Έτοιμη η προκήρυξη για τη δακοκτονία - Αναμένεται το πράσινο φως για την δημοσίευσή της

Εναλλακτικά σενάρια για την εφαρμογή της

Η αύξηση των κονδυλίων για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας στην Ηλεία, δεν έφερε  «χαμόγελα» όπως  ίσως κάποιοι εκτιμούσαν.
Οι λόγοι είναι απλοί :  Τα 568 εκατομμύρια ευρώ δεν επαρκούν για να καλύψουν τα περίπου 9χιλ ελαιόδεντρα σε όλη την έκταση του νομού, από πλευράς απαιτούμενου αριθμού  ψεκασμών.
Ήδη  από την περασμένη Δευτέρα στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας –Κτηνιατρικής, έτρεχαν  τις διαδικασίες προετοιμασίας και υλοποίησης των διαγωνισμών για την εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας την φετινή χρονιά, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το δυνατό ταχύτερα.
Και πράγματι, παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην αποστολή από πλευράς δημοτικών αρχών των αποφάσεων για το ποιες δημοτικές ενότητες επιθυμούν την υλοποίηση δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου της ελιάς, τις τελευταίες δυο ημέρες είναι απολύτως έτοιμοι ( από υπηρεσιακής πλευράς ) να προχωρήσουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Η προκήρυξη δηλαδή είναι έτοιμη και απομένει να πάρει την τελική έγκριση από τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Γεωργιόπουλο.  Πιθανολογείτο ότι αυτό θα συνέβαινε  και κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μετά τη λήξη της σύσκεψης για τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην οποία μετείχε φυσικά ο αντιπεριφερειάρχης.
Έτσι αναμένεται άμεσα  να ανακοινωθεί  σε πόσους τομείς  θα «χωριστεί» η Ηλεία αλλά και ποιο από τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί  το αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) της  Περιφερειακής  Ενότητας Ηλείας θα επιλεγεί. Γιατί προφανώς το κονδύλι των 568 χιλ ευρώ δεν αρκεί για να γίνουν σε όλη την έκταση του νομού 3-4 ψεκασμοί που είναι αναγκαίοι για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Οπότε, αναμένεται να μάθουμε σε ποιες περιοχές  ( από τις  πλέον επικίνδυνες για δακοπροσβολή) θα γίνουν φέτος ψεκασμοί. Οι γεωπόνοι, από την εμπειρία χρόνων,  προτείνουν συνήθως τις ελαιοκομικές περιοχές της παραλιακής ζώνης του νομού μας.
Ένα ακόμα «αγκάθι» είναι επίσης ότι  ακόμα δεν έχει απαντηθεί από το υπ. Ανάπτυξης αν οι διαγωνισμοί για την δακοκτονία θα εξαιρεθούν της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής. Σε περίπτωση που δεν απαντηθεί θετικά από το υπουργείο το αίτημα για εξαίρεση της δακοκτονίας από αυτή τη διαδικασία το βέβαιο είναι ότι ο χρόνος δεν επαρκεί και θα έχουμε εκπρόθεσμη   ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών. Οπότε ακόμα και η μερική  αύξηση των κονδυλίων φέτος για την Ηλεία  θα είναι δώρον –άδωρον !
Το ζητούμενο είναι να προλάβουν ώστε οι πρώτοι δολωματικοί ψεκασμοί να αρχίσουν μέσα στο 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, διαφορετικά δεν έχουν νόημα να εκτελεστούν.

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ