Αρχ. Ολυμπία: Βροχή οι σφαίρες σε ένοπλη ληστεία κοσμηματοπωλείου - Έκαψαν το αυτοκίνητό τους στη Φολόη οι δράστες (photos & video)

Του Γιάννη Σπυρούνη

Σκηνές τρόμου έζησαν κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν βρέθηκε στο στόχαστρο αδίστακτων ληστών το κοσμηματοπωλείο του Χρήστου Βασιλάρα. Οι σφαίρες έπεφταν βροχή και σφύριζαν πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων που έγιναν μάρτυρες της δεύτερης ληστείας σε κοσμηματοπωλείο μέσα σε τέσσερα χρόνια κι ενώ έχει συμβεί στο ενδιάμεσο η ληστεία στο μουσείο της Ολυμπίας, είδηση που έκανε αρνητικά το γύρο του κόσμου. Δικαιολογημένα όλοι διαμαρτύρονταν για την ελλιπή αστυνόμευση, που δεν φρόντισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το αρμόδιο υπουργείο να ενισχυθεί, μετά τα όσα έχουν συμβεί στον κορυφαίο προορισμό πολιτισμού και ολυμπισμού. Όσο για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου… μάλλον δεν έχουν μείνει λέξεις διαμαρτυρίας, απόγνωσης, αντίδρασης, να βγουν από το στόμα του, καθώς έχουν προηγηθεί τέσσερις ληστείες και δύο ριφιφί στις επιχειρήσεις του σε Ολυμπία και Κατάκολο, οι περισσότερες τα τελευταία χρόνια…

Η στιγμή της ληστείας
Κυριολεκτικά σοκάρει ένα ακόμα περιστατικό ληστείας στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όταν όλα γίνονται με πρωτοφανή αγριότητα. Οι δράστες έφτασαν έξω από το κοσμηματοπωλείο στις πέντε παρά δέκα το απόγευμα με ένα λευκό Nissan Qashqai. Οι τέσσερις ληστές κατέβηκαν φορώντας κουκούλες στο κεφάλι, αλεξίσφαιρα γιλέκα στο σώμα και κρατώντας καλάσνικοφ. Ο ένας άρχισε να πυροβολεί για εκφοβισμό στον αέρα και οι άλλοι τρεις να σπάνε με λοστούς τις εξωτερικές βιτρίνες του καταστήματος, το οποίο διέθετε μεταξύ άλλο σύστημα καπνού πανικού. Προφανώς οι δράστες αρκετά καλά διαβασμένοι έκαναν αυτή την κίνηση για να μην εγκλωβιστούν στο κατάστημα. Μπήκαν μέσα στη συνέχεια, απειλώντας τον 30χρονο γιο του ιδιοκτήτη που βρισκόταν μόνος εκείνη την ώρα. Έσπασαν τις προθήκες και άρπαξαν σχεδόν όλα τα κοσμήματα (απροσδιόριστης αξίας), ενώ στη συνέχεια ζήτησαν από τον γιο του ιδιοκτήτη να ανοίξει και το χρηματοκιβώτιο, από όπου απέσπασαν χρηματικό ποσό που κυμαίνεται από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο, έκαναν αναστροφή και έφυγαν προς το Κοσκινά και από εκεί μέσω της περιμετρικής κατευθύνθηκαν προς το δρυοδάσος της Φολόης. Στη διασταύρωση του χωριού Φολόη, εγκατέλειψαν το όχημά τους, στο οποίο έβαλαν φωτιά και επιβιβάστηκαν σε ένα γκρι Audi A4, με το οποίο κατευθύνθηκαν προς την Ε.Ο. 111 και στη συνέχεια χάθηκαν στα ίχνη τους. Άμεσα μόλις ενημερώθηκε η Αστυνομία, στήθηκαν μπλόκα σε όλες τις Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, Πατρών – Τριπόλεως και Πύργου – Κυπαρισσίας, ενώ κάποια στιγμή μετά τις οκτώ το απόγευμα υπήρξε η εκτίμηση πως το αυτοκίνητο των δραστών εντοπίστηκε στην Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου. Οι δράστες σύμφωνα με μάρτυρες μιλούσαν καθαρά ελληνικά, έδειχναν πολύ καλοί γνώστες της περιοχής και έδρασαν με άνεση χρόνου. Για κάποιους ο χρόνος τη ληστείας έφτασε τα δέκα λεπτά, για κάποιους άλλους τα ξεπέρασε. Σίγουρα όμως οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο κοσμηματοπωλείο, τρομοκρατώντας τους περίοικους για να μην πλησιάσουν.

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι και επαγγελματίες
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Καρυώτης, βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το κοσμηματοπωλείο σχολιάζοντας την ληστεία ανέφερε πως ήταν μάρτυρας και της προηγούμενης που είχε συμβεί δίπλα στο δικό του κατάστημα το 2001. «Αυτή τη φορά ήταν πιο οργανωμένη. Οι ληστές φορούσαν κουκούλες και αλεξίσφαιρα γιλέκα και φαίνεται ότι είχαν μελετήσει αρκετά τα πράγματα, έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο κατάστημα. Είναι ένα δύσκολο θέμα και μολονότι το φοβόμαστε, δε θέλαμε να το παραδεχθούμε ότι μπορεί να ξαναγίνει. Δυστυχώς είμαστε έρμαια των κακοποιών, γιατί και η Αστυνομία με τα μέσα που διαθέτει σήμερα και την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί και πάλι. Πρέπει να καθίσουμε και να σκεφτούμε σοβαρά, ίσως να μπουν κάποιες κάμερες στην είσοδο και την έξοδο της Ολυμπίας ή στο κέντρο. Δε με νοιάζουν τα προσωπικά δεδομένα. Ο άνθρωπος έχει πάθε τεράστια ζημιά και αν κάτι πήγαινε στραβά, υπήρχαν όπλα, καλάσνικοφ και θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα και κάποιο θύμα. Ευτυχώς ήταν μια «νεκρή» ώρα αλλά αν είχε λίγο κόσμο παραπάνω τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά»
Ο Σπύρος Καραργύρης, ιδιοκτήτης του διπλανού καταστήματος από το κοσμηματοπωλείο, σχολίασε πως επαναλαμβάνονται τα θλιβερά φαινόμενα στην Ολυμπία. Έκανε λόγω για πάρα πολύ μεγάλο χρόνο παραμονής των ληστών και περιέγραψε το περιστατικό. «Από ένα άσπρο τζιπ Nissan, κατέβηκαν τέσσερα άτομα με κουκούλες παντελόνι παραλλαγής και καλάσνικοφ και ρίχνουν δυο τρεις πυροβολισμούς στον αέρα και άρχισαν να σπάνε τις τζαμαρίες για να μην τους παρεμποδίσει το σύστημα καπνού. Οι τρεις έσπαγαν και ο άλλος φώναζε και πυροβολούσε. Εγώ ήμουν μέσα στο μαγαζί εκείνη την ώρα και μόλις είδα το συμβάν έκατσα πίσω από τον τοίχο γιατί φοβούμουν μη με πυροβολήσει και φώναζα «αστυνομία». Ο κ. Καραργύρης σχολίασε πως δεν μπορούν να γίνουν πολλά την ώρα ενός τέτοιου περιστατικού μέσα στην Ολυμπία και επισήμανε πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει αστυνόμευση σε έναν τόσο σημαντικό χώρο. «Αν δεν έχει αστυνομία την ώρα που έχουμε τουρίστες τι κάνουμε. Το μουσείο ήταν ακόμα ανοιχτό, ο κόσμος κοίταγε, οι ξένοι πιο πέρα, κάποιοι έκλαιγαν. Δεν είναι σωστό να μην υπάρχει αστυνομία μέσα στην Ολυμπία» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Καυστική δήλωση Δεββέ για το συμβάν
Για την ληστεία στην Ολυμπία τοποθετήθηκε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές. « Για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα η Ολυμπία γίνεται στόχος ληστείας και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Ανενόχλητοι οι ληστές άρπαξαν την περιουσία του συμπολίτη και εξαφανίστηκαν. Το μόνο παρήγορο είναι ότι δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό. Όμως ποιος μας βεβαιώνει ότι στην επόμενη ληστεία δεν θα έχουμε και τέτοιο συμβάν. Η Τοπική κοινωνία διακατέχεται πλέον από ένα αίσθημα ανασφάλειας για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά, αφού πλέον η Ολυμπία είναι «στόχος». Επιπλέον τέτοιου είδους χτυπήματα αποτελούν πλήγμα τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τον τουρισμό γενικότερα,. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλοπή στο Μουσείο της Ιστορίας των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και το γεγονός ότι η είδηση αυτή έκανε το γύρο του κόσμου. Επίσης στην Αρχαία Ολυμπία λειτουργεί και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία και ένα «ατύχημα» θα μας εξέθετε ανεπανόρθωτα διεθνώς. Επανέρχεται λοιπόν για πολλοστή φορά το θέμα της φύλαξης ενός Χώρου ευαίσθητου, όπως είναι η Ολυμπία. Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάψει να κωφεύει στις εκκλήσεις του Δήμου και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να στελεχώσει επιτέλους το Αστυνομικό Τμήμα Ολυμπίας με το απαραίτητο προσωπικό. Άλλωστε το θέμα της ασφάλειας ενός Τόπου που αποτελεί Παγκόσμιο Σύμβολο για την Χώρα πρέπει να αποτελεί θέμα τιμής».

 

 list1

list2

list3

list4

list5

list6

list7

list8

list9

list10

list11

list12

list13

list14

list15

 

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ