Σώθηκαν από θαύμα 38 Σύριοι πρόσφυγες στον Αγ. Ηλία Πύργου

Τους εντόπισε αλιευτικό την ώρα που βυθιζόταν το σκάφος τους – Τους παρέλαβε το Λιμενικό – Έως 3000 ευρώ το "κεφάλι" για να φτάσουν Ιταλία – Το τυφλό σημείο του ραντάρ "βούτυρο στο ψωμί" των διακινητών

Του Γιάννη Σπυρούνη
Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή σώθηκαν 38 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι, όταν επιχείρησαν να διαφύγουν μέσω θαλάσσης για την Ιταλία, στα ανοιχτά της Ηλείας. Οι πρόσφυγες διασώθηκαν από αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή και αντιλήφθηκε πως το σκάφος που επέβαιναν οι πρόσφυγες, βυθιζόταν και τους έσωσε, ενώ λίγο αργότερα τους παρέλαβε σκάφος του Λιμεναρχείου Κατακόλου. Οι πρόσφυγες κατηγορούνται για απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αφέθησαν ελεύθεροι.

surioi2

Ο εντοπισμός και η διάσωση
Περίπου στις 4,30 τα ξημερώματα, το Λιμεναρχείο Κατακόλου, ενημερώθηκε από τον καπετάνιο του αλιευτικού σκάφους «Μέγας Αλέξανδρος» πως στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ηλία και σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από την ακτή, βρισκόταν ένα σκάφος με πρόσφυγες που βυθιζόταν. Κάλεσε σε βοήθεια και παράλληλα αφού σκάφος μήκους 10 μέτρων χανόταν στη θάλασσα περισυνέλεξε τους 38 επιβαίνοντες. Την ίδια στιγμή η καπετάνιος του μικρού σκάφους πηδούσε στη θάλασσα φορώντας στολή δύτη και μάσκα, διαφεύγοντας κολυμπώντας προς άγνωστη κατεύθυνση. Στο σημείο έφτασε το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ 516 από το Λιμεναρχείο Κατακόλου που παρέλαβε τους 38 πρόσφυγες και στη συνέχεια ερεύνησε την περιοχή για την πιθανότητα ύπαρξης άλλων προσφύγων στο νερό ή τον εντοπισμό του καπετάνιου του σκάφους τους. Αφού εξαντλήθηκε κάθε τέτοια πιθανότητα και οι πρόσφυγες δήλωναν πως δεν λείπει κανείς από τους επιβαίνοντες στο δεκάμετρο σκάφος, το Ν/Γ 516 επέστρεψε στο λιμάνι Κατακόλου όπου αποβιβάστηκαν σε χώρο του Λιμεναρχείου οι 38 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες.

surioi3

Παροχή βοήθειας από Λιμενικό και ΕΕΣ
Το πρωί ενημερώθηκε και η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας και μετέβησαν στο Λιμεναρχείο ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Κώστας Δίπλας και κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, όπου ενημερώθηκαν για την υπόθεση. Οι πρόσφυγες έτυχαν της φροντίδας των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, αφού τα ρούχα τους ήταν βρεγμένα, ενώ αργότερα εθελοντικά παρείχε τις υπηρεσίες του κλιμάκιο διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, από την Ηλεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 38 πρόσφυγες οι πέντε δεν διέθεταν κανένα έγγραφο έστω προσωρινής παραμονής στη χώρα μας και κρατούνται, ενώ οι υπόλοιποι 33 Σύριοι πρόσφυγες είχαν στην κατοχή τους έγγραφα παραμονής για έναν ή έξι μήνες στη χώρα μας, ως πολίτες που προέρχονται από χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

surioi4

Η «τρύπα» στο ραντάρ και οι 3.000 ευρώ
Οι διακινητές επέλεξαν για άλλη μια φορά την Ηλεία, για να προωθήσουν προς την Ιταλία πρόσφυγες από τη Συρία ή άλλες χώρες. Η «τρύπα» στο ραντάρ που ελέγχει όλη τη δυτική Ελλάδα στην Ηλεία είναι γνωστή και τα παράλιά της έως την περιοχή της Κυπαρισσίας είναι αφύλαχτα και χωρίς έλεγχο με τεχνικά μέσα. Έτσι οι 38 πρόσφυγες έφτασαν με διαφορετικά μέσα στην Ηλεία, προκειμένου το βράδυ της περασμένης Κυριακής να φύγουν με ένα δεκάμετρο σκάφος προς την Ιταλία. Αν και το μέσο ήταν παρακινδυνευμένο να χρησιμοποιηθεί για ένα τέτοιο ταξίδι σε ανοιχτή θάλασσα, οι 38 επιβιβάστηκαν στο σκάφος, όμως στο ένα ναυτικό μίλι από την ακτή άρχισε να βουλιάζει. Δεν είναι γνωστό αν ήταν τυχαίο γεγονός ή δολιοφθορά από τον «καπετάνιο» που βούτηξε στη θάλασσα και εξαφανίστηκε. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι 38 πρόσφυγες, πλήρωσαν από δύο έως τρεις χιλιάδες ευρώ, ο καθένας για να φτάσει την Ιταλία και το μόνο που συνέβη ήταν να διασχίσουν λίγα μέτρα από την ακτή της Ηλείας.

Διαβάστε ακόμα Κατάκολο: Εντοπίστηκαν 38 λαθρομετανάστες - Βούλιαξε το σκάφος τους στον Άγιο Ηλία (photo)

surioi05

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Στασινόπουλος Fruits

VENDRAS STYL - ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ