Αρχ. Ολυμπία: Έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας αλλά . . . χωρίς γιατρούς

Τι ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Κ. Παπακώστα στην Αρχαία Ολυμπία.

Του Γιάννη Σπυρούνη
Το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε χθες η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα για να εξετάσει από κοντά τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος της περιοχής Θύμιος Κοτζιάς και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι καθώς και ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Αντωνακόπουλος και μαζί συζήτησαν όλα τα θέματα που υπάρχουν. Προέταξαν τις ελλείψεις στα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, αλλά και την κατανομή τους σε σχέση με τους καλλικρατικούς δήμους και τα Κέντρα Υγείας στα οποία ανήκουν. Ωστόσο δεν διεφάνη πουθενά στην συζήτηση ότι θα λυθούν άμεσα τα προβλήματα με την έλευση γιατρών, αφού σε όσα ανέφερε η κα Παπακώστα αποτελούν σχεδιασμό του υπουργείου που θα υλοποιηθεί μελλοντικά.


Η κα Παπακώστα θέλησε να δει από κοντά τα προβλήματα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε ότι αφορά τα ζητήματα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, κυρίως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και με έμφαση στην πρόληψη. Αναφέρθηκαν τα ζητήματα του παιδικού εμβολιασμού ειδικά στα παιδιά της πρώτης δημοτικού. Ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για το πρόγραμμα κάλυψης ανασφάλιστων πολιτών, όπως επίσης και για την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για ανήμπορους ανθρώπους, ηλικιωμένους και ΑμεΑ. Στόχος για το τελευταίο πρόγραμμα είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη στο σπίτι του, μια προοπτική εξαιρετικά θετική εφόσον γίνει πράξη, για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Τέθηκε ακόμα το θέμα τα στελέχωσης των μονάδων υγείας και οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό. Η κα Παπακώστα προέταξε ένα άλλο πρόγραμμα που αφορά στην περιγεννητικής φροντίδας και στο μητρικό θηλασμό, που θα γίνει άμεσα νόμος του κράτους. Πρότεινε να δημιουργηθεί σταθμός υποδοχής στην Αρχαία Ολυμπία για τον μητρικό θηλασμό, για κατοίκους και επισκέπτες και ιδιαίτερα για τους τουρίστες. «Φτιάχνουμε τις υποδομές και αυτό συνιστά επένδυση και προστιθέμενη αξία για την πρόληψη. Οι νέες μητέρες που έχουν αποφασίσει να θηλάσουν τα παιδιά τους κατά έξι μήνες από το να διατρέξουν κίνδυνο να νοσήσουν από σοβαρές ασθένειες κατά 50%» σχολίασε η κα Παπακώστα και επισήμανε πως με τον ίδιο τρόπο θωρακίζονται και οι μητέρες από σοβαρές ασθένειες.
Η υφυπουργός τόνισε πως στόχος είναι να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μόνο τα οξέα και βαριά περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στα νοσοκομεία. Όπως είπε από τις 30 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει 2950 θέσεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ενώ παράλληλα αξιοποιείται ο θεσμός του επικουρικού ιατρού, όπου εισέρχονται συνολικά 900 άτομα στο ΕΣΥ, ανάλογα με τις ανάγκες των ΥΠΕ.
Απαντώντας σχετικά με τα ειδικότερα προβλήματα έλλειψης αγροτικών γιατρών στην Αρχαία Ολυμπία, τόνισε πως θα δοθούν κίνητρα ώστε να γίνουν ελκυστικά τα αγροτικά ιατρεία για τα επιλέξουν οι νέοι γιατροί. Παράλληλα τόνισε πως αυξάνεται η θητεία του επικουρικού ιατρού στα τρία χρόνια για να δοθούν και από εκεί λύσεις.  
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές, Πέτρος Γιαννακόπουλος, Γιώργος Γεωργακόπουλος και Παναγιώτης Φλέσσας. Από τον χώρο της Υγείας μαζί με τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Τάκη Αντωνακόπουλο, στη συνάντηση συμμετείχε και η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αρχ. Ολυμπίας Βάσω Καπόμπαση.  Στο περιθώριο της σύσκεψης ο κ. Κοτζιάς προσέφερε ως δώρο στην κα Παπακώστα, ένα βιβλίο της προηγούμενης Εφόρου Ολυμπίας Ξένης Αραπογιάννη, σχετικά με τα μνημεία της περιοχής.

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ