Δυτική Ελλάδα: Φύλακες – άγγελοι από αέρος για τις πυρκαγιές

Αγιασμός χθες στο πυροσβεστικό κλιμάκιο των εναέριων μέσων της Ανδραβίδας

Του Γιάννη Σπυρούνη

Δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Τις «νεκρές» μέρες περιφρουρούν για να εντοπίσουν άμεσα κάποιο περιστατικό, να επέμβουν και να ειδοποιήσουν τις επίγειες δυνάμεις. Όμως το κύριο έργο τους είναι να ρίχνονται μέσα στις φλόγες και να σβήνουν τις πυρκαγιές. Ο λόγος για τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Στην Ανδραβίδα εδρεύει το πυροσβεστικό κλιμάκιο με τα δύο Canadair CL 215 καθώς και ένα ελικόπτερο Eriksson, που σε κάθε περίπτωση επεμβαίνουν από αέρος για να περιορίσουν και να σβήσουν τις πυρκαγιές, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά όπου χρειαστεί στην Ελλάδα, αφού ανά πάσα στιγμή αν διαταχθούν ξεκινούν επιχείρηση όπου οι συνθήκες το απαιτούν.

andr2

Χθες το πρωί παρουσία του διοικητή της Διεύθυνσης Αεροπορικής Υποστήριξης Υποπτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Ανδραβίδα, αγιασμός για την σεζόν που διανύουμε για το κλιμάκιο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, όπου εδρεύουν δύο αεροσκάφη Canadair CL 215 και ένα ελικόπτερο Eriksson. Παρόντες ήταν ακόμα οι διοικητές της 117 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχος Ιπτάμενος Δημήτρης Τζουμερκιώτης και της 112 Πτέρυγας Μάχης Σμήναρχος Ιπτάμενος Λάζαρος Μαντούβαλος, καθώς επίσης ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας Ταξίαρχος Νίκος Νικολακόπουλος, ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πύργου και Ηλείας Νίκος Στασινόπουλος και ο υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου Ηλίας Μανιάτης. Στο περιθώριο της τελετής αγιασμού, ο διοικητής του κλιμακίου Επισμηναγός  Γαβρίλης Φώτης και ο συνάδελφός του Οδυσσέας Χιώτης αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στο δύσκολο έργο της εναέριας πυρόσβεσης, τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν, τους κινδύνους που υπάρχουν σε κάθε επιχείρηση που συμμετέχουν.

andr3

Δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες
Ο Επισμηναγός Φώτης Γαβρίλης, διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου της 117 ΠΜ, μίλησε για το έργο των Canadair στην Ηλεία και την ευρύτερη περιοχή, με την εμπειρία 14 ετών και τα μάτια του έχουν δει πολλά από ψηλά. «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Συνήθως επικρατούν σε μια πυρκαγιά, ισχυροί άνεμοι και ζέστη, ενώ μπορεί να πετάς για πολλές ώρες από το πρώτο φως της ημέρας, έως το τελευταίο. Η θάλασσα πολλές φορές μας δυσκολεύει στην προσέγγιση. Στα βουνά οι αναταράξεις των ανέμων μας δυσκολεύουν αρκετά. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά μας, να προστατέψουμε το περιβάλλον και τις περιουσίες». Αναφερόμενος στην ύπαρξη του κλιμακίου σε μια περιοχή όπως η Ηλεία, τη χαρακτήρισε βασική. «Η ταχύτητα στην αντίδραση για την κατάσβεση είναι σημαντική. Ο συνδυασμός των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων είναι σημαντική και ο χρόνος επίσης για την κατάσβεση σημαντικός.
Υπάρχουν στιγμές που προσπαθείς να αποφύγεις τις ακραίες καταστάσεις και άλλες που δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Προσπαθούμε όμως να κάνουμε πάντα με ασφάλεια το έργο μας» σχολίασε.

andr4

Ο Επισμηναγός Οδυσσέας Χιώτης στάθηκε περισσότερα σε τεχνικά θέματα για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. «Έχουμε αναλάβει αρκετά σημαντικό έργο. Ανήκω στην 355 Μοίρα Μεταφορών που ανήκουν και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη εδώ και 16 χρόνια. Η υπηρεσία μας ανέθεσε το έργο της διοίκησης του κλιμακίου, για να προστατέψουμε το νομό, την περιφέρεια και όπου αλλού μας καλέσει η υπηρεσία». Αναφερόμενος σε τεχνικά στοιχεία των αεροσκαφών είπε πως «τα CL – 215, είναι καναδικής κατασκευής, ο στόλος περιλαμβάνει 13 ίδιου τύπου αεροσκάφη. Υπάρχουν και τα CL – 415 που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη και δυστυχώς δεν έχουμε εδώ τέτοια αεροσκάφη να μας βοηθήσουν περισσότερο στο έργο μας. Μεταφέρουμε έξι τόνους νερού, ενώ το αεροσκάφος διαθέτει σύστημα ανάμειξης επιβραδυντικού αφρού για την φωτιά. Η εμβέλεια των αεροσκαφών είναι μεγάλη, μπορούμε να φύγουμε από εδώ και να βρεθούμε στην άλλη άκρη της Ελλάδας. Έξι χειριστές βρίσκονται καθημερινά σε ετοιμότητα και 15 τεχνικοί υποστηρίζουν το έργο των αεροσκαφών. Ξεκινάμε με το πρώτο φως της ημέρας περίπου στις 5,30 το πρωί έως το τελευταίο φως περίπου στις 9,20».

andr5

andr6

andr7

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ