Ηλεία: Άγριο ξύλο στο μπλόκο των αγροτών στη Μαραθιά - Επέμβαση με χημικά από τις αστυνομικές δυνάμεις (Νεότερη ενημέρωση 17:48) (photos & video)

Κίνηση που βάζει φωτιά στα μπλόκα όλης της χώρας – Εξαγριωμένοι κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους – Τρεις προσαγωγές χθες μελών του ΚΚΕ

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η κίνηση της Αστυνομίας υπό την καθοδήγηση του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας Ταξίαρχου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, να επιτεθεί με ΜΑΤ και χημικά στους αγρότες, βάζει φωτιά στον κάμπο της Ηλείας και σε όλες τις αγροτικές περιοχές του νομού. Η πρωτοφανής για τα χρονικά του τόπου, επίθεση στη διάρκεια συμβολικής διαμαρτυρίας στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος της Μαραθιάς, εξαγρίωσε τον αγροτικό κόσμο.

Προσήχθησαν στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Αμαλιάδας στελέχη του ΚΚΕ και του αγροτοσυνδικαλιστικού χώρου, μετά από σύγκρουση με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Πρόκειται για τον περιφερειακό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργο Καραπάνο, τον δημοτικό σύμβουλο Πύργου της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστο Γιάνναρο και τον γραμματέα της ΟΑΣΗ Στάθη Κούφη. Η επίθεση αυτή στους αγρότες αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις των αγροτικό κόσμο, ευρύτερα όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά και πανελλαδικά.

Τα γεγονότα της Μαραθιάς είναι πρωτοφανή για το νομό και επίσης πρωτοφανή για αυτή την κινητοποίηση πανελλαδικά. Οι αγρότες κατέβηκαν συμβολικά στο μπλόκο για να αποκλείσουν την κυκλοφορία στην εθνική οδό για μια ώρα. Από νωρίς είχαν λάβει τα μηνύματα πως θα υπάρξει αντίδραση της Αστυνομίας αν και κάποιες φωνές έκαναν λόγο για «συμβιβασμό». Τελικά η σύγκρουση δεν αποφεύχθηκε. Μόλις οι αγρότες βγήκαν στο δρόμο πλησίασε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ζήτησε από τους αγρότες να απομακρυνθούν και να ανοίξουν το δρόμο. Στη συνέχεια διέταξε τα ΜΑΤ και τους υπόλοιπους αστυνομικούς να απομακρύνουν ακόμα και δια της βίας τους αγρότες και όσους αντισταθούν να τους προσαγάγουν. Τυχαία οι προσαχθέντες ήταν δύο στελέχη του ΚΚΕ στην τοπική αυτοδιοίκηση και ένας αγροτοσυνδικαλιστής. Πάνω στη συμπλοκή κάποιοι από τους αγρότες έχασαν τις αισθήσεις τους, ακόμα και μετά τη ρίψη χημικών από τους αστυνομικούς, που όπως αποδείχθηκε από τις συσκευασίες που έμειναν πίσω, η ημερομηνία λήξης για τη χρήση τους, είχε παρέλθει προ τετραετίας τουλάχιστον.

Από την επίθεση των αστυνομικών με χημικά δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ στο σημείο. Δυσφορία αισθάνθηκαν στο σύνολό τους όλοι οι εκπρόσωποι του Τύπου και τεχνικοί, ενώ για λίγη ώρα βρέθηκε στο έδαφος και ο υπογράφων εβρισκόμενος την ώρα της ρήψης των χημικών πιο κοντά στο σημείο. Στη συνέχεια οι αγρότες υποχώρησαν και οι αστυνομικοί ανέλαβαν να σχηματίσουν ασπίδα ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος για να περάσουν τα αυτοκίνητα που περίμεναν στις δύο πλευρές της εθνικής οδού. Μετά από αυτό και αφού ήδη είχε περάσει σχεδόν ο προαποφασισμένος χρόνος διάρκειας της διαμαρτυρίας, οι αγρότες αποχώρησαν και συγκεντρώθηκαν εκ νέου έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Υποδιεύθυνση Αμαλιάδας, όπου είχαν οδηγηθεί οι προσαχθέντες.

Φανερά εξοργισμένος ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως «βάζουν τα παιδιά του αγρότη να χτυπάνε τα αδέρφια τους. Έβαλαν τους αστυνομικούς να χτυπήσουν τους αγρότες. Συνέλαβαν ανθρώπους που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας, γιατί θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον, για να μη φύγουμε από τα χωράφια μας και τα πάρουν οι ξένοι. Βρήκαν να βγάλουν την οργή τους στο μπλόκο της Μαραθιάς, γιατί θα έκανε επανάσταση στην Ελλάδα. Κατεβαίνουν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα οι συνάδελφοί μας. Εμάς χρησιμοποίησαν για «οδηγό». Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Ανάλογα τις εξελίξεις θα πράξουμε.

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για τις απειλές που δέχθηκε από αστυνομικό τόνισε πως «…για αυτόν τον αστυνομικό που με απείλησε, να ξέρει ότι εγώ τις ευθύνες μου τις αναλαμβάνω ενώπιων των αγροτών. Με τιμούν χρόνια και με έχουν στο τιμόνι της ομοσπονδίας. Αν θέλει να με συλλάβει ας έρθει, αν εμείς είμαστε εγκληματίες. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε και τη ζωή μας. Ντρέπομαι για λογαριασμό αυτών που παίρνουν γαλόνια και μας επιτίθενται. Το παράπονό τους ήταν να παραδοθώ εγώ. Την Τρίτη θα είμαστε και πάλι στη Μαραθιά περισσότεροι».

Για κατάντια της Κυβέρνησης έκαναν λόγο οι αγρότες λέγοντας πως η Αστυνομία χρησιμοποιείται μόνο για την καταστολή και κανένα άλλο λόγο. Καταδίκασαν την «τρομοκρατία της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Φωνάζουμε για το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο για εμάς» ανέφεραν πολλοί από τους αγρότες. Μίλησαν για πρωτοφανή επίθεση στον πρωτογενή τομέα, ενώ τόνισαν πως είδαν αστυνομικούς στα μπλόκα να δακρύζουν για την επίθεση που διατάχθηκαν να κάνουν, ρίχνοντας την ευθύνη στον επικεφαλής της επιχείρησης. Παράλληλα οι συγκεντρωμένοι απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να κατέβουν στα μπλόκα. Μάλιστα τόνισαν πως θα δημιουργηθεί και νέο μέτωπο στην Ηλεία, αυξάνοντας τον αριθμό των μπλόκων. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΔΣ Ήλιδας και πρόεδρος των δασκάλων Αμαλιάδας, Άγγελος Κολόσακας κατήγγειλε την βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας με χημικά.

«Εκτελώντας τις εντολές της κυβέρνησης χτύπησε την συγκέντρωση των αγροτών στη Μαραθιά. Την ίδια ώρα κάνει πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο και η πολιτική της αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου. Βρήκε την ώρα να χτυπήσει τη συγκέντρωση των αγροτών και των υποστηρικτών τους, τη στιγμή που οι αγρότες αγωνίζονται για να παραμείνουν στο χωράφι τους» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κολόσακας…

Πηγή

ilialive.gr

Video

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor