Ηλεία: Παραμένουν 74 κενά και 740 μαθητές σε λυόμενα και άθλιες συνθήκες

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας - Μεγάλο ζητούμενο η δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας στην Ηλεία, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ηλείας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι. Πολλές ελλείψεις καθηγητών, 740 μαθητές 9 σχολείων ακόμα σε λυόμενα, μαθητές στοιβαγμένοι σε πολυμελή τμήματα, εξεταστικό σύστημα και τράπεζα θεμάτων μετατρέπουν το δημόσιο σχολείο σε ένα απέραντο φροντιστήριο. Στην συνέντευξη τύπου το λόγο πήραν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ Λάζαρος Ασμής, η γραμματέας κ. Μαρία Κουτσούκου και ο ταμίας Βασίλης Βασιλειάδης. Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε ότι αν και είμαστε στις 20 Οκτώβρη, τα σχολεία στην Ηλεία όπως και σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. «Η ενημέρωση που έχουν από την ΟΛΜΕ είναι ότι τα κενά έχουν φτάσει στα 1064 από τα οποία οι πιστώσεις του υπουργείου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αντιστοιχούν μόνο σε 89 κενά, που σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα πρέπει να καλυφθούνε, αν καλυφθούνε, μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλαδή από την πιο ελαστική μορφή απασχόλησης. Ο Προϋπολογισμός για την εκπαίδευση είναι όλο και μειούμενος, είμαστε στο 2,3% του ΑΕΠ και προβλέπεται σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 2018, να φτάσει στο 1,9% του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει ξανά στα χρονικά τόσο χαμηλό ποσοστό. Αυτό σημαίνει μια συρρίκνωση όλων των οικονομικών μεγεθών στην Παιδεία και παράλληλα την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου».

74 ακόμα τα κενά σε γυμνάσια και Λύκεια   

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις αναπληρωτών, γίνονται με το σταγονόμετρο στην Ηλεία κι ενώ στην πραγματικότητα τα κενά ξεκίνησαν από τριψήφιο αριθμό, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο να έχουμε στο νομό 74 κενά χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η  Ειδική Αγωγή και το Μουσικό σχολείο που εκεί είναι αρκετές ώρες.
«Μόνο στα μαθήματα Γενικής Παιδείας- επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ-  από την αρχή της χρονιάς, δεν έχουν διδαχθεί οι μαθητές μας 5.000 ώρες μαθημάτων! Και αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται μαθήματα που ανήκουν στο Λύκειο και οι μαθητές πρέπει να δώσουν εξετάσεις με την Τράπεζα θεμάτων όπως και τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα, όπως αρχές Οικονομίας και Βιολογία κατεύθυνσης.  

Η σύμπτυξη τμημάτων
Τα τεχνάσματα του υπουργείου με τις δεύτερες αναθέσεις, δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ καλλιτεχνικά μαθήματα σε πολλά σχολεία και μάλιστα πόλεων, μεγάλα σχολεία, δεν διδάσκονται! Παράλληλα επιχειρείται από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Ηλείας, μια έμμεση τρομοκράτηση όσον αφορά την τήρηση του αριθμού μαθητών όπως έχουν ψηφιστεί στα ΦΕΚ από την μνημονιακή κυβέρνηση, που σημαίνει μια προσπάθεια εξάντλησης του αριθμού μαθητών στο τμήμα- στοίβαξη των μαθητών στις τάξεις, μόνο και μόνο για να βρούνε λύσεις στα τεράστια προβλήματα των σχολείων, όπου διαπιστώνουμε ότι δεν διδάσκονται πολλά μαθήματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η λογική της Δ/νσης να επιμένει στην τήρηση του 27 σαν αριθμός μαθητών ανά τάξη, ενώ έχουν ήδη δοθεί από τις Δ/νσεις των σχολείων τα τμήματα, λειτουργούν με τα όποια προβλήματα, η προσπάθεια αυτή όπως δείχνουν  τα στοιχεία,  στο επόμενο διάστημα η Δ/νση θα προβεί σε σύμπτυξη τμημάτων. Κάτι τέτοιο από εμάς θα είναι αιτία πολέμου. Δεν θα δεχθούμε υποβάθμιση της ποιότητας της διδασκαλίας μέσα στην τάξη.»


Σχολεία με… χορηγούς!

Ο κ. Ασμής τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα και τώρα προβλήματα με τα βιβλία, όπως της Πληροφορικής και της Πολιτειακής Παιδείας, ενώ στα μαθήματα ειδικοτήτων σκέφτονται να επαναφέρουν μαθήματα του Γεννιδίου Ιδρύματος, βιβλία 30ετίας και γενικότερα η χρηματοδότηση των σχολείων μπαίνει σε ένα θολό τοπίο και απ΄ότι φαίνεται δεν θα υπάρχει στάνταρ ποσό που θα διατίθεται στους δήμους. Επίσης στο γενικότερο πνεύμα της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ωθούνται τα σχολεία να βρίσκουν από μόνα τους χορηγούς η παίρνει τα λεφτά από τους γονείς. Αυτό θέλει το υπουργείο, και όχι αυτό που διεκδικούμε εμείς. Δημόσια, δωρεάν Παιδεία.

Νέο Λύκειο και Τράπεζα θεμάτων
Τέλος ο κ. Βασιλειάδης αναφέρθηκε στο λεγόμενο Νέο Λύκειο, στο εξεταστικό σύστημα και στην τράπεζα θεμάτων. Όπως ανέφερε το υπουργείο με το Νέο Λύκειο θέλει να φτιάξει ένα καθαρά ταξικό σχολείο από το οποίο θα αποφοιτούν όλο και λιγότερα παιδιά που μάλιστα δεν θα έχουν τα απαιτούμενα εφόδια στην γνώση, ενώ με τις επαγγελματικές σχολές από 15 χρονών θα εγκαταλείπουν στην ουσία το σχολείο για να πάνε για μαθητεία. Όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων επισήμανε ότι μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς τα αποτελέσματα τα είδαμε τον Ιούνιο με την αποτυχία αυτού του συστήματος, όπου στην Ηλεία το 25-30% των μαθητών της Α Λυκείου έμειναν μετεξεταστέοι και κάποιοι μάλιστα εξ αυτών στον Πύργο είχαν γενικό βαθμό 17! Τέλος ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε ότι με τις αλλαγές αυτές αλλάζει υποχρεωτικά και ο τρόπος διδασκαλίας   και το σχολείο γίνεται ένα τεράστιο φροντιστήριο, ενώ ακόμα και η εξεταστέα ύλη αυξάνεται κατά 50% έως και 100%!

Σοβαρό το κτιριακό και στεγαστικό πρόβλημα στην Ηλεία - 740 μαθητές 9 σχολείων είναι ακόμα σε λυόμενα!
Στην Ηλεία, 740 μαθητές εξακολουθούν να φοιτούν σε λυόμενες αίθουσες που καλύπτουν τις ανάγκες 9 σχολείων. Αυτό τόνισε η κ. Μ. Κουτσούκου αναφερόμενη στο στεγαστικό και τα κτιριακά προβλήματα. « Το 1ο Γυμνάσιο Πύργου από το σεισμό του 2007 είναι 7 χρόνια σε λυόμενες αίθουσες, τα υπόλοιπα, δηλαδή το Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα, το Γυμνάσιο και Λύκειο Σιμόπουλου συν το Ειδικό Γυμνάσιο Πύργου, το ΕΕΕΕΚ Πύργου και το 1ο Λύκειο Πύργου, πέντε χρόνια είναι σε λυόμενες αίθουσες. Η κατάσταση που αντιμετωπίζεται με τα προβλήματα στις αίθουσες αυτές είναι γνωστές, οι γονείς αγωνιούν. Σε σχέση με το 1ο Γυμνάσιο Πύργου έχουμε να δηλώσουμε ότι δεν θα δεχθούμε ούτε μια μέρα καθυστέρηση από την εταιρία που έχει αναλάβει να παραδώσει το σχολείο με την παράταση που έδωσε ο ΟΣΚ μέχρι το Δεκέμβρη. Ήδη το σχολείο έπρεπε να έχει παραδοθεί τον Ιούνιο του 2014. Κι ενώ δόθηκε παράταση ως το Δεκέμβρη ακούσαμε γίνεται λόγος για νέα παράταση τέλη Φεβρουαρίου ή και Πάσχα. Οι συνθήκες που ζουν τα παιδιά στα λυόμενα και τα πέντε χρόνια που δίνουν ως εγγύηση έχουν περάσει, υπάρχουν τρύπια πατώματα και άλλα προβλήματα σωρό και γι αυτό δηλώνουμε ότι θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα ώστε μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων το 1ο Γυμνάσιο να μετακομίσει το σχολείο που είναι ήδη σχεδόν έτοιμο.»
Όσον αφορά τα άλλα σχολεία που είναι σε λυόμενα η κ. Κουτσούκου τόνισε: «Το γυμνάσιο Σιμόπουλου παραμένει σε λυόμενες αίθουσες παρότι το Λύκειο μεταφέρθηκε στο χώρο που ο δήμος κατάφερε να φτιάξει, εμείς είχαμε διαφωνήσει γιατί δεν χώραγαν και τα δύο σχολεία, η πρότασή μας είναι το Γυμνάσιο Σιμόπουλου να πάει στο κανονικό κτίριο του Γυμνασίου Εφύρας που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ενός σύγχρονου σχολείου. Σε σχέση με το Γυμνάσιο και Λύκειο Καράτουλα οι διαδικασίες έχουν κολλήσει παρότι έχουμε μάθει ότι το οικόπεδο στο παλιό σχολείο έχει πάρει την έγκριση, ολοκληρώθηκε η μελέτη από τον ΟΣΚ και αυτή τη στιγμή πρέπει να μπει σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Το ΕΕΕΕΚ Πύργου και το Ειδικό Γυμνάσιο παραμένουν στα λυόμενα χωρίς να γνωρίζουμε ποια είναι η πορεία του έργου που είχε μείνει στο ρυμοτομικό. Σε σχέση με το Μουσικό Βαρθολομιού παραμένει σε λυόμενες αίθουσες, η κατάσταση κι εκεί είναι απαράδεκτη, έχει σοβαρές ευθύνες ο δήμος που εκκρεμεί το ρυμοτομικό, θα κάνουμε επαφή να προχωρήσει το θέμα αυτό. Επίσης έχουμε το 1ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας που έχει αφήσει το κτίριο στο οποίο στεγαζόταν γιατί έχει προβλήματα υγρασίας και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Εσπερινού και υπάρχουν πολλά προβλήματα συγκατοίκησης και το γυμναστήριο είναι εγκαταλειμμένο εδώ και 5 χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το Γυμνάσιο και Λύκειο Λαμπείας στις απαράδεκτης συνθήκες που κάνουν οι μαθητές εδώ και πολλά χρόνια και πρέπει να λυθεί. Έχουμε όμως σχολεία που φιλοξενούνται σε μισθωμένους ιδιωτικούς χώρους και μιλάμε για ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσόν μηνιαίως που θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί μόνιμη εγκατάστασή του. Τέλος το 1ο Λύκειο Πύργου ξέρουμε ότι το θέμα με τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου έχει τελειώσει και πρέπει να ενταχθεί για χρηματοδότηση ενώ στα στεγαστικά προβλήματα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εργαστήρια πληροφορικής των σχολείων, οι υπολογιστές είναι παλιοί και χρειάζονται αντικατάσταση.»

 

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

Ευπρεπές Cooking & Decor