Κοντογιάννης: Να συνεχιστεί η δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Να μη διακοπεί η δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας  25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ημαθίας κ. Λαζαρου Τσαβδαρίδη.
Οι ερωτώντες Βουλευτές επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από την ΕΕ αποτελεί σημαντική στήριξη για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και ζητούν να διασφαλιστούν εγκαίρως τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχισή του καθώς επίσης και να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδινε κάθε χρόνο βαθιά ανάσα σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα κατά τα τελευταία χρόνια στα οποία οι πολίτες της χώρας μας βιώνουν εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, το συγκεκριμένο Πρόγραμμα αποτελούσε μία σημαντική όαση διευκόλυνσης για χιλιάδες άπορες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και για ηλικιωμένους.
Έως και το 2012 ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ για το έτος 2013 φορέας Υλοποίησης ήταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις 26-2-2014 ψηφίσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο ιδρύεται το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους με περίοδο προγραμματισμού 2014-2020.
Παρά ταύτα:
- Ενώ η μετάπτωση από το Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων για Απόρους που ίσχυε μέχρι 31-12-2013,στις διαδικασίες που προβλέφθηκαν από την ίδρυση του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, ήταν γνωστό στα Κράτη-Μέλη της Ε.Ε άρα και στη χώρα μας ήδη από το 2012
- Και ενώ από το 2014 ουσιαστικά την ευθύνη του προγράμματος την έχει πλέον το Υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης,
δεν υπήρξε μέριμνα από το Κράτος για την έγκαιρη προετοιμασία, τόσο των Υπηρεσιών του, όσο και των δικαιούχων φορέων, οι οποίοι για τη φετινή χρονιά δεν έχουν κάνει ακόμα καν αίτηση για συμμετοχή τους.
Αυτή η μεγάλη και ακατανόητη καθυστέρηση σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχουν οι ευεργετούμενοι φορείς στο πρόγραμμα, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός κίνδυνος να χαθεί για το τρέχον έτος (2014) η δυνατότητα συμμετοχής της χώρας μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και να στερηθούν έτσι τη δωρεάν διανομή τροφίμων χιλιάδες άπορων συμπολιτών μας που τη φετινή χρονιά την έχουν περισσότερο ανάγκη από κάθε άλλη φορά.
Ερωτάται ως εκ τούτου ο κ. Υπουργός
1. Τι ενέργειες πρόκειται να κάνει το Υπουργείο προκειμένου και το 2014 να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια για να ισχύσει το προηγούμενο πρόγραμμα και να παρασχεθεί δωρεάν διανομή τροφίμων στους άπορους συμπολίτες μας και τις υπόλοιπες δικαιούχες ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας;
2. Τι ενέργειες προβλέπεται να γίνουν έτσι ώστε από το 2015 και μετά να εφαρμοσθούν οι διατάξεις για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους;».

Πηγή

ilialive.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ