Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ για τη Μανωλάδα

 

Αθώοι για την κύρια κατηγορία κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση της Μανωλάδας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για μη απόδοση της δικαιοσύνης.

Πιο αναλυτικά, «ντροπή» σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, αποτελεί η δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας, με την οποία όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώνονται για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. 

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» τονίζει.

«Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους», επισημαίνει ακόμη, προσθέτοντας ότι «παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».

«Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό», τονίζει από την άλλη σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

«Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των  συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης.  Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας "σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία», σημειώνει. 

«Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

«Ελληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά», προσθέτει.

 

Πηγή

protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Μέλος του emedia logo

ΚΟΜΙΩΤΗΣ Δ ΙΩΑΝΝΗΣ - ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ