Πρέπει να στερηθώ τα Πασχαλινά γλυκίσματα αν είμαι σε πρόγραμμα διατροφής;

tsoureki VS koulouria intro

Τα τσουρέκια και τα Πασχαλινά κουλούρια είναι οι πρωταγωνιστές των ημερών. Οι γειτονιές μοσχομυρίζουν μαστίχα και μαχλέπι και οι φούρνοι, επαγγελματικοί και οικιακοί, δεν σταματούν να ψήνουν.

Πιστεύω πως δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αντισταθεί στη νοστιμιά τους, αφού η γεύση και το άρωμά τους είναι μοναδικό και αποτελούν παραδοσιακά τα «επίσημα» γλυκίσματα του Πάσχα.

Τι γίνεται όμως όταν είμαστε σε πρόγραμμα διατροφής για απώλεια κιλών ή απλά δεν θέλουμε να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών διακοπών;

Πρέπει να στερηθούμε εντελώς τα αγαπημένα μας γλυκίσματα ή μήπως αρκεί να «θυσιάσουμε» το ένα από τα δύο, που είναι πιο επιβαρημένο διατροφικά;;

Η Βασιλική Παπαχριστοπούλου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, μας συμβουλεύει πώς να διαχειριστούμε αυτό το γλυκό, Πασχαλινό δίλλημα…  

tsoureki VS koulouria 1 Rawf8.com by Freepik

Το τσουρέκι, είναι ένα τρόφιμο άμεσα συνδεδεμένο με το Πάσχα και αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που το συναντάμε με διαφορετικές εκτελέσεις. Πολλοί από εμάς νιώθουμε ενοχές όταν θα γευτούμε το τσουρέκι μαζί με τον καφέ ή το γάλα, με το φόβο της ζυγαριάς.  Είναι πολύ νόστιμο, όμως, όπως και για κάθε γλυκό, θα πρέπει να προσέχουμε ορισμένα πράγματα. Πριν το απολαύσουμε, είναι καλό να γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης του.

Ξεκινώντας από τα θετικά, εκτός από υγιεινό και θρεπτικό, αποτελεί επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης, χάρη στο αυγό και το γάλα που περιέχει. Αυτό σημαίνει ότι είναι χορταστικό  και μας  χαρίζει ενέργεια.

Το αλεύρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, με αποτέλεσμα να ενισχύει την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη της αναιμίας. Επίσης, περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης, η οποία είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού μας.

 Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής θρεπτικής αξίας, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και σιδήρου. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες ενισχύουν την όραση, ενώ η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.  

Η μαργαρίνη είναι πλούσια σε απαραίτητα λιπαρά (ω-3, ω-6) και σε βιταμίνες όπως είναι οι βιταμίνες Α, Ε και D. Αυτές  προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας  έτσι στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της καρδιάς.

Το μαχλέπι περιέχει κουμαρίνη και άλλες πικρές ουσίες οι οποίες έχουν χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Επίσης, αποτελεί το συστατικό που δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά στο τσουρέκι.

 Η μαστίχα αποτελεί επίσης συστατικό με ιδιαίτερο άρωμα και επιπλέον έχει ορισμένες θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι και το στόμα, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

 Η βανίλια βοηθά στη χώνεψη, ανακουφίζει από τις στομαχικές διαταραχές και τονώνει το νευρικό σύστημα. Είναι πλούσια σε χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό, ενώ το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης  στο αίμα. 

stavropoulou easter24new b

Ωστόσο, παρά το πλήθος των θετικών στοιχείων που έχει το τσουρέκι θα πρέπει να αναφερθούμε και σε αυτά τα στοιχεία του που ενδεχομένως χρειάζεται να προσέχουμε.

Το βασικότερο είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση  να παραβλέψουμε την περιεκτικότητά του σε βούτυρο, δηλαδή σε κορεσμένα λιπαρά, η υπερκατανάλωση των οποίων ευθύνεται κυρίως για την παχυσαρκία, την αύξηση του επιπέδου της κακής χοληστερόλης στο αίμα καθώς και για καρδιακές παθήσεις.

Πολλά τσουρέκια παρασκευάζονται με μαργαρίνη, πλούσια σε πολυακόρεστα φυτικά έλαια, τα οποία, όμως, με την υδρογόνωση μετατρέπονται σε τρανς λιπαρά.

Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο  του τσουρεκιού που χρειάζεται προσοχή είναι η ζάχαρη, η οποία ανάλογα με την περιεκτικότητά της και σε συνδυασμό με τα λιπαρά, αυξάνει αντιστοίχως και τις θερμίδες  του. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία φέτα τσουρέκι μπορεί να φτάσει και τις 180 θερμίδες ή και παραπάνω.

Συγκεκριμένα, στα 100g τσουρέκι έχουμε:

  • 7,4g πρωτεΐνες
  • 63,2g υδατάνθρακες
  • 12,4g ολικά λιπαρά εκ των οποίων 3,9g κορεσμένα
  • 101mg χοληστερίνη
  • 2g φυτικές ίνες

Σημαντικό είναι επίσης ότι το τσουρέκι είναι πλούσιο σε απλά σάκχαρα, που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γρήγορα. Γι’ αυτό, άτομα που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά.

Επομένως, το τσουρέκι αποτελεί μια υγιεινή επιλογή για γλύκισμα. Η καλύτερη  λύση όμως είναι να το φτιάξετε μόνοι σας, με αγνά υλικά και προσέχοντας τις δοσολογίες, έτσι ώστε να ξέρετε ακριβώς τι καταναλώνετε. Όταν η κατανάλωσή του γίνεται με μέτρο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας!

Tip: Μπορείτε να καταναλώσετε  το τσουρέκι  με μια πηγή πρωτεΐνης ή με ένα φρούτο. Έτσι θα έχετε ένα πλήρες γεύμα ή σνακ που θα  βοηθήσει να χορτάσετε περισσότερο και με μικρότερη ποσότητα.

 tsoureki VS koulouria 2kasia2003 by Freepik

Τα κουλουράκια είναι από τα αγαπημένα γλυκά του Πάσχα και θα μπορούσαμε να τα τρώμε κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι και το βράδυ. Μπορεί να φαίνονται αθώα και να σε ξεγελάει η εμφάνισή τους, αφού σίγουρα θα έχεις σκεφτεί «έλα μωρέ μικρό είναι», όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν και αυτά θερμίδες, αν και όχι και πάρα πολλές.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα τελειώσεις όλα μέσα σε μια μέρα, ούτε να τρως από ένα με κάθε ευκαιρία. Σίγουρα θα έχεις φάει ήδη πολλά από αυτά, γι’ αυτό και πρέπει να δεις αναλυτικά πόσες θερμίδες έχουν.

Τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια έχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά φτιάχνονται με βούτυρο, που σημαίνει ότι περιέχουν αρκετά κορεσμένα «κακά» λιπαρά. Γι’ αυτό, αν έχετε αυξημένη χοληστερίνη, θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Πιο συγκεκριμένα :

1 κουλουράκι 30γρ περιέχει:

Θερμίδες: 134

Ολικό λίπος: 4,7γρ

Σάκχαρα: 5,25γρ

Χοληστερίνη: 24mg

papaxristopoulou easter

Συνοψίζοντας…

Παρατηρούμε ότι θρεπτικά είναι και τα δύο γλυκά περίπου ισάξια, ποια όμως είναι τα συστατικά που έχει το κάθε γλυκό και είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας και κάνουν τη διαφορά μεταξύ τους.

Το τσουρέκι περιέχει, το μαχλέπι που του δίνει την ιδιαίτερη μυρωδιά του και λόγω της κουμαρίνης εμφανίζει χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Επίσης η μαγιά του τσουρεκιού, είναι πλούσια σε χολίνη αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που τονώνουν το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Επιπλέον το μαγνήσιο και το χρώμιο βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος και τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τέλος η μαστίχα που προστίθεται στο τσουρέκι έχει καταπραϋντική δράση για το στομάχι, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην επούλωση των πληγών.

Τα κουλουράκια από την άλλη περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, λόγω του ελαιολάδου που προσθέτουμε. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και ελάττωσης του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επίσης, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (το αλεύρι), που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας. Τέλος είναι πλούσια σε ζάχαρη, που η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά, καρκίνο, παχυσαρκία και περιοδοντικές ασθένειες. 

Ολοκληρώνοντας, η απάντηση στο δίλλημα «Ποιο από τα δύο αγαπημένα Πασχαλινά γλυκίσματα να προτιμήσουμε;» φαίνεται να είναι ουδέτερη. Δεν θα χρειαστεί να διαλέξουμε ένα από τα δύο, αφού μπορούμε να καταναλώσουμε και τσουρέκι και κουλουράκια. Αρκεί βεβαίως να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο κατανάλωσης τους, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες και λιπαρά.

Καλό είναι λοιπόν να τα καταναλώσουμε σε λογικές ποσότητες (π.χ. μια φέτα τσουρέκι ή ένα κουλουράκι), εντάσσοντάς τα σε κάποιο κύριο γεύμα μας, όπως το πρωινό. Συνοδεύοντας τα με ένα ποτήρι φυσικό πορτοκάλι ή ένα ποτήρι γάλα με μειωμένα λιπαρά έχουμε ένα ολοκληρωμένο και γευστικό Πασχαλινό γεύμα, χωρίς στερήσεις και χωρίς να ξεφύγουμε από το πρόγραμμα διατροφής μας!!

Κεντρική φωτογραφία: EyeEm

Περισσότερα από την κατηγορία

COPYRIGHT © 2016 ILIALIVE.GR

wkndrelogo