LIVE
00:00:00 ΜΜ

Νταβάρης Σταύρος - Πρατήριο Υγρών Καυσίμων Πύργος

17|09
2024
08:53

Αλκυώνα: Εκ νέου παρέμβαση κατοίκων για την επαναχάραξη του αιγιαλού

Ζητούν να ληφθούν υπόψη νέα στοιχεία διάβρωσης

Με νέα επιστολή επανέρχονται οι κάτοικοι της περιοχής Αλκυώνας στο Κατάκολο για το πάγιο αίτημά της επαναχάραξης του αιγιαλού. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, το τρέχον ζήτημα αυτή τη φορά είναι, εφόσον έχει γίνει δεκτή η αίτησή τους για εξέταση του θέματος, είναι να αποδεχτεί η επιτροπή το νέο στοιχείο που επικαλούνται οι κάτοικοι, αυτό της αλλαγής του αιγιαλού από προσχώσεις που έχουν γίνει μετά τα τεχνικά έργα του λιμενοβραχίονα.

Η επιστολή των 46 κατοίκων έχει αποσταλεί προς την Προισταμένη της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας, Κ. Βελγάκη, την Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας Κ. Νάγια Κόλλια και έχει κοινοποιηθεί στον Δήμο Πύργου και τους βουλευτές Ηλείας κ.κ. Δ. Αυγερινοπούλου, Μ. Κατρίνη και Δ. Καλαματιανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίμονη παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής, των βουλευτών Ηλείας και του Δήμου Πύργου προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας οι αρμόδιοι της Κτηματικής Υπηρεσίας αποδέχτηκαν ότι η νέα αίτησή για επαναχάραξη αιγιαλού – παραλίας θα εισαχθεί και θα εξεταστεί από την επιτροπή.

«Το ότι «θα εισαχθεί και θα εξεταστεί» δεν είναι το ουσιαστικό στην υπόθεση μας γιατί κάθε αίτηση εξετάζεται και δίνεται μία απάντηση. Το ζητούμενο είναι σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η απάντηση» σημειώνει ο εκπρόσωπος των κατοίκων , Άγγελος Νικολόπουλος, στην επιστολή, και συνεχίζει:

«Η εμπειρία που έχουμε με την ομόφωνη απόρριψη της προηγούμενης αίτησής μας για επαναχάραξη μας κάνει ανήσυχους για το τι θα αποφασίσει στο ίδιο θέμα η νέα επιτροπή. Από τις μέχρι τώρα απαντήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου, όπως καταγράφονται στις απαντήσεις τους σε ερωτήσεις βουλευτών, δεν βγαίνει από πουθενά η αναγνώριση ύπαρξης του προβλήματος που χρειάζεται αντιμετώπιση λόγω κακής χάραξης. Γεννά ερωτηματικά η επικέντρωση στο ζήτημα της παραλίας, του προσδιορισμού της ενώ υποβαθμίζεται και ουσιαστικά αποσιωπάται το ζήτημα ανάγκης νέας χάραξης του αιγιαλού, που αποτελεί τη βάση όλης της ρύθμισης. Αποσιωπάται ότι υπήρχαν και υπάρχουν λόγοι και δυνατότητες επαναχάραξης λόγω αλλαγών στον αιγιαλό από συγκεκριμένα τεχνικά έργα στο λιμενοβραχίονα.

Το πρόβλημα αμφισβήτησης νόμιμων περιουσιακών στοιχείων, όπως και του σχεδίου πόλης, μπορεί να αντιμετωπιστούν θετικά και οριστικά με την αναγκαία επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας.

Στη Βουλή είναι γνωστό ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός έδωσε το στίγμα ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά το αίτημά μας. Στη τελευταία απάντηση του Υπουργού Οικονομικών με το Α.Π. 109161 στον κ. Καλαματιανό που υπεγράφη από την κ. Βελγάκη απουσιάζει κάθε νύξη για λύση συμβατή με το αίτημα των κατοίκων, που στον πυρήνα του είναι η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Μέσα από έμμεσες και αποσπασματικές διατυπώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες ρίχνουν το βάρος στο να δικαιολογήσουν και να υπερασπίσουν το μέχρι τώρα έργο τους. Ότι π.χ. η χάραξη του 1992, που έγινε με τον Α.Ν 2344/1940 δεν είχε περιορισμούς από την ύπαρξη τουσχεδίου πόλης, όπως και ο μετέπειτα νόμος 2971/2001. Γι’ αυτές τις νομικές εκτιμήσεις σας έχουμε διαφορετική γνώμη και έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί αναλυτικά και σας στις στέλνουμε συνοπτικά μαζί την περιγραφή των προβλημάτων από την ισχύουσα χάραξη.

Το πρόβλημά μας σήμερα είναι άλλο. Το αν θα αποδεχτεί η επιτροπή το νέο στοιχείο που επικαλούμαστε στη νέα αίτησή μας για επαναχάραξη. Αυτό της αλλαγής του αιγιαλού από προσχώσεις που έχουν γίνει μετά τα τεχνικά έργα του λιμενοβραχίονα.

Όταν τέλος του 2023 η Κτηματική Υπηρεσία της Ηλείας και η επιτροπή απέρριπτε ομόφωνα το αίτημά μας για επαναχάραξη γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν ότι ο αιγιαλός έχει αλλάξει από το 1992 που χαράχτηκε. Το αγνόησαν και αδιαφόρησαν, γεγονός που μας ανησυχεί για το κατά πόσο θα το αναγνωρίσουν και θα το αποδεχτούν σήμερα, προωθώντας έτσι τη λύση του προβλήματος. Ενώ έχει αναδειχτεί το θέμα, ενώ οι προσχώσεις έχουν με ακρίβεια αποτυπωθεί με δημόσια έγγραφα, επ’ αυτού δεν γίνεται λόγος παρόλο που αποτελεί το κύριο ζήτημα και τη βάση για τη λύση του προβλήματος. Με τις σκέψεις αυτές θέλουμε να επισημάνουμε ότι η λύση του προβλήματός μας δεν φαίνεται ακόμα δεδομένη και εγγυημένη. Ελπίζουμε ότι η νέα επιτροπή σύμφωνα και με τα όσα αποφασίστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της 25/07/2024 που έγινε με πρωτοβουλία της κ. Αυγερινοπούλου θα αντιμετωπίσει θετικά αυτή την πραγματικότητα και θα κάνει την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Υπογραμμίζουμε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση, συνέχιση της παρέμβασης όλων μας. Το αίτημά μας για επαναχάραξη αιγιαλού – παραλίας είναι δίκαιο και νόμιμο. Μπορεί και πρέπει να ικανοποιηθεί κατοχυρώνοντας οριστικά τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας των κατοίκων της περιοχής».

Google News ilialive.rg

Περισσότερα από την κατηγορία

Loading...

Περισσότερα από την κατηγορία

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Χρύσα Καλούδη

Βιβλιοχαρτοπωλείο Κορκολής