Του Χάρη Μικελόπουλου - Διακοσμητή
Ένα μεγάλο πρόβλημα για πολλούς στο πως θα διακοσμήσουν ένα σπίτι δεν είναι η αναζήτηση επίπλων, υφασμάτων και άλλων διακοσμητικών στοιχείων ή οι κατασκευές και τα υλικά,αλλά η πληθώρα εικόνων και πληροφοριών σχετικά με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Παλιότερα υπήρχαν μόνον τα περιοδικά, σήμερα κατακλυζόμαστε από χιλιάδες εικόνες στο instagram και το pinterest ή σε sites, βλέπουμε τόσους πολλούς χώρους, παίρνουμε ιδέες αλλά κάπου χανόμαστε στην «μετάφραση».
Η βοήθεια του διακοσμητή σε αυτό το πρόβλημα είναι πάντα καταλυτική καθώς έρχεται να αποκρυπτογραφήσει και να βάλει σε τάξη όλα αυτά που γυρίζουν στο μυαλό σας. Είναι ο ειδικός για την διαμορφωση και διακόσμηση ενός χώρου, είναι εκείνος που αρχίζει να «αφαιρεί» από τις επιθυμίες σας και στη συνέχεια να προσθέσει κάνοντας ένα παιχνίδί με τις δικές σας ιδέες και τις δικές του για να υπάρξει το θεμιτό αποτέλεσμα που θα σας κάνει να μπαίνετε στο σπίτι σας και να μην θέλετε να φύγετε.
Η επιστροφή στο σπίτι από μια κουραστική εξωτερική καθημερινότητα απαιτεί χώρους που θα σας κάνουν να νιώθετε ζεστασιά,ένα καταφύγιο ηρεμίας και χαλάρωσης. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ένα μεγάλο σπίτι ή μια γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι. Σημαντικό είναι να έχει ταυτότητα,την δική σας ταυτότητα με βάση τις επιθυμίες σας αλλά να είναι και λειτουργικό πάνω απ’όλα. Γι’αυτό και εξετάζονται όλες οι παράμετροι πριν την κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού.
Πόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό,αν υπάρχουν μικρά παιδιά, η φύση της εργασίας. Αν για παράδειγμα κάποιος είναι νοσοκομειακός γιατρός ή νοσηλεύτρια που περνά τις περισσότερες ώρες της μέρας του ή και της νύχτας σε χώρους με λάμπες φθορισμού και χρώματα σχεδόν πάντα σε αποχρώσεις του κίτρινου,του πράσινου και κατά βάση λευκές επιφάνειες,αναζητά προφανώς ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με πιο ζεστά χρώματα και φωτισμούς προκειμένου να αλλάξει η ψυχολογία του. Το ίδιο και κάποιος που εργάζεται σε ένα βιομηχανικό χώρο, με γκρί και ψυχρές αποχρώσεις, μεταλλικές επιφάνειες και τσιμέντο γύρω του, θα αναζητήσεις πολύ πιθανόν την ζεστασιά του ξύλου, γήινα χρώματα με πινελιές έντονων αποχρώσεων. Όλα είναι θέμα ψυχολογίας.
Αν συμβουλεύστε διακοσμητή, εκείνος θα τα ψάξει όλα αυτά για σας. Αν πάλι θέλετε να προσπαθήσετε μόνοι σας θα μπείτε σε αυτή την διαδικασία αναζήτησης του τι σας ευχαριστεί και τι θα σας κάνει να νιώσετε όσο πιο όμορφα γίνεται.
Μην χάνεστε στην αναζήτηση πάρα πολλών πραγμάτων αλλά προσπαθείστε να εστιάσετε σε εκείνα που σας «χτυπούν» στο μάτι περισσότερο. Αν δείτε κάτι και πείτε «αυτό θέλω για μένα» βάλτε τα δυνατά σας και σχεδιάστε τον χώρο σας όπως μπορείτε να τον φανταστείτε καλύτερα. Δεν χρειάζετε να βρείτε τα πιο ακριβά πράγματα αν ο προυπολογισμός σας δεν επαρκεί. Εξάλλου είναι δύσκολη η εποχή για πολλα έξοδα και το γνωρίζουμε καλά όλοι. Προσαρμόστε λοιπόν το budget σας με βάση τις ανάγκες σας.
Είτε με την βοήθεια του διακοσμητή είτε μόνοι,το αποτέλεσμα πάντα μετρά. Προσωπικά δεν προτείνω να ακολουθήσετε την τάση της μόδας, αλλά την δική σας τάση. Υπάρχουν άνθρωποι που ευχαριστιούνται έναν χώρο με πολλά αντικείμενα, έντονα χρώματα,πολλά διακοσμητικά κι άλλοι με τις απλές και λιτές γραμμές και τα ελάχιστα διακοσμητικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι ότι έχουν εκπαραθυρωθεί τάσεις όπως εκείνες των δεκαετιών του ’80 και του ’90 όπου πολλά σπίτια έγιναν αντίγραφα των Βερσαλλιών. Βαριά σκαλιστά έπιπλα και υφάσματα επιπλώσεων και σκίασης, χρυσές πολυθρόνες, πολυέλαιοι, μάρμαρα ήταν στοιχεία κοινωνικής ανόδου και πολλές φορές επίδειξης.
Οι σύγχρονες τάσεις και το κοινωνικό γίγνεσθαι επηρεάζει και την διακόσμηση, φέρνοντας πιο απλές λύσεις πια.Παρατηρείται μια επιστροφή σε άλλες δεκαετίες όπως αυτή των ‘70s με τα έπιπλα και τα αντικείμενα που μερικά χρόνια πριν ήταν «απαγορευμένα». Κυριαρχεί πάντα το σκανδιναβικό design αλλά και έπιπλα αντικείμενα και άλλα διακοσμητικά από κάθε γωνιά του κόσμου με κυρίαρχη την ιταλική βιομηχανία. Στην διακόσμηση ενός χώρου πάντως τίποτα δεν απαγορεύεται με την έννοια να απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που μας ευχαριστεί και μας εμπνέει. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από τα έντονα χρώματα και να μην στεκόμαστε σε αποχρώσεις μονότονες που έχουν κυριαρχήσει για χρόνια,όπως η ώχρα και το μπεζ σε κάθε χώρο. Όλα μπορούν να συνδυαστούν αλλά αφήστε την φαντασία να δουλέψει, ξέρει καλύτερα.
Σήμερα η βιομηχανία του χώρου προσφέρει λύσεις για κάθε τσέπη. Αξιολογήστε τις ανάγκες σας και βρείτε την πιο συμφέρουσα λύση.Ένα μεγάλο συν οι δεκάδες έξυπνες λύσεις όπως την επανάχρησης αντικειμένων ή των κατασκευών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Μπορείτε να κάνετε «μαγικά» με αυτές τις προτάσεις.
Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης το παλιό έπιπλο της γιαγιάς σε ένα άκρως μοντέρνο χώρο. Η τάση συνδυάζει σήμερα έπιπλα και αντικείμενα διαφορετικών εποχών και στυλ με μεγάλη επιτυχία. Τίποτα δεν πάει χαμένο.Αυτό ειναι το πιο σημαντικό.
Κι αν θέλετε να ακολουθήσετε κάποιες τάσεις για τον χειμώνα του 2018 έρχονται τα πρώτα νέα για τα χρώματα. Από την μία μεριά έχουμε μια επιστροφή σε πιο ήσυχες αποχρώσεις μακριά από τα έντονα χρώματα που κυριάρχησαν για καιρό.Απαλές μπλε αποχρώσεις ή πράσινες καθώς και απαλές γκρι ή αυτές του ξύλου. Από την άλλη,ένα χρώμα που έρχεται να ταράξει τα νερά,είναι το μαύρο.Κι αν ακούγεται περίεργο και δύσκολο να το φανταστείται,κι όμως επικρατεί για το 2018 ως τάση.
Κι όμως, μην το φοβάστε το μαύρο ή blue black όπως το αναφέρουν πολλοί διακοσμητές για φέτος. Το μαύρο δίνει μια άλλη αίσθηση, αυτή της αριστοκρατικότητας,παράλλη με την ανάδειξη επίπλων και αντικειμένων. Κι αν νομίζετε ότι το μαύρο μικραίνει οπωσδήποτε έναν χώρο ίσως μια δοκιμή σας πείσει για το αντίθετο.
Γενικά επικρατούν τα παραπάνω χρώματα σε συνδυασμούς ή μόνα τους καθώς και χρώματα που αποφεύγονταν όπως το ροζ αλλά σε μια άλλη παραλλαγή, αυτή του «σβησμένου» ροζ. Δεν σημαίνει ότι θα δείτε τον χώρο σας σαν ροζ κουφέτο, αλλά με μια άλλη ματιά πολύ χαλαρωτική και ευχάριστη.
Επίσης κυριαρχούν οι καθαρές γραμμές και τα αυστηρά γεωμετρικά σχήματα που προσβλέπουν στην καθαρότητα του χώρου αλλά και της ψυχής.
Με τα παραπάνω, κλείνοντας μπορώ και πάλι να πω ότι κάθε χρονιά υπάρχουν οι τάσεις που προκρίνουν χρώματα και στυλ,έπιπλα και υφάσματα. Τίποτα όμως όπως προείπα δεν απαγορεύεται στην διακόσμηση. Ο καθένας θα φανταστεί και θα διακοσμήσει τον χώρο του με βάση τα θέλω του και τις ανάγκες. Το μοναδικό ζητούμενο είναι ένα λειτουργικό και όμορφο σπίτι που καλύπτει κάθε ανάγκη αρκεί να υπάρχει ένα αισθητικα άρτιο αποτέλεσμα ακόμα κι αν έχουμε επιλέξει μια ακόμη τάση του φετινού χειμώνα, αυτό του «ακατάστατου» σπιτιού. Επιμελώς ατιμέλητο όπως λέμε από παλιά για το ντύσιμό μας...