Συμβουλές από την Πηνελόπη Καλογεροπούλου
Επιτέλους μπήκε το καλοκαίρι και βγήκαμε από το σπίτι. Κι αν δεν κάναμε τις αλλαγές που θέλαμε στο σπίτι μας όσο καιρό ήμασταν σε καραντίνα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον καλό καιρό, τον ήλιο και να ανανεώσουμε ακόμα περισσότερο την διάθεση μας, μαζί με το σπίτι μας.
Έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα, ξύλινα, μεταλλικά ακόμα και γυάλινα αντικείμενα μπορούν να αλλάξουν όψη, να πάρουν νέα πνοή και να μεταμορφώσουν τον χώρο μας, εύκολα γρήγορα και οικονομικά. Με τα χρώματα κιμωλίας μπορούμε να κάνουμε όσες αλλαγές θέλουμε, όσες φορές θέλουμε και πάνω απο όλα ακόμα και μόνοι μας!!
Ο τρόπος είναι πολύ εύκολος. Τα χρώματα κιμωλίας είναι ιδανικά για επαγγελματίες όσο και για ιδιώτες ερασιτέχνες, αφού οι δυνατότητες που παρέχουν είναι απεριόριστες και εξαρτώνται μόνο απο την φαντασία σας.
Η μάρκα που δουλεύω εγώ τα τελευταία χρόνια είναι τα χρώματα κιμωλίας Old Times της ελληνικής εταιρείας Cosmochrome. Πρόκειται για διακοσμητικό χρώμα νερού με ματ τελικό φινίρισμα. Έχουν βελούδινη υφή σε ότι κι αν εφαρμόζονται. Είναι ιδανικά για να βάψετε και να διακοσμήσετε ξύλινα έπιπλα π.χ. παντζούρια, ντουλάπες, πόρτες, κουφώματα, ντουλάπια κουζίνας , καρέκλες ή ακόμα και τοίχους ή αντικείμενα διαφορετικών υλικών, οπως π.χ. από γυαλί, μέταλλο, μάρμαρο, ύφασμα, τούβλο.
Είναι ενα χρώμα πολύ εύκολο στη χρήση του και τις τεχνικές του και για αυτό συγχωρεί και τα λάθη!!
Ας δούμε λοιπόν πως ξαναζωντανεύουμε ένα παλιό έπιπλο...
Μπορούμε να βάψουμε απευθείας στην παλιά βαμμένη επιφάνεια χωρίς τρίψιμο.Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα κάποιος να θέλει να τρίψει την επιφάνεια για ακόμα μεγαλύτερη πρόσφυση και αντοχή του χρώματος.
Μπορούμε να κάνουμε τις επιφάνειες είτε μονόχρωμες είτε δίχρωμες ή ακόμη και να τους δώσουμε μια πιο vintage παλαιωμένη όψη. Εξαρτάται πάντα απο το προσωπικό μας γούστο.
Εαν απλώς θέλουμε να βάψουμε και να αλλάξουμε το χρώμα ενός επίπλου, τότε βάψουμε με πινέλο ή ρολό και αφήνουμε να στεγνώσει. Μόλις στεγνώσει τρίβουμε απαλά με ένα γυαλόχαρτο,κι αυτό είναι που δίνει και την βελούδινη υφή στο τελικό αποτέλεσμα.
Εαν θέλουμε να πετύχουμε διχρωμίες ή vintage όψεις, η πιο εύκολη τεχνική είναι να περάσουμε το πρώτο χέρι (αυτό που θέλουμε να αναδειχθεί εσωτερικά) και μόλις στεγνώσει καλά, τότε περνάμε και το δεύτερο χέρι με διαφορετικό χρώμα. Μόλις στεγνώσει και το δεύτερο, τότε τρίβουμε τοπικά με ένα γυαλόχαρτο στα σημεία που θέλουμε να κάνουμε την παλαίωση.
Σε κάθε περίπτωση, αφότου τα χρώματα στεγνώσουν περνάμε βερνίκι ή κερί για να «ασφαλίσουμε» το χρώμα. Το τι από τα δύο θα χρησιμοποιήσουμε εξαρτάται από το εάν θέλουμε ματ ή σατινέ αποτέλεσμα. Το κερί ειναι αυτό που δίνει μια πιο βαθιά ματ απόχρωση στο τελικό αποτέλεσμα.
Οι τεχνικές για να βάψουμε κάτι είναι πάρα πολλές και το αποτέλεσμα κάθε φορά εξαρτάται και απο το «χέρι» του καθενός. Σε κάθε περίπτωση όσο περισσότερο δουλεύουμε με τα χρώματα, τόσο περισσότερο βρίσκουμε το δικό μας τρόπο και στύλ...
Μπορεί σε κάποιον να φαίνεται δύσκολο αλλά σας υπόσχομαι ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει προσπαθήσει και να μην έχει πετύχει!! Δοκιμάστε το...
Στο καλλιτεχνικό εργαστήριο «Το λειρί του Κόκορα» στην Κρέστενα, μπορεί κάποιος να κάνει σεμινάρια παλαίωσης επίπλων με χρώματα κιμωλίας & να προμηθευτεί τα χρώματα ή να δώσει τα έπιπλα του για αναπαλαίωση.