Αποτελεί έναν από τους νέους ανθρώπους της Ηλείας που γοητεύει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του. Ο Γιώργος Αδαμόπουλος ιδιαίτερα γνωστός από την καλλιτεχνική του φλέβα ως ερμηνευτής στα "Χρώματα της Ήλιδας" είναι ένας εξαίρετος νέος επαγγελματίας. Ως Πολιτικός Μηχανικός κατακτά καθημερινά με την ποιότητα της δουλειάς του και τις ιδέες του το κοινό που συνεργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο.
Οι προτάσεις του, οι δουλειές του, οι επιλογές του στον κλάδο όπως αποτυπώνονται μέσα από έργα του, δίνουν μια πνοή φρεσκάδας και δείχνει το αύριο στο χώρο των κατασκευών στην Ηλεία.
Επιλέξαμε να μιλήσουμε μαζί του για το σπίτι του σήμερα, την εξέλιξη των κατασκευών, τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης κατοικίας...
Η πανδημία, αναδεικνύει το σπίτι μας, ως το προσωπικό μας καταφύγιο. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτά που πρέπει να έχει το σπίτι του 2020, για να είναι λειτουργικό και να μας κρατά εντός;
Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος ένας εκ των 7 σοφών της Αρχ .Ελλάδας είπε: Αγαπώ ένα σπίτι όπου δεν βλέπω τίποτε το παραπανίσιο και όπου βρίσκω κάθε τι που είναι απαραίτητο. Συνεπώς μια κατοικία θα πρέπει να είναι στατικά ασφαλής, μορφολογικά λιτή και απέρριτη, να χαρακτηρίζεται από επιτηδευμένη αρχιτεκτονική σύνθεση και να φέρει κατά το δυνατόν συστήματα σύγχρονης Τεχνολογίας υπό την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, του αυτοματισμού και την άνεσης.
Κάθε κτίριο πρέπει να έχει το χαρακτήρα του;
Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να ζούμε σε ένα σπίτι το οποίο θα αντιπροσωπεύει στοιχεία του χαρακτήρα μας διότι μόνο έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε άνετα με τη παραμονή μας σε αυτό. Άλλωστε Ο Γάλλος συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ είπε πως τα σπίτια μοιάζουν με τους ανθρώπους που τα κατοικούν.
Οι Ηλείοι προσέχουν προσέχουν το θέμα σπίτι; Έχουν τα δικά τους θέλω ή εμπιστεύονται μόνο την άποψη ενός αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού;
Ακριβώς γιατί είναι η προέκταση της προσωπικότητας μας. Δυστυχώς η Ηλεία δεν διακρίνεται για την αρχιτεκτονική των κατασκευών της. Η μεγάλη ταχυτητα ανοικοδόμησης της δεκαετιας του 1990 και του 2000 δεν άφησε περιθώρια ορθού σχεδιασμού.
Υπήρξαν βέβαια κάποιες ιδιαίτερες κατασκευές σχεδιασμένες από μελετητές με μεράκι αλλά με την έλλειψη συντήρησης και επισκευής από φθορές προϊόντος χρόνου, ξεθώριασε το αποτύπωμα τους.
Προφανώς όλοι έχουμε τα δικά μας θέλω και αυτό είναι φυσικό εφόσον είμαστε διαφορετικοί. Δυστυχώς μόνο μια μικρή μερίδα ακούει την γνώμη του αρχιτέκτονα ή του Πολιτικού Μηχανικού σε βάθος και έτσι έχουν φτάσει στο σημερινό αισθητικό αποτέλεσμα οι πόλεις μας, χωρίς βέβαια να αποποιούμεθα της ευθύνης που μας αναλογεί ως μηχανικοί.
Ο σχεδιασμός μιας κατασκευής είναι μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του μελετητή, όπου αφενός ο πρώτος δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και αφετέρου ο δεύτερος οφείλει αφού τις επεξεργαστεί και τις αναλύσει, να αποδώσει στηριζόμενος στη βαθιά γνώση και την επιστημονική τεκμηρίωση κάτι απόλυτα λειτουργικό και με προστιθέμενη αξία στο κοινωνικό περιβάλλον.
Τι θα συμβούλευες κάποιον που ετοιμάζεται να κατασκευάσει το νέο του σπίτι;
Να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό με ουσιαστική γνώση και καινοτόμα άποψη που τον εμπιστεύεται, να μην φοβηθεί να πειραματιστεί σε νέες ιδέες και να εφαρμόσει τεχνολογία και υλικά τα οποία θα καθιστούν το σπίτι του σύγχρονο και καινοτόμο ακόμα και μετά από 10 χρόνια.
Ας μην ξεχνάμε και τον οικονομικό παράγοντα. Είναι πολύ σημαντικό το κεφάλαιο που επενδύεις να έχει διατηρήσιμη αξία και να μην το απαξιώνει η ίδια η κατασκευή.
Η εξέλιξη και οι απαιτήσεις της τεχνολογίας κατά πόσο επηρεάζει τη δημιουργία ενός σπιτιού;
Είναι βασικός παράγοντας διότι επηρεάζει τους βασικούς πυλώνες σχεδιασμού μια κατασκευής. Την ασφάλεια, την αισθητική, την ποιότητα, την άνεση, τη λειτουργικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Εκτιμώ όμως πως θα πρέπει να γίνεται σωστή εκτίμηση της ανταποδοτικότητας της χρήσης αυτής της σύγχρονης τεχνολογιας πάντα σε σχέση με το κόστος που απαιτείται για να την εφαρμόσεις. Ας μην ξεχνάμε επίσης πως η καινοτομία οδηγεί στην ανάπτυξη.
Το παραμείνεις στην Ηλεία και να ασχοληθείς με τον κλάδο σου, είναι μια πρόκληση για σένα; Ή επέλεξες μια βάση και από εκεί η δουλειά δεν έχει όρια;
Οπωσδήποτε διανύουμε μια περίοδο έντονης κρίσης στο κατασκευαστικό κλάδο και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό. Αυτό γίνεται πιο έντονο σε μια πόλη όπως ο Πυργος με χαμηλό πληθυσμιακό στοιχείο.
Πάντα όμως ήμουν και είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και οραματιστής θα έλεγα. Πιστεύω πως τις ευκαιρίες τις δημιουργείς και δεν τις περιμένεις να έρθουν. Από την άλλη έχουμε τόσα συγκριτικά πλεονέκτημα σαν περιοχή που εάν έχεις μεράκι να δημιουργήσεις μπορείς να στήσεις ένα επενδυτικό προϊόν και να το προωθήσεις.
Έχουμε άλλωστε χίλιους λόγους για να πείσουμε κάποιον να επενδύσει στην Ηλεία. Υπάρχουν συνεχώς επενδυτικά προγράμματα και ποικίλες μορφές χρηματοδότησης οι οποίες αποτελούν σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός μηχανικού για να αναπτύξει πεδίο δραστηριότητας.
Από την άλλη το δικό μας επάγγελμα δεν έχει γεωγραφικά όρια , μπορείς να απευθυνθείς σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η στοχοθέτηση του γραφείου μου επικεντρώνεται κυρίως σε έργα με λογική αναπτυξιακή και επενδυτική. Γι' αυτό προσφέρουμε ολοκληρωμένη υπηρεσία. Από τη μελέτη, το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση, μέχρι τη κατασκευή. Υπό αυτή τη λογική μπορούμε να προσεγγίσουμε πελάτες οπουδήποτε.
Πρόταση βιομηχανικής εγκατάστασης του Γιώργου Αδαμόπουλου στην Ηλεία
Κατά καιρούς μας έχεις παρουσιάσει δουλειές σου, που είναι πραγματικά εντυπωσιακές; Σπίτια, ξενοδοχεία, βιομηχανικοί αλλά και δημόσιοι χώροι… Ποιο είναι το πεδίο δράσης που σε γοητεύει περισσότερο;
Νομίζω αυτό που προανέφερα. Μια λέξη το εκφράζει, η λέξη Ανάπτυξη. Οποιαδήποτε σύνθεση μπορεί να έχει θετικό αποτύπωμα στη κοινωνία με χαρακτήρα ανταποδοτικό και προστιθέμενη αξία, βάσεις δηλαδή που οδηγούν σε πρόοδο και ανάπτυξη, με εντυπωσιάζει, μου γεννά ιδέες, μου δίνει ενέργεια και με κάνει να θέτω στόχους.
Σε ευχαριστούμε πολύ Γιώργο...
Πρόταση βιομηχανικής εγκατάστασης του Γιώργου Αδαμόπουλου στην Ηλεία
Πρόταση του Γιώργου Αδαμόπουλου για το ανοιχτό θέατρο Κατακόλου