Αυτές τις γιορτές όλα είναι διαφορετικά. Και θα μας βρουν στο σπίτι το καταφύγιό μας.
Ακόμα και το γιορτινό γεύμα ή δείπνο θα είναι μακριά από αυτό που γνωρίζουμε, στο πλαίσιο των περιορισμών…
Όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη διάθεσή μας και να κάνουμε ξεχωριστές και αυτές τις δύσκολες στιγμές…
Να δώσουμε την επισημότητα που θα βρίσκαμε σε κάποιο εστιατόριο, στο Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν.
Είτε μόνο με τα μέλη της οικογένειας, είτε λίγο διευρυμένα - όσο επιτρέπεται από τα ισχύοντα μέτρα - με λίγους συγγενείς, αδέρφια ή στενούς φίλους, μπορούμε να προετοιμάσουμε το τραπέζι μας, πέρα από τις καθημερινές συνήθειες, με ειδική περιποίηση και κάτι από τη μαγεία και την ευγένεια του σαβουάρ βιβρ.
Σας δίνουμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα της οικοδέσποινας και σας δείχνουμε βήμα βήμα πως να τοποθετήσετε μαχαιροπίρουνα, κουτάλια, ποτήρια, μεγάλα και μικρότερα πιάτα, για να μην εκτεθείτε!
- Το ποτήρι του νερού βρίσκεται πάντοτε κοντά στα μαχαίρια, ενώ αυτό του κρασιού ακολουθεί.
- Το βοηθητικό πιάτο στα αριστερά του κυρίως πιάτου τοποθετείται εκεί για να χρησιμοποιηθεί για το ψωμί.
- Στη συγκεκριμένη διάταξη θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα κυρίως πιάτο κι ένα βαθύ πιάτο για τη σαλάτα. Με τη μορφή αυτή το στρώσιμο αποκτά επίσημο χαρακτήρα και το κυρίως πιάτο, που μπορεί να μη χρησιμοποιηθεί και καθόλου, ονομάζεται sous-plat και έχει διακοσμητικό ρόλο.
- Σε ένα τυπικό τραπέζι πρέπει να βοηθήσετε τους καλεσμένους να βρουν το σωστό τρόπο κατανάλωσης του γεύματος. Για το λόγο αυτό τοποθετείτε δεξιά το μαχαίρι με γυρισμένη τη λάμα προς το κυρίως πιάτο και δίπλα του τα κουτάλια- πρώτα αυτό της σούπας κι έπειτα αυτό του τσαγιού.
- Στα αριστερά, βρίσκονται πάντοτε τα πηρούνια- δίπλα στο κυρίως πιάτο μπαίνει το πηρούνι του γεύματος και ακολουθεί αυτό της σαλάτας.
- Ενα γεύμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς επιδόρπιο, το κουβέρ του οποίου μπαίνει πάνω από το πιάτο του γεύματος, με φορά προς τα δεξιά.
Με πληροφορίες από το bovary.gr - Photo by Libby Penner on Unsplash