Τι καλύτερο για να κλείσει γλυκά το Πασχαλινό μας γεύμα από ένα παραδοσιακό, τραγανό, λαχταριστό γαλακτομπούρεκο…
Εμείς επιλέξαμε για εσάς την πιο νόστιμη συνταγή κι εσείς δεν έχετε παρά να την εκτελέσετε… Καλή σας επιτυχία & καλή σας όρεξη!!
Υλικά
Για την κρέμα
- 2 ½ φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1200 ml χλιαρό γάλα
- 1 φλυτζάνι (200-220 γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
- 6 αυγά
- 3-4 βανίλιες
- ξύσμα ενός λεμονιού
Για το φύλλο
- 1 κιλό φύλλο κρούστας για γλυκά
- 300-500 γρ. αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
- Για το σιρόπι
- 6 ποτήρια ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει.
Μόλις πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτι, προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί φούρνου μεγάλο και τοποθετούμε 15 φύλλα κρούστας (σταυρωτά) βουτυρώνοντάς τα ένα ένα, χωρίς να τα αγγίζουμε με το πινέλο (σαν να τα ραντίζουμε).
Αδειάζουμε την κρύα κρέμα και συνεχίζουμε να τοποθετούμε τα από πάνω φύλλα (άλλα 10 φύλλα) βουτυρώνοντας με τον ίδιο τρόπο.
Αν στο 1 κιλό τα φύλλα μας είναι περισσότερα από 25, φυσικά δεν τα πετάμε. Θα τα μοιράσουμε ανάλογα, βάζοντας πάντα τα περισσότερα κάτω.
Χαράζουμε ελαφρά το γαλακτομπούρεκο και το ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο και μερικές σταγόνες νερό.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, στους 180°C, ανάλογα με το φούρνο μας, και μετά στους 200°C για άλλα 10 λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι 5 λεπτά και προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το καυτό σιρόπι.
Σερβίρουμε το γαλακτομπούρεκο αφού κρυώσει πολύ καλά, για να έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι. Καλή σας όρεξη!!