Τι αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gaia365.gr και στο ilialive.gr
Ο Θοδωρής Βασιλόπουλος είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει μέσα στην αγροτική παραγωγή, καθώς κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Αυτός είναι και ο δρόμος που επέλεξε να ακολουθήσει επαγγελματικά, κάνοντας τα βήματα εκείνα που πρέπει για να περάσει η αγροτική παραγωγή στη νέα εποχή.
Από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας, που του εμπιστεύθηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με γνώση και εμπειρία στον πρωτογενή τομέα, πασχίζει για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό στους παραγωγούς, τριών νομών όπου έχουν ψηλά την γεωργία και την κτηνοτροφία...
Από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας στην Δυτική Ελλάδα είναι ο πρωτογενής τομέας. Έχουν αξιοποιηθεί καινοτόμες δράσεις, όπως οι σύγχρονες μέθοδοι γεωργίας ακριβείας, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα;
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό πυλώνα της Δυτικής Ελλάδας και παράλληλα, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας που πρέπει να ενισχύσουμε. Ο Περιφερειάρχης μας Νεκτάριος Φαρμάκης επιμένει ότι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και η ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, αποτελούν τους δύο πιο σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας που θα ωθήσει τη Δυτική Ελλάδα σε ανάπτυξη και σε βελτίωση της ποιότητας ζωής δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Με τη βεβαιότητα ότι τα ποιοτικά μας προϊόντα μπορούν να επικρατήσουν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Υπουργείου, των τοπικών φορέων και κυρίως, των ανθρώπων που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα μας την γη, μπορούμε να μπούμε σε μία νέα εποχή.
Το μέλλον επιβάλλει συνέργειες και συμπράξεις. Ποιος μπορεί είναι ο ρόλος της Περιφέρειας προς αυτή την κατεύθυνση;
Ήρθε επιτέλους η ώρα να κινητοποιηθούμε . Εκείνο που επισημαίνω όπου και αν βρίσκομαι είναι ότι μόνο με την δημιουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιριστικών σχημάτων θα κερδίσουμε το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης στην περιφέρεια μας. Τροπολογία από την Ευρωβουλή για τη νέα ΚΑΠ μέχρι το 2027 μας επιβεβαιώνει γι΄ αυτό. Στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών που προτείνει µε ψήφισµά της η Ευρωβουλή στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, ώστε να µην χάνουν οι νεαροί παραγωγοί το δικαίωµα συµµετοχής στο πριµ ακόµη και αν έχουν εγκατασταθεί πριν την έκδοση της προκήρυξης, εφόσον όµως είναι µέλη οργανώσεων παραγωγών ή συνεταιριστικών δοµών. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός, πρωταγωνιστές είναι οι αγρότες- παραγωγοί μας…
Έχουν αποκτήσει οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας εδαφολογική συνείδηση , αξιοποιούν το εργαστήριο στην Αμαλιάδα;
Ο αγροτικός κόσμος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ευρύτερα όλοι όσοι ασχολούνται με την γη θα πρέπει να αποκτήσουν εδαφολογική συνείδηση για αρτιότερα αποτελέσματα στις καλλιέργειές τους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ήλιδας. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί διότι το εργαστήριο αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή μας και αναδεικνύει την ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες ανάλυσης του εδάφους. Εκείνο που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι ότι με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική 2023-2027 υπάρχουν αυστηρά πλαίσια για την προστασία του περιβάλλοντος θα ενισχύονται με χρηματοδοτικά προγράμματα μόνο όσοι τηρούν περιβαλλοντικούς όρους. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ίδιοι οι αγρότες δείχνουν ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εδάφη στα χωράφια που καλλιεργούν παραδίδοντας δείγματα στο εργαστήριο. Αυτό ωστόσο που πρέπει να γίνει στο επόμενο διάστημα είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο και μία περιφερειακή στρατηγική για τον τρόπο διαχείρισης των εδαφών, κάτι το οποίο έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα και οι αγρότες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.
Ποιες είναι οι προτεραιότητες για την Αγροτοδιατροφική σύμπραξη Δυτικής Ελλάδος;
Mετά από χρόνια απραξίας, ενεργοποιήσαμε και πάλι το πρόγραμμα αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που στόχο έχει την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται από εξαγωγικό προσανατολισμό, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα της περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες τόσο της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Μέλημά μας είναι να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις στην αγροδιατροφική σύμπραξη. Πρέπει πρώτα να καταλάβουν οι παραγωγοί ότι εάν βοηθάει ο ένας παραγωγός τον άλλο, μπορεί να καταφέρει πράγματα. Άλλωστε η «Σύμπραξη» έχει ως σκοπό να ενώσει τους παραγωγούς, να τους φέρει κοντά. Είναι μεγάλο πράγμα η συζήτηση και η συνεργασία. Επιπρόσθετα στόχος μας και στοίχημα παραμένει η κατάρτιση των αγροτών, διότι όλα ξεκινούν από την κατάρτιση, την εκπαίδευση και τον συνεργατισμό. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για παράδειγμα για «γεωργία ακριβείας» όταν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και δεν έχουμε ένα πνεύμα συνεργασίας.