Η τεχνολογία στην υπηρεσία της βιώσιμης γεωργίας

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της βιώσιμης γεωργίας

agrotis trakter intro

Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια αλλαγή μοντέλου στην ευρωπαϊκή γεωργία, εστιάζοντας σε πιο αποτελεσματικές παραγωγές, σε υγιεινά τρόφιμα και στη βιωσιμότητα; Η απάντηση έγκειται στην συνέργεια καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν να αποκτήσουμε ένα πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα παραγωγής τροφίμων.

Ολλανδία

Εδώ στην Φάρμα του Μέλλοντος, στο Λέλισταντ της Ολλανδίας, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν αναπτύσσουν μια σειρά λύσεων που μπορούν να εφαρμόσουν οι αγρότες. Το πρόγραμμα λαμβάνει χώρα σε συνεργασία με το πρότζεκτ Νεφερτίτη που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας στην γεωργία. Συμβάλλει επίσης σε ένα πιο ανταγωνιστικό, βιώσιμο και κλιματικά έξυπνο μοντέλο παραγωγής.

Ο Βίναντ Σούκελ είναι ο πρότζεκτ μάνατζερ της φάρμας: «Χρειαζόμαστε νέα τεχνολογία για τη νέα γεωργία. Είναι ένας συνδυασμός αγρο-οικολογίας και τεχνολογίας. Τα βασικά στοιχεία αυτής της αγρο-οικολογικής προσέγγισης είναι ότι εστιάζουμε στην διαχείριση του εδάφους. Εστιάζουμε στην εναλλαγή των καλλιεργειών, που δεν έχει να κάνει μόνο με διαφορετικές χρονικά καλλιέργειες, όπως είναι η αμειψισπορά, αλλά και η εναλλαγή καλλιέργειας στον χώρο. Δηλαδή συνδυασμός καλλιεργειών, ή για παράδειγμα καλλιέργειες σε λωρίδες εδάφους».

vaggelakos 1130x300new

Λωρίδες γης με διαφορετικές καλλιέργειες, αντί για μια τεράστια μονοκαλλιέργεια, δημιουργούν μικρά οικοσυστήματα που ενισχύουν την βιοποικιλότητα. Η αμειψισπορά και η προστατευτική καλλιέργεια βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους.

Το πρόβλημα με την παραδοσιακή καλλιέργεια είναι ότι το υπέδαφος συμπιέζεται από την χρήση βαρέων μηχανημάτων. Η λύση που δοκιμάζεται εδώ είναι η διάσπαση αυτών των στρωμάτων με κάθετες τρύπες που μειώνουν την πυκνότητα του εδάφους, αυξάνοντας τη δυνατότητα απορρόφησης του πρόσθετου νερού.

Τα ρομπότ έχουν καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη γεωργία, καθώς βοηθούν στις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία χρήσιμων δεδομένων: «Η τεχνολογία έχει σημαντικό ρόλο στη γεωργία, καθώς τα μηχανήματα γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Τώρα με τα ρομπότ βλέπουμε ότι μπορούν να γίνονται πιο μικρά. Αυτό είναι καλύτερο για το έδαφος. Τα βαριά μηχανήματα προκαλούν ζημιά στο έδαφος. Από την άλλη πλευρά, αισθητήρες, όπως δορυφόροι και drone, δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για τα χωράφια, για την πρόγνωση. Η τεχνολογία θα βοηθήσει τον αγρότη να πάρει καλύτερες αποφάσεις και να τις στηρίξει πιο αποτελεσματικά» αναφέρει ο Μπραμ Βελντούιζεν, ερευνητής από το πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν.

Για να υλοποιήσει και να κάνει πιο αποτελεσματική αυτή τη λύση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στο πλαίσιο της στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο πιάτο, να επιταχύνει την επέκταση του γρήγορου ευρυζωνικού δικτύου στις αγροτικές περιοχές. Θέλει να υπάρξει πρόσβαση 100% μέχρι το 2025.

Γιατί είναι στοιχειώδης η ευρυζωνική πρόσβαση
Μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ
  • Μια αύξηση 10% της ευρυζωνικότητας μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αύξηση 1% κατά κεφαλή του ΑΕΠ.

Αυξάνει την παραγωγικότητα

  • Μια αύξηση 10 % των ευρυζωνικών συνδέσεων μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Βοηθά στην ποιοτική εκπαίδευση

  • Επενδύσεις στην ευρυζωνικότητα ενισχύουν την κοινωνική ενσωμάτωση και ωφελούν τις αγροτικές και τις απομονωμένες περιοχές.
Τι σημαίνει ευρυζωνικότητα;
Δεν έχει μια συγκεκριμένη τεχνική σημασία. Χρησιμοποιείται όταν αναφερόμαστε σε υποδομές που προσφέρουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο ίντερνετ, που λειτουργούν διαρκώς και είναι γρηγορότερες από την παραδοσιακή dial-up σύνδεση. Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τρεις κατηγορίες ταχυτήτων download:
  1. Βασική ευρυζωνική πρόσβαση: Ταχύτητες μεταξύ 144 Kbps και 30 Mbps.
  2. Γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση: Ταχύτητες μεταξύ 30 και 100 Mbps
  3. Πάρα πολύ γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση: Ταχύτητες μεγαλύτερες των 100 Mbps
Infogram logo
BOUFARDEAS KX ILIALIVE 1130X300px

Επιστήμη και μέθοδοι φυσικής καλλιέργειας οδηγούν την προσπάθεια μετάβασης σε βιώσιμα μοντέλα παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι προστατευτικές καλλιέργειες χρησιμοποιούνται για την υγεία και τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών. Αυτά τα φυτά δημιουργούν πρωτεΐνες και οργανικές ενώσεις αζώτου που βοηθούν στην προστασία και στην ενίσχυση της ποιότητας του εδάφους. Το άζωτο είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή. Αν όμως είναι σε μεγάλη ποσότητα, λόγω της εντατικής χρήσης λιπασμάτων, τότε μπορεί να βλάψει το περιβάλλον.

Συχνά, πριν την σπορά και μετά τη συγκομιδή,γίνονται εργαστηριακά τεστ για τον έλεγχο της ισορροπίας των βιοστοιχείων, των ανόργανων και χημικών στοιχείων, όπως το άζωτο: «Στην αρχή της περιόδου, πάντα παίρνουμε μερικά δείγματα από το έδαφος για να δούμε πόσο άζωτο έχει μείνει στο χώμα μετά τον χειμώνα, ώστε να βελτιώσουμε τη λίπανση. Εάν υπάρχει πολύ, λιπαίνουμε με λιγότερο άζωτο» επισημαίνει ο Κεν Κλόμπε, βιολογικός αγρότης και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Βαγκένινγκεν.

Με αφετηρία το κυκλικό μοντέλο οικονομίας για την μετάβαση σε κλιματικά ουδέτερα πρότυπα, οι ερευνητές εφαρμόζουν εδώ διάφορες λύσεις για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας για τα μηχανήματά τους. Τα αγροτόσπιτα και οι αχυρώνες χρησιμοποιούν ήδη ηλιακούς συλλέκτες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα νέο όμως πρότζεκτ θα αξιοποιήσει όλο το δυναμικό των ανεμογεννητριών. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο, που θα λειτουργεί με την ενέργεια που προέρχεται από τον αέρα, θα παράγει υδρογόνο.

«Από την ηλεκτρική ενέργεια, παράγουμε αέριο υδρογόνο. Το αποθηκεύουμε και το χρησιμοποιούμε στα τρακτέρ μας. Τα πρωτότυπα είναι ήδη εδώ. Για τα μικρά μηχανήματα, χρησιμοποιούμε ρεύμα. Για τα μεγάλα μηχανήματα χρησιμοποιούμε αέριο υδρογόνο. Άρα μπορούμε να γίνουμε αυτάρκεις και ουδέτεροι όσον αφορά την χρήση ορυκτών καυσίμων» τονίζει ο Βίναντ Σούκελ, πρότζεκτ μάνατζερ της Φάρμας του Μέλλοντος.


Πηγή: Euronews.com

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις