Το κυρίως πιάτο του ρεβεγιόν είναι το πιο βασικό, αλλά και αυτό που μας απασχολεί πρώτο, αφού θα καθορίσει τις γεύσεις που θα κινηθούμε, αλλά και τα υπόλοιπα συνοδευτικά που θα ετοιμάσουμε για το γιορτινό τραπέζι.
Εμείς σας προτείνουμε για φέτος… πάπια!! Και μάλιστα στην καλύτερη εκδοχή της!!
Γεμιστή με κάστανα, μυρωδικά και άλλα καλούδια και συνοδευμένη με πατάτες, γλυκοπατάτες και κυδώνια.
Υλικά
1 πάπια, ολόκληρη
2 πατάτες - 2 γλυκοπατάτες
2 κυδώνια
1 κρεμμύδι - 1 σκ. σκόρδο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
50 γρ. κρασί λευκό, ξερό
αλάτι - πιπέρι
2-3 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο + έξτρα για το σερβίρισμα
Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι - 1 σκ. σκόρδο
2 καρότα
1 στικ σέλερι, καθαρισμένο από τις ίνες του
100 γρ. κάστανα, βρασμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. ρύζι γλασέ
400 γρ. ζωμό λαχανικών
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο
1/2 κ.γ. μπούκοβο
αλάτι - πιπέρι
50 γρ. σταφίδες, Κορινθιακές
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Αφού πλύνουμε καλά και προσεκτικά την πάπια, τη στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, τα κάστανα ψιλοκομμένα.
Σοτάρουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Μόλις εξατμιστούν τα υγρά, αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα κυδώνια σε μεγάλα κομμάτια, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Γεμίζουμε την πάπια με τη γέμιση και ράβουμε το άνοιγμα για να μη βγει η γέμιση από μέσα.
Τοποθετούμε την πάπια μέσα στο ταψί πάνω από τα λαχανικά.
Περιχύνουμε πάνω στην πάπια και μέσα στο ταψί το ελαιόλαδο, τον χυμό, το ξύσμα λεμονιού και το κρασί.
Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, το φρέσκο δεντρολίβανο και σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα.
Σερβίρουμε με κλωναράκια από φρέσκο δεντρολίβανο.