Το τσουρέκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης.
Το σχήμα του ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αυγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους, ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων...
Το ζύμωμα ξεκινάει το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης και είναι κλασικό δώρο για παιδιά και όχι μόνο, αφού το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι!!
Υλικά
12 γρ. μαγιά ξηρή
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
440 γρ. νερό χλιαρό
120 ml ελαιόλαδο
4 αυγά
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. αλάτι
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σταφίδες, μουσκεμένες σε γλυκό κρασί ή νερό και σουρωμένες
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ) τριμμένο
1 κρόκο για το άλειμμα
Διαλύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο πριν προσθέσουμε το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κάρδαμο, τη ζάχαρη, το αλάτι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά στο μείγμα των υγρών.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ξεκινάμε το ζύμωμα.
Ο στόχος είναι να διπλώνουμε πολλές φορές τη ζύμη τραβώντας και γυρίζοντάς τη, ώστε να προκαλέσουμε το ξεδίπλωμα των πρωτεϊνών του αλευριού και να αναπτυχθεί καλά η γλουτένη.
Εφόσον χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το τσουρέκι δεν θα έχει τα "κορδόνια" του γνωστού τσουρεκιού αλλά σίγουρα είναι πιο απαλό.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ομογενοποιηθεί και να γίνει ελαστική. Ένας τρόπος να το ελέγξουμε αν είναι αρκετό το ζύμωμα, είναι να πιέσουμε τη ζύμη με το δάχτυλό μας. Αν δεν επανέλθει τότε έχει ζυμωθεί σωστά.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη, και αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Πατάμε ελαφρά τη ζύμη να ξεφουσκώσει και αφήνουμε για ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσει.
Προσθέσουμε τις σταφίδες, και ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια, τα σχηματίζουμε σε κορδόνια, και πλάθουμε 2 τσουρέκια.
Μεταφέρουμε το κάθε τσουρέκι σε ένα ταψί με λαδωμένη λαδόκολλα.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με τον χτυπημένο κρόκο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ακόμα 1 ώρα μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με επιπλέον κρόκο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.