Αγαπάτε τα παραδοσιακά Πασχαλινά κουλουράκια;; Μα και ποιος δεν τα αγαπάει άλλωστε;; Η Μ. Εβδομάδα έφτασε και μαζί της και η στιγμή να τα ετοιμάσουμε λοιπόν…
Αν έχετε μάλιστα και παιδιά, φορέστε παρέα τις ποδιές σας και ξεκινήστε να πλάθετε κουλουράκια, για να μοσχομυρίσει το σπίτι σας Πάσχα!!
Υλικά
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά μεσαία
120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια
50 γρ. κονιάκ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
50 γρ. γάλα
1 πρέζα αλάτι
γαρίφαλα, για τα μάτια
1 κρόκο, αραιωμένο σε 2 κ.σ. νερό
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε ένα ένα τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι, το κονιάκ και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το μισά στερεά υλικά στο μίξερ, το γάλα, το αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, βάζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει μια ζύμη.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας σε ότι σχήμα προτιμάμε και τα μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα, όπου τα αλείφουμε με το αραιωμένο αυγό.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
Extra tip: Για σίγουρη επιτυχία, φροντίστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.