Photo by Andrea Piacquadio on Pexels
Ο ήλιος δεν είναι απλά πηγή θερμότητας και φωτός, είναι πηγή ζωής!! Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια έκθεση σε αυτόν είναι πολύ επικίνδυνη, τόσο για το δέρμα όσο και για τα μάτια μας. Μόλις 3 στους 10 ανθρώπους γνωρίζουν ότι όπως το δέρμα μας θα πάθει έγκαυμα αν δεν χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο αντηλιακό, έτσι και τα μάτια μας κινδυνεύουν να υποστούν έγκαυμα αν δεν τα προστατέψουμε.
Εγκαύματα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και καρκίνος των βλεφάρων, απειλούν όσους και όσες δεν προστατεύουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα προστασίας.
Photo by Sebastian Coman Travel on Unsplash
Πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των γυαλιών ηλίου που θα επιλέξω;
Δεν αρκεί να φοράμε οποιαδήποτε γυαλιά ηλίου. Για παράδειγμα, αν αγοράζουμε γυαλιά κακής ποιότητας ή μη πιστοποιημένα για λόγους κόστους, μπορεί τελικά να καταλήξουμε να δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, απ’ ότι αν δεν φορούσαμε καθόλου. Ή αν επιλέγουμε πολύ σκούρους φακούς θεωρώντας ότι έτσι προστατεύουμε περισσότερο τα μάτια μας, πετυχαίνουμε το ακριβώς αντίθετο. Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται εξαιτίας της σκιάς που δημιουργούν οι σκούροι φακοί και τελικά καταλήγουν να απορροφούν ακόμη περισσότερη ακτινοβολία UV. Το ίδιο ισχύει και για τους φακούς που δεν καλύπτουν επαρκώς τα μάτια και αφήνουν έως και το 60% της ακτινοβολίας να περνάει από το κενό πάνω ή στα πλάγια.
Επίσης, στα περισσότερα γυαλιά ηλίου αναγράφεται η γνωστή πιστοποίηση της ευρωπαϊκής ένωσης CE. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη σήμανση δεν συμβαδίζει πάντα με την ποιότητα και την προστασία. Πέραν αυτού, στην αγορά δυστυχώς υπάρχουν πολλά γυαλιά ηλίου με πλαστή πιστοποίηση, αμφιβόλου ποιότητας. Οπότε είναι σημαντικό να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου μόνο από οπτικά καταστήματα με πιστοποιημένος οπτικούς – οπτομέτρες.
Και αφού τα αγοράσουμε, είναι πολύ σημαντικό να τα φοράμε και να τα αντιμετωπίζουμε ως απαραίτητο μέτρο προστασίας και όχι ως αξεσουάρ μόδας. Δυστυχώς, έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται να πάρουν τα γυαλιά τους στην παραλία, μόλις το 45% αυτών τα φοράνε όσο κάνουν ηλιοθεραπεία ή άλλες δραστηριότητες (π.χ. ρακέτες κλπ).
Photo by Conner Baker on Unsplash
Πρέπει να φορέσω γυαλιά ηλίου και όταν έχει συννεφιά;
Μην αφήνετε τη συννεφιά να σας ξεγελάει. Δυστυχώς τα σύννεφα απορροφούν ελάχιστη ακτινοβολία UV, οπότε η περισσότερη περνάει κανονικά και φτάνει ως την επιφάνεια της γης. Άρα είναι σημαντικό να φοράμε τα γυαλιά μας και να προστατεύουμε τα μάτια μας, είτε η μέρα είναι ηλιόλουστη είτε συννεφιασμένη.
Να φορέσω τους φακούς επαφής μου στη θάλασσα;
Αν στην καθημερινότητά σας φοράτε φακούς επαφής, δεν είναι πολύ καλή ιδέα να τους πάρετε μαζί σας στη θάλασσα. Οι φακοί μπορεί να παγιδεύσουν επικίνδυνα μικρόβια στην επιφάνεια των ματιών, τα οποία αν αναπαραχθούν μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις. Το ιδανικό είναι να τους βγάζετε προσεκτικά πριν μπείτε στο νερό και να τους αποθηκεύετε στις θήκες τους σε σκιερό μέρος.
Αν παρόλα αυτά επιμένετε να κολυμπάτε με τους φακούς σας για να βλέπετε καλύτερα, φροντίστε να είναι μια χρήσεως και να τους αφαιρείτε περίπου 15 λεπτά αφού βγείτε από το νερό για να μην τραυματίσετε τον κερατοειδή σας. Φυσικά, μετά τους πετάτε.
Προσέξτε ιδιαίτερα στα νησιά που χρησιμοποιούν βρόχινο νερό από στέρνες, γιατί το στάσιμο νερό μολύνεται πολύ εύκολα με πρωτόζωα, όπως η ακανθαμοιβάδα, που αποτελεί τον χειρότερο κίνδυνο για τους χρήστες φακών επαφής.
Πρώτες βοήθειες για τα μάτια στην παραλία
Αν παρουσιάσετε ερεθισμό ή τσούξιμο στα μάτια μετά το κολύμπι, ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό. Ο φυσιολογικός ορός θα σας βοηθήσει επίσης σε περίπτωση που μπει άμμος ή αντηλιακό στα μάτια σας. Φροντίστε μόνο, πριν τον χρησιμοποιήσετε, να έχετε αφαιρέσει τους φακούς επαφής, σε περίπτωση που φοράτε.
Απόστολος Λιναρδόπουλος - Οπτικός / Οπτομέτρης