Παρόλο που οι σαλάτες πρέπει να συνοδεύουν κάθε γεύμα μας, συνήθως είναι το πιάτο με το οποίο θα ασχοληθούμε την τελευταία στιγμή και πιθανά όχι με την απαραίτητη προσήλωση που του αρμόζει.
Πολύ συχνά θα βολευτούμε με τα έτοιμα, προβλέψιμα πια, μείγματα των supermarkets ή θα παρασυρθούμε και θα ρίξουμε σε ένα μπολ ότι τυχαίνει να έχουμε στο ψυγείο.
Κι όμως, μια σαλάτα μπορεί να σταθεί και σαν πλήρες γεύμα και μάλιστα να δώσει πολλές βιταμίνες και άλλα πολύτιμα στοιχεία στον οργανισμό μας.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άπειρα, νόστιμα και θρεπτικά υλικά για να δημιουργήσουμε τη σαλάτα της αρεσκείας μας: πράσινα φυλλώδη λαχανικά & φρούτα για βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, σπόρους ροδιού με πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ξηρούς καρπούς για Ω3 λιπαρά, τυρί για ασβέστιο και πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, κλπ
Εμείς φροντίσαμε να κάνουμε έναν εξαιρετικό συνδυασμό και να σας δώσουμε τη συνταγή για την απόλυτη εορταστική σαλάτα που δεν μπορεί να λείπει από το γιορτινό σας τραπέζι…
Για τη σαλάτα θα χρειαστούμε:
- Λόλα πράσινη & κόκκινη
- Σπανάκι baby
- Άγρια ρόκα
- Αχλάδι ή ξινόμηλο
- Κάστανα βρασμένα
- Καρύδια
- Γλυκοπατάτα ψημένη
- Κατσικίσιο τυρί ή χαλούμι ψημένα
- Σπόρους ροδιού
Σημείωση: Η ποσότητα του κάθε υλικού που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και προτίμησης…
Για το dressing θα χρειαστούμε:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. μέλι
- Αλάτι
Πλένουμε πολύ καλά τις λόλες, το baby σπανάκι και τη ρόκα και αφού τα αφήσουμε να στραγγίξουν καλά, τα κόβουμε με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσοχή!! Αν χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, τα λαχανικά θα οξειδωθούν κατά την κοπή και θα χάσουν όλα τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά και το άρωμά τους.
Επιπλέον, αν τα κόψουμε με το χέρι, θα διατηρηθούν πολύ καλά για 2-3 μέρες στο ψυγείο, σε αεροστεγές σκεύος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο κάνοντας αυτή τη διαδικασία μια φορά, για μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών.
Στη συνέχεια, χοντροκόβουμε τα βρασμένα κάστανα και τα καρύδια και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μπολ.
Κόβουμε σε κυβάκια την ψημένη γλυκοπατάτα και το ψημένο τυρί και τα προσθέτουμε και αυτά στη σαλάτα μας, μαζί με το ρόδι.
Τέλος, καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φρούτο μας. Αν επιλέξουμε αχλάδι, η γεύση της σαλάτας μας θα είναι πιο γλυκιά. Αν επιλέξουμε ξινόμηλο, σαφώς θα είναι πιο ξινή και θα εξισορροπεί, κατά κάποιο τρόπο, τη λιπαρότητα του τυριού.
Επιλέγουμε αυτό που ταιριάζει στις γευστικές μας προτιμήσεις και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε με αεροστεγές καπάκι ή με διάφανη μεμβράνη το μπολ μας και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του γεύματος.
Όταν θα έρθει η ώρα να σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το dressing.
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μικρό μπολ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν σωστά.
Extra tip: Αν για κάποιο λόγο το μείγμα μας δεν πήζει (συμβαίνει κάποιες φορές λόγω υψηλής θερμοκρασίας δωματίου) τοποθετούμε για λίγο στην κατάψυξη. Το λάδι όταν παγώνει στερεοποιείται, οπότε το μείγμα μας θα πήξει πολύ γρήγορα…
Προσθέτουμε το dressing στη σαλάτα μας, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μια σαλατιέρα.
Καλή σας όρεξη!!