Το φινάλε είναι το σημαντικότερο μέρος σε μια θεατρική παράσταση, σ’ ένα κινηματογραφικό έργο ή σε ένα μουσικό κομμάτι… Είναι δυνατόν να μην ισχύει το ίδιο και στο φαγητό;
Ένα υπέροχο γεύμα ολοκληρώνεται σωστά με ένα ακόμη καλύτερο επιδόρπιο κι εμείς σας έχουμε συνταγή για… grand finale!!
Αφράτος κορμός, με πλούσια κρέμα σοκολάτας και βελούδινα κάστανα που λιώνουν στο στόμα.
Σχετικά απλή παρασκευή, με γευστικότατο όμως αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει σίγουρα τους καλεσμένους σας και ταυτόχρονα safe επιλογή γιατί… ποιος δεν λατρεύει τη σοκολάτα;;
Ο συνδυασμός με τα κάστανα, που είναι πλέον συνυφασμένα με εορταστικά και επίσημα γεύματα, θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!!
Μπορείτε να φανταστείτε κάτι καλύτερο;;
Για το παντεσπάνι θα χρειαστούμε:
- 4 ασπράδια αυγών
- 4 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
- 100 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 150 γρ. ρούμι
Για την κρέμα σοκολάτα θα χρειαστούμε:
- 700 γρ. κουβερτούρα 50-55% κακάο
- 300 γρ. γάλα πλήρες
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
- 10-12 κάστανα βρασμένα
Για την επικάλυψη θα χρειαστούμε:
- 150 γρ. φουντούκια ωμά
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι…
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τους ελαφρά χτυπημένους κρόκους και το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ, για να ομογενοποιείται κάθε φορά το μείγμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και στρώνουμε λαδόκολλα πάνω στο ταψί που θα ψήσουμε το παντεσπάνι μας.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα μας στη λαδόκολλα, από άκρη σε άκρη του ταψιού, για να φτιάξουμε μια λεπτή βάση.
Είναι σημαντικό να απλώσουμε ομοιόμορφα το μείγμα για να ψηθεί και ομοιόμορφα και να μην είναι αλλού ωμό και αλλού παραψημένο.
Ψήνουμε για 10-12 περίπου λεπτά και αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει καλά.
Συνεχίζουμε με την κρέμα σοκολάτα…
Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Τοποθετούμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει το ανακατεύουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο και ομοιογενές αποτέλεσμα.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λιγάκι (όχι να παγώσει τελείως) και χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται σαν μαρέγκα.
Την προσθέτουμε στο χλιαρό μείγμα σοκολάτας – γάλακτος, ανακατεύοντας ελαφρά με μια μαρίζ έως ότου να ομογενοποιηθεί.
Βάζουμε τη κρέμα μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σταθεροποιηθεί.
Προετοιμάζουμε την επικάλυψη…
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και απλώνουμε τα φουντούκια, χωρίς προσθήκη οποιασδήποτε λιπαρής ουσίας.
Τα ψήνουμε στον αέρα στους 180° C μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και να βγάλουν τα έλαια και τα αρώματά τους.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα χοντροκόβουμε στο multi ή ακόμα καλύτερα με το χέρι, για να μη λιώσουν πολύ και γίνουν πούδρα.
Ολοκληρώνουμε με τη συναρμολόγηση
Ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι μας από τη λαδόκολλα.
Τοποθετούμε μια καθαρή λαδόκολλα στον πάγκο εργασίας μας και μεταφέρουμε το παντεσπάνι εκεί, με πολύ προσοχή για να μην σπάσει.
Ραντίζουμε με το ρούμι και απλώνουμε επάνω του τη μισή κρέμα σοκολάτα.
Σπάμε τα κάστανα με τα χέρια μας σε χοντρά κομμάτια πάνω από την κρέμα, φροντίζοντας να υπάρχουν κομμάτια ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του παντεσπανιού.
Τυλίγουμε τον κορμό μας σε ρολό και τον τοποθετούμε προσεκτικά στην πιατέλα που θα τον σερβίρουμε.
Γεμίζουμε μια σακούλα κορνέ με την υπόλοιπη κρέμα και καλύπτουμε όλη την εξωτερική επιφάνειά του, εκτός από το σημείο που πατάει στην πιατέλα φυσικά.
Μπορούμε να επιλέξουμε για τη σακούλα κορνέ μια μύτη με δοντάκια, για να μας δώσει το αποτέλεσμα φυσικού φλοιού δέντρου.
Αν δεν έχουμε, απλώνουμε την κρέμα με μια μαρίζ και δημιουργούμε παρόμοιο αποτέλεσμα χαράσσοντας την κρέμα με ένα πιρούνι κατά μήκος του κορμού.
Γαρνίρουμε με τα χοντροκομμένα καβουρδισμένα φουντούκια και γιατί όχι και με μερικά κομμάτια βρασμένο κάστανο…
Αφήνουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες για να σταθεροποιηθεί πριν σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!