Αλμυρό τσουρέκι με φέτα, ελιά και λιαστή ντομάτα

Αλμυρό τσουρέκι με φέτα, ελιά και λιαστή ντομάτα

tsoureki almyro freepik

Λατρεύουμε το τσουρέκι όλο το χρόνο, αλλά αναμφισβήτητα το Πάσχα έχει την τιμητική του!!

Πολίτικο, παραδοσιακό, γεμιστό με σοκολάτα ή μαρμελάδες, σιροπιασμένο ή και όχι, με επικάλυψη ή χωρίς… το έχουμε δοκιμάσει σε όλες τις εκδοχές του και είναι εξίσου νόστιμο.

Πόσοι όμως από εμάς το έχουμε φανταστεί σε συνδυασμό με αλμυρές γεύσεις;

Ομολογουμένως, αυτή η εκδοχή του είναι -αδίκως- λιγότερο διαδεδομένη, αφού πρόκειται για μια εξαιρετική γευστική επιλογή, που μπορεί να συνοδεύσει τέλεια τα γιορτινά τραπέζια ή να προσφερθεί μόνη της ως brunch!!

Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε έναν συνδυασμό γεύσεων που αγαπάμε πολύ και θεωρούμε ότι ταιριάζουν απόλυτα στο Πασχαλινό σας τραπέζι. Φυσικά, εσείς μπορείτε να αντικαταστήσετε τα υλικά της γέμισης και με άλλα που μπορεί να σας αρέσουν περισσότερο, όπως αλλαντικά, τυριά, μυρωδικά, κλπ.

sidirokastritis easter23

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για 3 τσουρέκια:

550 ml φρέσκο γάλα πλήρες

60 γρ. φρέσκια μαγιά

100 γρ. ζάχαρη

1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

3 αυγά

140 γρ. βούτυρο αγελαδινό

300 γρ. φέτα θρυμματισμένη

50 γρ. ελιές σε κομματάκια, χωρίς κουκούτσια

50 γρ. ντομάτες λιαστές ψιλοκομμένες

1 κρόκο για επάλειψη

adamop easte23

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Δεν θέλουμε να ζεσταθεί πολύ το γάλα, να είναι απλά χλιαρό.

Προσθέτουμε στο γάλα τη μαγιά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη.

Σ’ ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ (με τον γάντζο) για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε στο μπολ και το μίγμα της μαγιάς και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά στην μεσαία ταχύτητα.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το βούτυρο και χτυπάμε για άλλα 5-7 λεπτά. Σε αυτό το σημείο, η ζύμη δεν ξεκολλάει από τον κάδο και κολλάει ελαφρώς στα χέρια.

Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας, σε ζεστό σημείο, να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Μπορούμε, εναλλακτικά, να τοποθετήσουμε τη ζύμη στο φούρνο, στον αέρα και στους 50°C για περίπου 30-40 λεπτά.

Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη.

kladis easter23

Προσθέτουμε τη φέτα, τις ελιές και τη λιαστή ντομάτα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Αν χρειαστεί λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας για να μην κολλάει η ζύμη όταν την πλάθουμε.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα και την κόβουμε σε 6 λωρίδες. Πλέκουμε τις λωρίδες ανά 2, για να δημιουργήσουμε τα 3 τσουρέκια.

Φροντίζουμε να πλέξουμε πολύ σφιχτές τις πλεξούδες μας για να μην απλώσουν τα τσουρέκια στο φούσκωμα και το ψήσιμο.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα τσουρέκια.

Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 1 ώρα, ώστε να φουσκώσουν ξανά ή εναλλακτικά στον φούρνο, στον αέρα και στους 50°C, για περίπου 20 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια, για να μην τα τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν.

Ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά στον αέρα.

Μόλις ψηθούν τα τσουρέκια μας τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη!!

Φωτογραφία από stockking στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις