Οι πίτες ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο κεφάλαιο της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Άλλες φορές λιτές, από άποψη υλικών, και άλλοτε πιο «χορταστικές», αλλά με υψηλή διατροφική αξία, έχουν καταφέρει να παραμείνουν στο διαιτολόγιό μας στο πέρασμα των αιώνων.
Γλυκές ή αλμυρές, με διάφορα ήδη ζύμης ή και χωρίς, αλλά και μια τεράστια ποικιλία σε συνδυασμούς υλικών που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, μπορούν να προσφερθούν ως υγιεινό snack, ως ορεκτικό ή ακόμη και να αποτελέσουν ένα πλήρες γεύμα.
Η γέμιση καθορίζει και το όνομα της πίτας… Τυρόπιτα, χορτόπιτα, κοτόπιτα, κιμαδόπιτα και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Οι συνταγές πολλές και διαφορετικές, αλλά οι γεύσεις το ίδιο απολαυστικές!!
Αυτή τη φορά επιλέξαμε να σας προτείνουμε παραδοσιακή σπανακόπιτα με φέτα, για συνοδευτικό στο Πασχαλινό σας τραπέζι. Η συνταγή εξαιρετική και δοκιμασμένη…
Για τη ζύμη θα χρειαστείτε:
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις & λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
350 ml νερό
1 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)
Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
1 κιλό σπανάκι (κομμένο, πλυμένο και στραγγισμένο πολύ καλά)
Μυρώνια & καυκαλήθρες ή άλλα αρωματικά χόρτα (αν θέλετε extra άρωμα)
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι δυόσμο
½ ματσάκι άνηθο
3 πράσα
Αλάτι - πιπέρι
500 γρ. φέτα, τριμμένη
ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
2 αυγά μέτρια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μισό λάδι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ταυτόχρονα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να το πάρει όλο και να έχουμε τη ζύμη μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου και πάμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Πλένουμε, στραγγίζουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μας: τον δυόσμο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τα πράσα και τα αρωματικά χόρτα, αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε. Τα τοποθετούμε όλα μαζί σε ένα μπολ μαζί με το σπανάκι που έχουμε ήδη έτοιμο.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, το ξύσμα λεμονιού και τα αυγά καλά χτυπημένα.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα και πάμε να συνθέσουμε την πίτα μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο μέρη, ένα για κάθε φύλλο που θα ανοίξουμε.
Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο μας, μεταφέρουμε εκεί το πρώτο κομμάτι ζύμης και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα, για στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28 εκατοστών.
Μεταφέρουμε το φύλλο μας προσεκτικά σε λαδωμένο ταψί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Προσοχή!! Το φύλλο πρέπει να προεξέχει από το ταψί έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε μέσα τη γέμιση να έχει περιθώριο να «γυρίσει» προς τα πάνω και να την κλείσει μέσα του.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο μας και στρώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο μας, το οποίο δεν χρειάζεται να προεξέχει από το ταψί.
Καλύπτουμε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα μεταξύ τους, διπλώνοντας το μέρος του κάτω φύλλου που προεξέχει προς τα πάνω, έτσι που να σφραγίσουν τα δύο φύλλα μεταξύ τους για να μη χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Χαράζουμε ελαφρώς την πίτα σε 8-10 κομμάτια και αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε και σουσάμι, το ρίχνουμε από πάνω.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα αλλά παρακολουθούμε την πίτα μας γιατί ο χρόνος ψησίματος ενδέχεται να αλλάζει από φούρνο σε φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!
Φωτογραφία από KamranAydinov στο Freepik
Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη