Ποιος είπε ότι οι σαλάτες είναι βαρετές;; Κάνε λίγο εικόνα: ολόφρεσκες, κατακόκκινες ντομάτες ή ντοματίνια (ότι προτιμάς!!), ζουμερό, μοσχομυριστό αγγουράκι με τη φλούδα ή χωρίς, ελίτσες, φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού να ευωδιάζει ο τόπος και μαλακή, πεντανόστιμη mozzarella, σε συνδυασμό με dressing λιαστής ντομάτας και σπιτικά, φρεσκοφουρνισμένα κρουτόν με ελαφρύ άρωμα σκόρδου… Είπες κάτι;;
Την ονόμασα «σχεδόν… χωριάτικη» γιατί μοιάζει με χωριάτικη, αλλά έχει κάποιες βασικές διαφορές: έχω αντικαταστήσει τη φέτα με mozzarella, λείπουν τα κρεμμύδια, οι πιπεριές και η ρίγανη και έχω προσθέσει το dressing λιαστής ντομάτας και τα κρουτόν.
Ουσιαστικά η έλλειψη της φέτας μειώνει κατά πολύ το αλάτι που περιέχεται στη σαλάτα, το οποίο όμως εξισορροπείται τέλεια από το dressing λιαστής ντομάτας. Extra γευστική πινελιά τα κρουτόν με ελαφρύ άρωμα σκόρδου, που την απογειώνουν!!
Αγαπώ γενικά τις σαλάτες και συχνά τις προτιμώ ακόμη και για κυρίως γεύμα, αφού είναι νόστιμες, χορταστικές, περιέχουν υλικά υψηλής διατροφικής αξίας και δεν με γεμίζουν περιττές θερμίδες. Επιλέγω κάθε φορά λαχανικά εποχής, που είναι στο zenith της νοστιμιάς τους, προσέχω από πού θα τα αγοράσω για να είναι φρέσκα και φυσικά, επιλέγω μόνο ελληνικά προϊόντα, γιατί η ποιότητά τους είναι αξεπέραστη!!
Η ντομάτα είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, αφού είναι εύκολο να συνδυαστεί, αλλά είναι και ένας «διατροφικός θησαυρός», όπως μου αρέσει να την αποκαλώ. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών A, B6, C, E, K και περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και Β-καροτένιο. Έχει, επίσης, υψηλή αντιοξειδωτική δράση, την οποία οφείλει κυρίως στο λυκοπένιο, που είναι αυτό που της χαρίζει το φωτεινό κόκκινο χρώμα της, αλλά και την αντικαρκινική της δράση.
Το δεύτερο βασικό συστατικό της συνταγής μας, το αγγούρι, είναι εξίσου πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως: φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες B, C και Κ, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Προσφέρει πλούσια ενυδάτωση στον οργανισμό, αφού το 95% του αγγουριού είναι νερό και ταυτόχρονα βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.
Και τώρα που νομίζω σου είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η σαλάτα, πέρα από το ότι θα σε ξετρελάνει γευστικά, θα κάνει και πολύ καλό στον οργανισμό σου με όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, πάμε ολοταχώς στην κουζίνα να την ετοιμάσουμε…
Για την «σχεδόν… χωριάτικη» σαλάτα θα χρειαστείς:
2 μεγάλες ντομάτες
1 αγγούρι
Μερικές ελιές καλαμών
100-150 γρ. mozzarella σε μπουκίτσες
Μερικά φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού
Σημείωση: Μπορείς να τροποποιήσεις την ποσότητα των υλικών κατά βούληση, ανάλογα με το γούστο σου!!
Η εκτέλεση της συνταγής δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, όπως καταλαβαίνεις. Απλά τεμαχίζεις τα υλικά, εκτός από τα φύλλα βασιλικού και τα τοποθετείς σε μια σαλατιέρα. Η συμβουλή μου είναι να κόψεις τα υλικά λίγο πριν σερβίρεις και όχι πολύ νωρίτερα, γιατί θα χάσουν τη φρεσκάδα και τα υγρά τους. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, καλό είναι να αποφύγεις να τα έχεις στο ψυγείο πιο πριν.
Για το dressing λιαστής ντομάτας θα χρειαστείς:
4 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο
3-4 φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κ.σ. ξύδι (λευκό ή κόκκινο)
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμμένο πιπέρι
Προσθέτεις όλα τα υλικά στο multi blender και τα πολτοποιείς. Τόσο απλό…
Μπορείς να διατηρήσεις το dressing στο ψυγείο, σε αεροστεγές σκεύος, έως 5 μέρες.
Για τα κρουτόν με άρωμα σκόρδου θα χρειαστείς:
5 φέτες ψωμί για τοστ
Αλάτι
Σκόρδο σε σκόνη
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Κόβεις το ψωμί σε μικρά κυβάκια και το τοποθετείς σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Τα ραντίζεις με το ελαιόλαδο και πασπαλίζεις με το αλάτι και το σκόρδο σε σκόνη. Ψήνεις στον αέρα, στους 170ο C, μέχρι να φρυγανιστούν τα κυβάκια και τα κρουτόν σου είναι έτοιμα!!
Όπως διαπίστωσες, όλη η προετοιμασία της σαλάτας έχει εύκολες και γρήγορες παρασκευές. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις ενώσεις και… Voila!! Η πιο νόστιμη «σχεδόν… χωριάτικη» σαλάτα που γεύτηκες ποτέ!! Καλή όρεξη!!
Κεντρική φωτογραφία από timolina στο Freepik
Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη