Πασχαλινό trifle με τσουρέκι, φράουλες & κρέμα λευκής σοκολάτας

Πασχαλινό trifle με τσουρέκι, φράουλες & κρέμα λευκής σοκολάτας

trifle strawberry freepik

Το trifle είναι ένα βρετανικό παραδοσιακό γλυκό σε στρώσεις, που συνήθως αποτελείται από μια βάση, μια κρέμα ζαχαροπλαστικής, μαρμελάδα και φρέσκα φρούτα για το γαρνίρισμα.

Στα ελληνικά σημαίνει «κάτι το μηδαμινό» και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γευστικό του αποτέλεσμα, το οποίο είναι εξαιρετικό!! Ονομάστηκε έτσι λόγω της απλότητας των υλικών που απαιτούνται, αλλά και λόγω της ευκολίας στην παρασκευή του.

Βάση για trifle μπορούν να αποτελέσουν πολλά υλικά: μπισκότα κάθε είδους, παντεσπάνι, σαβαγιάρ, κάποιο κέικ ή τσουρέκι που μπαγιάτεψε ή παραψήθηκε ή «λάσπωσε» και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί… Το γεγονός ότι θα τα ραντίσουμε με αλκοόλ θα βοηθήσει να μεταμορφωθούν σε μια εξαιρετική βάση για το γλυκό μας!!

Και για την κρέμα έχουμε εναλλακτικές… Θεωρώ ότι είναι πιο συνηθισμένο να χρησιμοποιείται η κρέμα patisserie, αλλά ταιριάζουν επίσης η crème anglaise, η απλή σαντιγύ και οι πιο «βαριές κρέμες», σαν αυτή που θα χρησιμοποιήσουμε εμείς σήμερα, όπως οι κρέμες σοκολάτας…

Θα έλεγα ότι συνήθως επιλέγουμε τα πιο «βαριά» υλικά -όσον αφορά τη βάση του trifle, αλλά και την κρέμα- τους χειμερινούς μήνες και τα πιο «ανάλαφρα» τους καλοκαιρινούς, που συνήθως θέλουμε να γευτούμε κάτι πιο ελαφρύ και εύπεπτο. Αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί κανόνα γιατί ως γνωστόν: Περί ορέξεως…

Σχετικά με την 3η και την 4η «στρώση» του γλυκού μας, δηλαδή τη μαρμελάδα και τη γαρνιτούρα από φρέσκα φρούτα, συνηθίζω να επιλέγω φρούτα εποχής. Είναι στο απόγειο της γεύσης τους, δεν είναι επιβαρυμένα με περιττά χημικά και είναι η καλύτερη εποχή για να τα απολαύσουμε.

odigo kentr 1130x300easter

Σήμερα επέλεξα να μοιραστώ μαζί σας μια καταπληκτική συνταγή, που θα ταιριάξει άψογα στο Πασχαλινό σας τραπέζι, από άποψη υλικών αλλά και χρωματικά, και θα ενθουσιάσει γευστικά τους καλεσμένους σας…

Trifle με τσουρέκι, ραντισμένο με το λατρεμένο μου λικέρ μαστίχα, υπέροχη πλούσια κρέμα λευκής σοκολάτας, αρωματισμένη με μαστίχα και μαχλέπι, μαρμελάδα από κατακόκκινες μυρωδάτες φράουλες και λίγες ακόμη φρέσκες φράουλες μαζί με διάφορα berries για το γαρνίρισμα!!

Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο Πασχαλινό;; Πιστέψτε με… το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!!

Σημείωση: Οι ποσότητες των υλικών που θα δείτε παρακάτω αντιστοιχούν σε 8-10 μερίδες.

Για τη μαρμελάδα θα χρειαστείτε:

500 γρ. φρέσκες φράουλες

100 γρ. ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

Για τη βάση θα χρειαστείτε:

500 γρ τσουρέκι

½ κούπα γάλα

2 κ.σ. λικέρ μαστίχα

sampsounis easter

Για την κρέμα λευκής σοκολάτας θα χρειαστείτε:

250 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη

240 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

240 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), πολύ παγωμένη

1 κ.γ. φρεσκοτριμμένη μαστίχα

1 κ.γ. μαχλέπι σε σπόρους

Για το γαρνίρισμα θα χρειαστείτε:

Φρέσκες φράουλες κομμένες σε φετούλες

Φρέσκα berries της αρεσκείας σας (όχι κατεψυγμένα γιατί θα βγάλουν πολλά υγρά)

Εκτέλεση συνταγής:

Θα ξεκινήσουμε με τη μαρμελάδα μας.

Τοποθετούμε τις φράουλες και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία και αν χρειάζεται ξαφρίζουμε.

Μόλις η μαρμελάδα μας δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς και πάμε να φτιάξουμε την κρέμα μας.

sotiropoulos easter23

Τοποθετούμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τα 240 γρ κρέμας γάλακτος, μαζί με τη μαστίχα και τους σπόρους μαχλέπι, μέχρι να κάψει καλά.

Σουρώνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος για να αφαιρέσουμε τους σπόρους μαχλέπι και τυχόν κομματάκια της μαστίχας και την αδειάζουμε στο μπολ με την τεμαχισμένη κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία, γυαλιστερή κρέμα.

Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ την παγωμένη κρέμα γάλατος μέχρι να γίνει σαντιγύ. Δεν θέλουμε να σφίξει πολύ, αλλά να στέκεται.

Αφού το μίγμα λευκής σοκολάτας – ζεστής κρέμας γάλακτος έχει κρυώσει εντελώς, προσθέτουμε σιγά σιγά τη σαντιγύ, αναδιπλώνοντας απαλά με μια μαρίζ για να μην χάσει τον όγκο της.

Κόβουμε το τσουρέκι σε μπουκίτσες, σε ένα ρηχό πιάτο, και το ραντίζουμε με το μίγμα γάλα – λικέρ μαστίχα.

Είμαστε έτοιμοι να συνθέσουμε το trifle!!

Τοποθετούμε στη σειρά τα ποτήρια ή τα βαζάκια, στα οποία θέλουμε να σερβίρουμε το γλυκό μας.

Προσθέτουμε μια κουταλιά μαρμελάδας στη βάση του καθενός και στη συνέχεια μια μικρή ποσότητα από την κρέμα μας.

Συνεχίζουμε τοποθετώντας τσουρέκι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Δεν έχει σημασία πόσες στρώσεις θα προκύψουν. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας γι’ αυτό… Εξαρτάται από τα σκεύη που θα επιλέξουμε, από το μέγεθός τους και από το προσωπικό μας γούστο...

Επίσης, την κρέμα μπορούμε να την τοποθετούμε με ένα κουτάλι ή αν θέλουμε μια πιο grande εμφάνιση, με κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Συνήθως επιλέγω η τελευταία στρώση να είναι κρέμα, για να κάνει χρωματική αντίθεση με τα φρέσκα φρούτα. Όμως ούτε κι αυτό αποτελεί κανόνα. Είπαμε: Περί ορέξεως…

Τέλος, γαρνίρουμε με τις φράουλες και τα berries και παγώνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Ιδανικά φτιάξτε το trifle από την προηγούμενη μέρα και δώστε χρόνο στις γεύσεις να «δέσουν» καλύτερα μεταξύ τους πριν σερβίρετε. Άλλωστε το γλυκό μας διατηρείται τέλεια στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 μέρες, αρκεί να μην έχετε τοποθετήσει τη γαρνιτούρα από πάνω.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία από Racool_studio στο Freepik

Κείμενο: Ρωμαίου Θεώνη

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις