Η θρησκευτική νηστεία είναι μια περίοδος κατά την οποία τελούμε αποχή από διάφορες ομάδες τροφίμων, για ένα εκτεταμένο χρονικό διάστημα.
Δυστυχώς, η περίοδος της νηστείας για πολλούς μεταφράζεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, μείωση της ποιότητας της διατροφής και αύξηση βάρους, εφόσον δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες οδηγίες από τους ειδικούς, ώστε να προσέξουν τη διατροφή τους.
Τα οφέλη της Σαρακοστιανής νηστείας στην υγεία μας είναι αδιαμφισβήτητα πολλά!!
Αρχικά, γίνεται αποτοξίνωση του οργανισμού, λόγω της αυξημένης, καθημερινής κατανάλωσης αντιοξειδωτικών τροφών, όπως ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Επίσης, φαίνεται ότι η περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, σε περιόδους νηστείας, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών νόσων.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αποχή από προϊόντα ζωικής προέλευσης συνεπάγεται και τη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπιδίων, που με τη σειρά τους βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Εάν θέλετε να έχετε τον έλεγχο του βάρους σας αυτό το Πάσχα, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συστάσεις:
Tips διατροφής για το Μ. Σάββατο
Συνηθίζουμε μετά την Ανάσταση να καθόμαστε γύρω από το τραπέζι, έχοντας μπροστά μας κυρίως προϊόντα ζωικής προέλευσης, μετά από μικρή ή μεγάλη αποχή. Για να μην αποτελέσει αυτό ένα δυναμικό σοκ για τον οργανισμό μας, φροντίζουμε ώστε η μετάβαση να γίνει αργά και ήρεμα.
Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης λοιπόν, καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας, συνδυαστικά με μία σαλάτα . Η μαγειρίτσα, ούτως ή άλλως, αποτελεί το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα .
Για όσους δεν τρώτε μαγειρίτσα, μπορείτε να επιλέξετε μία μερίδα ψητό κρέας, με άφθονη σαλάτα . Οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο βραδινό δείπνο όσο και στο Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής, θα παίξουν πολύ καθοριστικό ρόλο, καθώς η κατανάλωση αρκετής ποσότητας θα μας προστατέψει απ’ την υπερκατανάλωση λιπαρών κρεάτων και ορεκτικών.
Tips διατροφής για την Κυριακή του Πάσχα
Θυμήσου τι έτρωγες κατά τη διάρκεια της νηστείας
Είναι βασικό να μην ξεχνάμε ότι όσο νηστεύουμε καταναλώνουμε αποκλειστικά τροφές που δεν περιέχουν πολλά λίπη. Ακόμα και τις ίδιες ποσότητες να καταναλώναμε με αυτές που τρώγαμε σε κρέας και πάλι τα νηστίσιμα είναι σίγουρα πιο εύπεπτα για το στομάχι μας.
Ουσιαστικά, η νηστεία είναι μια περίοδος που στην διατροφή μας έχουμε φαγητά πιο ευκολοχώνευτα, οπότε όταν επανερχόμαστε στην κατανάλωση κρέατος, ίσως το στομάχι μας δυσκολευτεί για λίγες ημέρες.
Μην καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα κρέατος
Το στομάχι έχει συνηθίσει σε τροφές πιο ελαφριές και γι’ αυτό άμα πέσουμε απότομα στο κρέας, σίγουρα θα παρατηρηθεί δυσπεψία, δυσφορία και ίσως έντονος στομαχόπονος.
Οπότε, στο μέτρο του δυνατού, τρώμε λιγότερο από όσο θα θέλαμε και μασάμε αργά, ώστε να καταλαβαίνει το στομάχι μας τι και πόσο τρώμε.
Προσοχή με τα αυγά
Το πατροπαράδοτο έθιμο για το βράδυ της Ανάστασης προστάζει να τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά και έπειτα να τα τρώμε.
Αν υπάρχει έντονη επιθυμία να φάμε αυγά, προτιμάμε μόνο το ασπράδια, τα οποία σίγουρα είναι πιο υγιεινά.
Τσουρέκια & άλλες γλυκές αμαρτίες
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναλογιστούμε όχι μόνο τα γλυκά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που έχουμε καταναλώσει μέχρι να φτάσουμε στο γλυκό.
Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω στη διατροφή μας την Κυριακή του Πάσχα, είναι όχι μόνο το τι θα φάμε αλλά και το πόσο θα φάμε.
Πιείτε αλκοόλ με μέτρο
Αυτό φυσικά είναι ένας κανόνας που ισχύει γενικότερα και όχι μόνο την ημέρα του Πάσχα.
Προσοχή αν πάσχετε από καρδιαγγειακή πάθηση
Αν πάσχετε από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, αποφύγετε τα απότομα και μεγάλα γεύματα, τα λιπαρά μέρη του αρνιού και τα εντόσθια.
Προσοχή αν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος
Αν έχετε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος, αποφύγετε τα εντόσθια και το αλκοόλ.
Συμπερασματικά, η νηστεία μπορεί να είναι μια ευκαιρία να βγούμε λίγο από το καθιερωμένο μας πρόγραμμα και να αλλάξουμε τις τυπικές μας επιλογές.
Ωστόσο, μπορεί να είναι και μια περίοδος κατά την οποία συνήθως τρώμε ανεξέλεγκτα και έχουμε ελλείψεις, αν δεν προσέξουμε.
Μετά τη νηστεία, πρέπει να εστιάσουμε στην πρωτεΐνη ώστε να καλύψουμε τις ελλείψεις σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 και αντίστοιχα στα γαλακτοκομικά, για την πρόσληψη του απαιτούμενου ασβεστίου.
Αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια έλλειψη, μη διστάσετε να λάβετε συμπληρωματική χορήγηση.
Προσέξτε τις επιλογές σας και αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, τα οποία έχετε στερηθεί κατά την περίοδο της νηστείας, καθώς και την κατανάλωση σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες.
Καλή Ανάσταση!!
Κείμενο: Παπαχριστοπούλου Βασιλική – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος
Κεντρική φωτογραφία από Freepik