Κατάψυξη ωαρίων: Παγώνοντας το βιολογικό ρολόι ή καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις;

Κατάψυξη ωαρίων: Παγώνοντας το βιολογικό ρολόι ή καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις;

katapsixi oarion freepik intro

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα όλες οι τάσεις και τα νέα trends φτάνουν στην χώρα μας από το εξωτερικό, για να τα πλασάρουν εκ νέου οι “εγχώριοι celebrities” και μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να αποτελέσουν επιρροή για χιλιάδες πολίτες.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι τάσεις δεν αφορούν μόνο ρούχα και παπούτσια αλλά κοινωνικά ζητήματα ή επιστημονικές μεθόδους που επικαλείται η γνωστή influencer με τους αμέτρητους ακόλουθους;

Με έναν τέτοιο τρόπο, πριν μερικά χρόνια έφτασε στα αυτιά μας ο όρος “κατάψυξη ωαρίων” ή πιο επιστημονικά “κρυοσυντήρηση ωαρίων”.

Οι αδελφές Καρντάσιαν , η Πάρις Χίλτον και στρατιές άλλων διάσημων γυναικών της διεθνούς showbiz μοιράζονται κάθε τόσο δημόσια την απόφασή τους, να επενδύσουν στο μελλοντικό ενδεχόμενο της μητρότητας.

Και στη χώρα μας όμως δεν είναι λίγες οι “επώνυμες” κυρίες που έχουν δημοσίως δηλώσει πως είτε έχουν προχωρήσει στην διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων τους, είτε σκοπεύουν να «παγώσουν» με την μέθοδο αυτή το βιολογικό τους ρολόι.

katapsixi oarion freepik 1Image by senivpetro on Freepik

Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι η κατάψυξη ωαρίων

Με απλά λόγια, με την κατάψυξη ωαρίων μια γυναίκα μπορεί να διατηρήσει την γονιμότητά της ώστε να έχει την δυνατότητα σε μελλοντικό χρόνο να προσπαθήσει να κάνει παιδιά με το δικό της βιολογικό υλικό.

Περιλαμβάνει τη συλλογή των ωαρίων, την κατάψυξη και την απόψυξή τους όταν χτυπήσει το “καμπανάκι” της μητρότητας.

Οι ειδικοί από την πλευρά τους προτείνουν η διαδικασία αυτή να λαμβάνει χώρα όταν η γυναίκα είναι ακόμα σε νεαρή ηλικία καθώς αργότερα περιορίζεται τόσο ο αριθμός των ωαρίων όσο όμως και η ποιότητα αυτών.

Η διαδικασία προβλέπει αρχικά κάποιες εξετάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα μολυσματικών ασθενειών ενώ στη συνέχεια ξεκινά ίδια διαδικασία με αυτή της εξωσωματικής γονιμοποίησης , που διαρκεί από δύο έως τρεις εβδομάδες με τη λήψη φαρμάκων για την ενίσχυση της παραγωγής και ωρίμανσης των ωαρίων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλέγονται τα ωάρια ενώ έχει προηγηθεί αναισθησία ή μέθη και ακολουθεί η κατάψυξη και αποθήκευση σε δεξαμενές υγρού αζώτου.

Σε ότι αφορά τώρα το κόστος, αυτό ποικίλει τόσο από τον συνδυασμό φαρμάκων όσο και από την επιλογή της κλινικής. Το βέβαιο είναι όμως ότι είναι αρκετά πιο χαμηλό από έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

katapsixi oarion freepik 2Image by Freepik

Οι υπέρμαχοι και ο αντίλογος

Στους επιστημονικούς κόλπους από την άλλη, επικρατεί ένας διχασμός αναφορικά με την κρυοσυντήρηση των ωαρίων.

Ενώ υπάρχουν επιστήμονες υπέρμαχοι αυτής της διαδικασίας, η οποία επιτρέπει στην γυναίκα να απαλλαγεί από το άγχος της ηλικίας και του χρόνου που μετά από κάποιο διάστημα αρχίζει και μετράει αντίστροφα, υπάρχει και ο ισχυρός αντίλογος που κάνει λόγο για εξαπάτηση και ψευδαίσθηση ασφάλειας.

Κατά την διάρκεια ετήσιου συνεδρίου γονιμότητας στην Βρετανία, η ακαδημαϊκός της Οξφόρδης Ίμογκεν Γκουλντ δήλωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται για να καταψύξουν τα ωάριά τους, καθώς οι πιθανότητες να τα χρησιμοποιήσουν επιτυχώς και να αποκτήσουν παιδί είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Οι έρευνες μάλιστα αναφέρθηκαν και στα ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να φτάνουν και το 3% για τα ωάρια που καταψύχθηκαν όταν οι γυναίκες ήταν 36 έως 39 ετών.

Η κα Γκουλντ έκανε λόγο μάλιστα για ψεύτικες ελπίδες που ενθαρρύνουν κάποιοι να τρέφουν οι γυναίκες, οι οποίες επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό που η διαδικασία της κατάψυξης των ωαρίων έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία.

Μετά από όλα αυτά το ερώτημα που πλανάται είναι: “Παγώνει” όντως το βιολογικό μας ρολόι η κατάψυξη των ωαρίων ή είναι μια μέθοδος που, στο βωμό του χρήματος, πατά στο άγχος εκατομμυρίων γυναικών μήπως τελικά χάσουν το “τρένο” της μητρότητας;

Κεντρική φωτογραφία: jcomp on Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις