Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του «πράσινου χρυσού» στην υγεία μας

Ελαιόλαδο: Τα οφέλη του «πράσινου χρυσού» στην υγεία μας

elaiolado winter23 intro

Papaxristopoulou Vicky 407X350Γράφει η Βίκυ Παπαχριστοπούλου

Σήμερα στην Ελλάδα παράγονται περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδο ετησίως, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 3η μεγαλύτερη παραγωγό ελαιόλαδου παγκοσμίως.

Το 70% αυτού δε, είναι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έτσι η Ελλάδα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου παγκοσμίως .

Δεν είναι βέβαια όλα τα ελαιόλαδα ίδια και σίγουρα θα έχετε ακούσει για το παρθένο, έξτρα παρθένο ή για το ραφιναρισμένο ελαιόλαδο.

Πράγματι, με βάση την οξύτητά τους, αλλά και κάποια άλλα βασικά χαρακτηριστικά, τα λάδια κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες.

Μιλώντας για οξύτητα, εννοούμε την περιεκτικότητα του λαδιού σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε γραμμάρια ελαϊκού οξέος ανά 100γρ ελαιόλαδου.

Πολλές έρευνες, ωστόσο, έχουν αναδείξει τη προστατευτική δράση της Μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας, βασικό συστατικό της οποίας είναι το ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μας και αυτό το οφείλει στην μοναδική του σύσταση.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά και το πλούσιο αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο (βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και φαινόλες) αποτελούν τα συστατικά-κλειδί για τις θετικές του δράσεις στην υγεία.

Ελαιόλαδο & Καρδιαγγειακά

Το ελαιόλαδο φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στην λειτουργία του ενδοθηλίου, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, μέσω των φαινολικών ενώσεων που περιέχει, φαίνεται να ρυθμίζει την παραγωγή δεικτών φλεγμονής που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο.

Από πολυάριθμες έρευνες έχει φανεί ότι ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής, πλούσιο σε ελαιόλαδο:

  • Μειώνει την LDL χοληστερόλη όταν αντικαθιστά μία δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
  • Μειώνει τα τριγλυκερίδια του πλάσματος και
  • Aυξάνει την HDL χοληστερόλη σε σύγκριση με μία δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες

liostasi 1130x300 2023 new OK

Ελαιόλαδο & Καρκίνος

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε έρευνες που αναδεικνύουν μια ευεργετική επίδραση του ελαιόλαδου στην καρκινογένεση.

Φαίνεται ότι το συνολικό λίπος δεν αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί στην καρκινογένεση, δεδομένου ότι υπάρχει ενεργειακό ισοζύγιο, ενώ αντίθετα η πηγή και το είδος των λιπαρών παίζει σημαντικό ρόλο.

Πολυάριθμες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι μία δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και καρκίνο του εντέρου, ανεξάρτητα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η προστατευτική δράση του ελαιόλαδου θα μπορούσε να οφείλεται στο ελαϊκό οξύ. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το λιπαρό οξύ μειώνει την παραγωγή προσταγλανδινών, που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, το οποίο με τη σειρά του παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία και ανάπτυξη όγκων.

Άλλα συστατικά του ελαιόλαδου που ενδεχομένως επιδρούν στην καρκινογένεση είναι τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες.

elaiolado winter23Image by Freepik

Ελαιόλαδο & Νευρολογικές Ασθένειες

Η Μεσογειακή διατροφή, στην οποία η βασική πηγή λίπους είναι το ελαιόλαδο, έχει συσχετιστεί με μειωμένη εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών και καλύτερη γνωσιακή λειτουργία.

Το παρθένο ελαιόλαδο φαίνεται να προλαμβάνει την άνοια και την γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με το γήρας, ενώ η συστηματική κατανάλωση ελαιόλαδου φάνηκε να έχει θετική επίδραση στη λεκτική ευχέρεια και στην οπτική μνήμη των ηλικιωμένων.

Ελαιόλαδο & Διαβήτης

Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άρα σχετίζονται με την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Φαίνεται ότι αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενισχύοντας έτσι την πρόσληψη γλυκόζης από τους ιστούς και τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Ολοκληρώνοντας, το ελαιόλαδο χωρίς βελτιωτικά και προσμίξεις χαρίζει, από αρχαιοτάτων χρόνων, υγεία και μακροζωία στους λαούς της Μεσογείου, οι οποίοι το χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους διατροφή.

Η τροφική, θρεπτική και βιολογική αξία του ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική και το καθιστά ένα από τα 10 ωφελιμότερα είδη διατροφής.

Τα φύλλα της ελιάς χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως αντιυπερτασικά, διουρητικά, αγγειοδιασταλτικά, αντιρρευματικά, αντιπυρετικά και υπογλυκαιμικά.

PAPAXRISTOPOULOU 1130x300

Κεντρική φωτογραφία: Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις