Υπάρχει μια εποχή του χρόνου που η γλύκα του σιροπιού ξεχειλίζει και τα μπαχαρένια αρώματα μοσχομυρίζουν σε κάθε σπίτι… Μια εποχή γιορτινή, με φωτάκια να λαμπιρίζουν παντού και σχεδόν καθημερινές αφορμές για συναντήσεις με αγαπημένα πρόσωπα…
Καλώς ήλθατε στην ωραιότερη εποχή του χρόνου!! Τα Χριστούγεννα είναι εδώ…
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Έχουμε ήδη μπει για τα καλά στην εορταστική περίοδο και τα πάντα γύρω μοιάζουν στολισμένα με Χριστουγεννιάτικη αστερόσκονη.
Τα γλυκά δικαίως έχουν την τιμητική τους, αφού το επιδόρπιο είναι αυτό που θα γράψει τον επίλογο ενός γεύματος και θα απογειώσει την γευστική μας εμπειρία!!
Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και φυσικά η τυχερή βασιλόπιτα της Πρωτοχρονιάς, δεν λείπουν ποτέ από τα εορταστικά τραπέζια και παρόλο που η ελληνική παράδοση είναι τόσο πλούσια στα Χριστουγεννιάτικα γλυκά, εμείς οι νοικοκυρές πάντα ψάχνουμε και το κάτι παραπάνω, το κάτι ξεχωριστό που θα κλέψει τις εντυπώσεις των καλεσμένων μας…
Μπορείς να σκεφτείς κάτι καλύτερο από αφράτο παντεσπάνι, ελαφρώς «σιροπιασμένο» με μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, πλούσια κρέμα λευκής σοκολάτας με mascarpone, θεϊκή γκανάζ λευκής σοκολάτας για επικάλυψη και φρέσκα raspberries για το γαρνίρισμα;
Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να καταπλήξεις τα πλήθη με τις ικανότητές σου στην ζαχαροπλαστική… Tούρτα λευκής σοκολάτας, με mascarpone & raspberries!!
Ακούγεται πολύπλοκη αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Έχεις βέβαια να κάνεις αρκετές παρασκευές, γι’ αυτό καλό θα ήταν να ξεκινήσεις την προετοιμασία για το παντεσπάνι και την κρέμα από την προηγούμενη μέρα και να αφήσεις τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση για την επόμενη.
Ας ξεκινήσουμε…
Παντεσπάνι
Υλικά
5 κρόκους
5 ασπράδια
200 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρ. κρον φλάουρ
2 κ.γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο (όχι ζεστό)
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ και το baking powder σε ένα μπολ.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια με το αλάτι και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει μαρέγκα.
Σε δεύτερο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους, τις βανίλιες και τα 2/3 περίπου της ζάχαρης μέχρι να φουσκώσουν.
Σταματάμε το χτύπημα στο μίξερ και αδειάζουμε απαλά με μια μαρίζ τη μαρέγκα στους κρόκους.
Ανακατεύουμε προσθέτοντας σταδιακά τα στέρεα υλικά που έχουμε κοσκινίσει και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο, το οποίο δεν πρέπει να είναι ζεστό.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκατοστών και αδειάζουμε το μίγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 170°C, για 25-30 λεπτά.
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει λίγο, ξεφορμάρουμε και τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.
Αν, ιδανικά, κάνουμε αυτή τη διαδικασία την προηγούμενη μέρα και αφού το παντεσπάνι έχει κρυώσει εντελώς, το τυλίγουμε σε μεμβράνη μέχρι τη συναρμολόγηση.
Κρέμα λευκής σοκολάτας με mascarpone & raspberries
Υλικά
300 ml κρέµα γάλακτος 35% λιπαρά
350 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
250 γρ. µασκαρπόνε
Εκτέλεση
Αρχικά θα φτιάξουμε μια γκανάζ λευκής σοκολάτας, που θα λειτουργήσει σαν βάση για την κρέμα μας.
Ζεσταίνουμε αρκετά την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα ανακατεύντας συνεχώς με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας και να γίνει λείο και γυαλιστερό.
Αφού κρυώσει αρκετά, τοποθετούμε την γκανάζ στο κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το mascarpone και χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Αφού το μίγμα κρυώσει τελείως, καλύπτουμε την κρέμα με την μεμβράνη να εφάπτεται πάνω της και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που θα κάνουμε την συναρμολόγηση.
Συναρμολόγηση
Υλικά
Φρέσκα raspberries
Μαρμελάδα βατόμουρο ή φρούτα του δάσους
Φόρμα τούρτας (τσέρκι) 26 εκατοστών
Εκτέλεση
Τοποθετούμε το τσέρκι μας σε έναν δίσκο.
Κόβουμε το παντεσπάνι μας οριζόντια στα 2 ή στα 3, ανάλογα πόσες στρώσεις θέλουμε να κάνουμε.
Αν έχουμε κόψει σε 2 κομμάτια το παντεσπάνι, μοιράζουμε νοητά την κρέμα μας σε 3 μέρη, ενώ αν το έχουμε κόψει σε 3 κομμάτια, μοιράζουμε την κρέμα σε 4 μέρη.
Και ξεκινάμε το στήσιμο…
Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι στο τσέρκι και αλείφουμε με μαρμελάδα.
Η ποσότητα μαρμελάδας που θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσο έντονα θέλουμε να νιώθουμε τη γεύση της στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα δεν κάνουμε υπερβολές.
Συνεχίζουμε με ένα μέρος κρέμα, την οποία στρώνουμε ομοιόμορφα.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, ολοκληρώνοντας τις στρώσεις της τούρτα μας με το τελευταίο μέρος κρέμας.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες για να «δέσουν» τα υλικά.
Λίγο πριν τη βγάλουμε από το ψυγείο ετοιμάζουμε την γκανάζ λευκής σοκολάτας για την επικάλυψη.
Επικάλυψη με γκανάζ λευκής σοκολάτας & διακόσμηση
Υλικά
300 γρ. λευκή κουβερτούρα τεμαχισμένη
140 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε αρκετά την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε συνεχώς με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί η γκανάζ και να γίνει λεία και γυαλιστερή.
Δεν θέλουμε να κρατήσει φουσκάλες αέρα μέσα της, γιατί θα μείνουν μετά στην επιφάνεια της τούρτας.
Βγάζουμε την τούρτα από το ψυγείο, χαράσσουμε περιμετρικά τη φόρμα με ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε.
Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει με μεγάλη προσοχή να μεταφέρουμε την τούρτα πάνω σε μια σχάρα για να μην λερώσουμε τον δίσκο που θα την σερβίρουμε.
Αφού η γκανάζ έχει έρθει σε μια μέτρια θερμοκρασία, περιχύνουμε την τούρτα, στρώνοντας ταυτόχρονα με μια μαρίζ.
Μπορούμε να καλύψουμε την τούρτα ομοιόμορφα και στο πλάι ή απλώς να αφήσουμε να «τρέξει» στα πλάγια, που είναι εξίσου εντυπωσιακό.
Όσο η γκανάζ δεν έχει ακόμη στερεοποιηθεί και για να ενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους, διακοσμούμε με τα φρέσκα raspberries και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ακόμη πριν σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!!
Κεντρική φωτογραφία: KamranAydinov on Freepik