Το εορταστικό δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πρέπει να είναι κάτι ξεχωριστό!!
Τα ρεβεγιόν είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξουμε το σπίτι μας σε συγγενείς και αγαπημένους φίλους και να διασκεδάσουμε μέχρι πρωίας, όπως τον παλιό καλό καιρό…
Το γεύμα επιβάλλεται να είναι λουκούλειο και το ποτό να ρέει άφθονο, φτάνει να μην οδηγήσουμε μετά.
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Και έρχεται αυτή η σκέψη που βασανίζει κάθε νοικοκυρά αυτές τις μέρες… «Τι να μαγειρέψω στο ρεβεγιόν;».
Ο στόχος είναι φυσικά να ευχαριστηθούν οι καλεσμένοι μας, αλλά ας μην κρυβόμαστε… όλες κολακευόμαστε όταν δεχόμαστε τα εύσημα στο τέλος του γεύματος, οπότε θέλουμε και κάτι ιδιαίτερο που να αναδεικνύει τις επιδέξιες μαγειρικές μας ικανότητες.
Νομίζω πως σου έχω την απόλυτη γευστική πρόταση, για να καταπλήξεις και φέτος… Μελωμένο χοιρινό με πορτοκάλι & πουρέ σελινόριζας!!
Ονειρεμένο χοιρινό μπούτι, μαριναρισμένο με μέλι και μουστάρδα, αρωματισμένο με πορτοκάλι και δεντρολίβανο. Τόσο καλοψημένο, με μαλακό κρέας και τραγανή πέτσα, που ωραιότερο δεν θα έχεις δοκιμάσει…
Θα συνοδεύσουμε το χοιρινό μας με έναν ιδιαίτερο, βελούδινο πουρέ σελινόριζας, αρωματισμένο με θυμάρι, για έναν συνδυασμό που θα μείνει πραγματικά αξέχαστος στους καλεσμένους σου!!
Για το χοιρινό θα χρειαστείτε
1 ολόκληρο μπούτι χοιρινό, περίπου 3 κιλά (με την πέτσα)
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 2 πορτοκάλια ακέρωτα (κρατάμε στην άκρη και τις στημένες κούπες)
2-3 κλωνάρια δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι – Πιπέρι
Extra υλικά
Χυμό από 2 πορτοκάλια & 1 λεμόνι
½ κούπα ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι – Πιπέρι
Προαιρετικά: Πατάτες καθαρισμένες & κομμένες κυδωνάτες
Βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο 1-2 ώρες πριν ξεκινήσουμε.
Επειδή το κρέας μας έχει όγκο και θέλουμε να ψηθεί ομοιόμορφα μέσα και έξω, το χαράζουμε εξωτερικά σε ρόμβους, για να έχει και όμορφη εμφάνιση κατά το σερβίρισμα.
Τοποθετούμε το χοιρινό στο ταψί, αλείφουμε μόνο με τον χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Προσθέτουμε τα κλαδάκια δεντρολίβανο και τις στημένες κούπες από τα πορτοκάλια, για να βγάλουν όλα τους τα αρώματα κατά το ψήσιμο.
Σκεπάζουμε το ταψί μας πρώτα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και από πάνω με αλουμινόχαρτο και σφίγγουμε καλά στις άκρες για να κλείσει όσο καλύτερα γίνεται και να κρατηθούν μέσα οι υδρατμοί.
Αφού έχουμε προθερμάνει πολύ καλά τον φούρνο μας, βάζουμε το ταψί στην κάτω σχάρα και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200oC, για 1,5 ώρα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα extra υλικά για να γίνουν σαν κρέμα: λάδι, χυμό από πορτοκάλι και λεμόνι, μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι.
Αν θέλουμε να βάλουμε και μερικές πατάτες στο ταψί, τις προσθέτουμε στο μπολ με τα extra υλικά και ανακατεύουμε, για να πάρουν γεύση.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και προσθέτουμε στο ταψί το σκόρδο, τις πατάτες (αν έχουμε) και το μίγμα με τα υγρά extra υλικά.
Αναμειγνύουμε το μέλι, το βαλσάμικο και τη μουστάρδα (από τα βασικά υλικά) και αλείφουμε με αυτά το μπούτι με ένα πινέλο.
Ξαναβάζουμε στον φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170oC και συνεχίζουμε το ψήσιμο, για περίπου 1,5 ώρα ακόμα, μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα του χοιρινού.
Σερβίρουμε όσο είναι ζεστό.
Για τον πουρέ σελινόριζας θα χρειαστείτε
2 κ. σελινόριζα
800 ml νερό
800 ml γάλα πλήρες
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
300 γρ. βούτυρο, παγωμένο
χυμό λεμονιού από 1 λεμόνι
80 γρ. μέλι
Αλάτι - Πιπέρι
Καθαρίζουμε τη φλούδα από την σελινόριζα, την κόβουμε σε μικρά κομματάκια και την τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το νερό, το γάλα και το θυμάρι.
Θέλουμε τα υγρά να καλύπτουν τη σελινόριζα, αλλιώς προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό.
Σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας, για περίπου 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας μεταφέρουμε την σελινόριζα στο blender.
Αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά το βούτυρο.
Όταν έχουμε έναν λείο πουρέ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μέλι και χτυπάμε ξανά στο blender μέχρι να ομογενοποιηθούν και αυτά.
Μεταφέρουμε τον πουρέ σ’ ένα μπολ και σερβίρουμε όσο είναι ζεστός.
Καλή σας όρεξη!!
Κεντρική φωτογραφία: Alessandro D’Antonio on Unsplash