Αγαπάμε τα γιορτινά τραπέζια!! Όλη η οικογένεια μαζεμένη, συγγενείς που μπορεί να έχουμε να δούμε καιρό, αγαπημένοι φίλοι… Ίσως από τις ελάχιστες φορές πια που όλοι μας νιώθουμε ανέμελοι.
Το ποτό και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και συνήθως το menu και οι μαγειρικές ικανότητες της οικοδέσποινας γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Και όταν λέμε menu δεν εννοούμε φυσικά μόνο το κυρίως πιάτο, που σαφώς παίζει πρωτεύοντα ρόλο και θα μας καθοδηγήσει και για τα υπόλοιπα. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό, εορταστικό γεύμα ή δείπνο και πρέπει και η σύνθεση του menu να είναι ανάλογη.
Δεν είναι, λοιπόν, αρκετό ένα κυρίως και μια σαλάτα, όσο γευστικά και περιποιημένα κι αν είναι. Ένα τουλάχιστον συνοδευτικό είναι απαραίτητο για να «δέσουν» οι γεύσεις μεταξύ τους, αλλά και για να φαίνεται πιο πλούσιο το τραπέζι μας. Γιατί ως γνωστόν «Πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι».
Η πρότασή μου για φέτος είναι μια υπέροχη παντζαροσαλάτα με καρύδια και γιαούρτι!!
Τι να πρωτοσχολιάσω;; Το υπέροχο χρώμα που από μόνο του είναι στολίδι για το τραπέζι; Το πόσο καταπληκτικά ταιριάζει η γεύση του καρυδιού με το παντζάρι; Τη δροσιά που χαρίζει το γιαούρτι ή την ένταση που προσθέτει το σκόρδο;
Για όποιο λόγο και αν το επιλέξετε είναι το απόλυτο συνοδευτικό για το εορταστικό σας menu…
Για την παντζαροσαλάτα θα χρειαστείτε:
500 γρ. παντζάρια (βρασμένα)
300 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)
2 κ.σ. τυρί κρέμα
2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. δυόσμο (ψιλοκομμένο)
½ φλυτζάνι καρύδια (ψίχα)
Αλάτι
Καθαρίζουμε τα βρασμένα παντζάρια, τα τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το δυόσμο.
Χοντροκόβουμε με τα χέρια μας τα καρύδια, τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Παγώνουμε για τουλάχιστον 3-4 ώρες και σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι από πάνω και ένα κλαδάκι δυόσμο.
Κεντρική φωτογραφία: KamranAydinov on Freepik