Αφιερώματα

Βελούδινη σούπα μανιταριών με τραγανό μπέικον & πάπρικα

Βελούδινη σούπα μανιταριών με τραγανό μπέικον & πάπρικα

manitarosoupa veloute intro

Το μυστικό για να δημιουργήσουμε ένα πετυχημένο γιορτινό γεύμα είναι να είναι πλούσιο και ξεχωριστό!!

Οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι ποιοτικές, οι γεύσεις και τα αρώματα αρμονικά συνδυασμένα μεταξύ τους στο κάθε πιάτο, καθώς επίσης και η σύνθεση του συνολικού menu.

Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου

Αυτό που πραγματικά θα απολαύσουν οι καλεσμένοι μας είναι η νοστιμιά των πιάτων και, πιστέψτε με, συνήθως η νοστιμιά κρύβεται στην απλότητα!!

Οι πολύπλοκες γεύσεις και οι δύσκολες μαγειρικές τεχνικές μάλλον δεν ταιριάζουν και τόσο στην Ελληνική κουλτούρα. Τουλάχιστον, όχι όσον αφορά ένα σπιτικό εορταστικό γεύμα. Γιατί, σαφώς, όταν βρεθούμε σε ένα πολύ καλό εστιατόριο θα θελήσουμε να δοκιμάσουμε και κάτι διαφορετικό…

Παρόλο που στην Ελλάδα, παραδοσιακά, σερβίρουμε όλα τα πιάτα ταυτόχρονα στο εορταστικό τραπέζι, τα τελευταία χρόνια αυτό αρχίζει να αλλάζει και ίσως οφείλεται στις άπειρες εκπομπές μαγειρικής που έχουμε παρακολουθήσει πλέον στα τηλεοπτικά προγράμματα.

Η πρότασή μου είναι να ακολουθήσετε κι εσείς φέτος αυτήν την σταδιακή διαδοχή πιάτων στα γιορτινά σας τραπέζια και να είστε σίγουροι ότι θα κλέψετε τις εντυπώσεις!!

Πώς θα σας φαινόταν για πρώτο πιάτο μια βελούδινη σούπα μανιταριών, με τραγανό μπέικον και πάπρικα;

spitiki kouzina xmas23new

Ποικιλία από φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια μαριναρισμένα σε κρασί, γλυκά κρεμμύδια, αρωματικό σκόρδο, δροσερό γιαούρτι, μοσχομυριστή πάπρικα και τραγανό μπέικον για γαρνίρισμα…

Ένα πιάτο, αρκετά εντυπωσιακό από μόνο του, που θα αποτελέσει την ιδανική έναρξη για ένα υπέροχο εορταστικό γεύμα!!

Για την σούπα μανιταριών θα χρειαστείτε:

600 γρ φρέσκα μανιτάρια επιλογής σας, ανάμεικτα (πλευρώτους, σαμπινιόν, πορτομπέλο, σιτάκε, κλπ)

200 γρ. μανιτάρια πορτσίνι (αποξηραμένα)

2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια (ξεφλουδισμένες)

2 μέτρια κρεμμύδια (ξερά, ψιλοκομμένα)

2 σκελίδες σκόρδο (τριμμένο)

100 ml ελαιόλαδο

200 ml λευκό κρασί (ξηρό)

750 ml ζωμό κότας

½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα)

1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό (τριμμένο ή κοπανισμένο σε γουδί)

Αλάτι – Πιπέρι

efis fruits xmas23

Για το γαρνίρισμα θα χρειστείτε

200 γρ. γιαούρτι (στραγγιστό)

Πάπρικα γλυκιά

5 φέτες μπέικον

Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια με ένα βρεγμένο πανάκι και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με το κρασί για 20 λεπτά, μέχρι να μουλιάσουν και μετά τα στραγγίζουμε καλά σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε στην άκρη το κρασί.

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και σοτάρουμε.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας το σκόρδο και όλα τα μανιτάρια, τα φρέσκα και τα ξερά.

Δυναμώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να ροδίσουν τα μανιτάρια μας.

Συνεχίζουμε το σοτάρισμα, προσθέτοντας τα κυβάκια πατάτας, για άλλα 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί που είχαμε μουλιάσει τα μανιτάρια.

Χαμηλώνουμε και πάλι τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 3-4 λεπτά ακόμη, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ζωμό κότας και τον κόλιανδρο.

crunchy piggy 1130x300xmas

Αφού πάρει βράση ο ζωμός, χαμηλώνουμε και πάλι τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Μόλις η σούπα μας κρυώσει λίγο, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ ή αλλιώς σε δόσεις στο μπλέντερ, μέχρι να λιώσουν όλα τα υλικά.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, τσεκάρουμε αν το αλάτι είναι ικανοποιητικό, αλλιώς προσθέτουμε και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει.

Πριν σερβίρουμε, ετοιμάζουμε το μπέικον.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και μόλις κάψει καλά ψήνουμε το μπέικον και από τις δύο πλευρές, μέχρι να τραγανίσει και αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά, ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι.

Σερβίρουμε τη σούπα μας σε βαθιά πιάτα και τοποθετούμε στο κέντρο του κάθε πιάτου μια κουταλιά γιαούρτι, λίγη πάπρικα και μερικά κομμάτια τραγανό μπέικον.

Καλή σας όρεξη!!

Κεντρική φωτογραφία: wirestock on Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις