Τα Χριστούγεννα είναι εδώ και οι λάτρεις της κουζίνας αφιερώνουν ουκ ολίγο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουν με τα χεράκια τους τα παραδοσιακά, και όχι μόνο, γλυκά των εορτών.
Όσοι από εμάς λοιπόν έχουμε κατοικίδια, δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ βγάζουμε το ταψί με τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, μια ουρά τυλίγεται στα πόδια μας και ένα παραπονεμένο γαύγισμα ζητιανεύει να δοκιμάσει. Και φυσικά, όλοι μπαίνουμε στον πειρασμό να κόψουμε ένα μικρό κομματάκι και να τους δώσουμε, ακόμα και αν γνωρίζουμε ότι δεν είναι σωστό.
Γράφει η Δήμητρα Βέλμαχου
Για όλους εσάς τους σκυλογονείς λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικές χριστουγεννιάτικες συνταγές, προκειμένου και τα σκυλάκια σας να κρατάτε ικανοποιημένα αλλά κι εσείς να μπορείτε να απολαύσετε τα γλυκά σας, χωρίς τα μικρά ή μεγάλα ζητιανάκια να σας κοιτούν στα μάτια τρέχοντάς τους τα σάλια…
Νοστιμιές για σκύλους, με γλυκοπατάτα, φυστικοβούτυρο, βρώμη και κανέλα
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια πουρέ γλυκοπατάτας
- 1 αυγό
- 1/2 φλιτζάνι βρώμη
- 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
- 3 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Οδηγίες
Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε σε κύβους δύο μετρίου μεγέθους γλυκοπατάτες, τις βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε και τις κάνουμε πουρέ χρησιμοποιώντας το μπλέντερ.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη και την κανέλα, ενώ σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε μαζί το αυγό, τη γλυκοπατάτα και το φυστικοβούτυρο μέχρι να ενωθούν.
Αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε μια ζύμη σε πάχους 1 εκατοστού.
Επειδή η ζύμη είναι λίγο κολλώδης, πασπαλίστε τα χέρια σας και τον πλάστη με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει και κόψτε με κουπ πατ.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και σε περίπου 30 με 35 λεπτά είναι έτοιμα.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν στο φούρνο, αφού πρώτα έχουμε ανοίξει την πόρτα του, περίπου 20-30 λεπτά.
Στην αρχή είναι μαλακά αλλά μόλις κρυώσουν θα σκληρύνουν.
Μπορούμε να τα διατηρήσουμε για αρκετές ημέρες σε ένα καλυμμένο αεροστεγές δοχείο σε δροσερό μέρος ή ακόμα και να τα καταψύξουμε.
Μπισκότα σκύλων με κανέλλα
Συστατικά
- 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι βρώμης
- 1 ½ φλιτζάνι καστανό ρυζάλευρο
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- ¼ φλιτζάνι μέλι
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ½ φλιτζάνι νερό
Οδηγίες
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι βρώμης, το καστανό ρυζάλευρο και την κανέλα όλα μαζί.
Προσθέτουμε το μέλι, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και ¼ φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε να προσθέτουμε περισσότερο νερό, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να αρχίσουν να ενώνονται τα υλικά.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη στο μπολ με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς με τη σχάρα στην κεντρική θέση.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου ½ εκατοστού.
Κόβουμε τα μπισκότα με κουπ πατ και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνουμε τα μπισκότα έως να ροδίσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί. Θα σκληρύνουν καθώς κρυώνουν.
Αποθηκεύστε τα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου.
Λιχουδιές για σκύλους με κράνμπερι, φακές και βρώμη
Υλικά
- 2 φλιτζάνια αλεύρι σίτου
- 1 ½ φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
- 1 φλιτζάνι αλεύρι από βρώμη
- 1 φλιτζάνι φακές προετοιμασμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγισμένες
- ⅓ φλυτζάνι σέλινο κομμένο σε κυβάκια
- 1 αυγό
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε σ’ ένα ταψί λαδόκολλα.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ζωμό κοτόπουλου, τη βρώμη, τις μαγειρεμένες φακές, τα κράνμπερι, το σέλινο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά με τα δάχτυλα.
Εάν το μείγμα είναι πολύ στεγνό, προσθέστε ζωμό κοτόπουλου.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ζύμη σε πάχος 1 εκατοστού και κόβουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας.
Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 50 λεπτά. Aφού κρυώσουν εντελώς, τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Κεντρική φωτογραφία: Freepik