Υποκατάστατα ζάχαρης: Μύθος ή αλήθεια ότι είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό μας;

Υποκατάστατα ζάχαρης: Μύθος ή αλήθεια ότι είναι πιο υγιεινά για τον οργανισμό μας;

zaxari ypokatastata intro

Η ζάχαρη σε όλες τις μορφές της έχει συσχετιστεί με πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές ώστε να γλυκάνουμε τα τρόφιμα μας χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη. Υπάρχουν πολλά φυσικά γλυκαντικά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντί για ζάχαρη. Κάποια από αυτά είναι η ζάχαρη καρύδας, το μέλι, το σιρόπι αγαύης και η μελάσα.

Ενώ αυτά τα φυσικά γλυκαντικά μπορεί να περιέχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες από την κανονική ζάχαρη, το σώμα μας τα μεταβολίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αντιμετωπίζοντάς τα σαν ζάχαρη .

Τα φυσικά γλυκαντικά που αναφέραμε παραπάνω είναι ελαφρώς «λιγότερο κακά» από την κανονική ζάχαρη. Παρ‘ όλα αυτά, είναι ακόμα μορφές ζάχαρης.

Papaxristopoulou Vicky LaDonna Winter24

Γράφει η Βίκυ Παπαχριστοπούλου

Γιατί η ζάχαρη είναι βλαβερή

Η ζάχαρη παρεμβαίνει στις ορμόνες του σώματός που ρυθμίζουν την πείνα και αντίστοιχα τον κορεσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και επομένως την αύξηση του σωματικού βάρους.

  • Επίσης, βλάπτει το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη έκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου του αίματος.
  • Βάση επιστημονικών δεδομένων υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της παχυσαρκίας. Δηλαδή οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι από όσους καταναλώνουν το ελάχιστο ημερησίως.

Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης σχετίζεται, επίσης, με κάποιες από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.

zaxari ypokatastata 1Image by fabrikasimf on Freepik

Μέλι

Το μέλι είναι από τα πολυτιμότερα τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Μεταξύ άλλων, τα ιχνοστοιχεία που περιέχει παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, ως βασικά συστατικά του σκελετού και των κυττάρων που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου.

Επιπλέον, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, κάνει καλό στον πονόλαιμο και στο βήχα, γι΄ αυτό χρησιμοποιείται και σαν φυσικό σιρόπι ή προστίθεται σε ζεστό τσάι.

Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, που βοηθά ιδιαίτερα τα άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα λόγω της καθιστικής εργασίας. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες Β1 και Β2 και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Τέλος, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι περιέχει 21 θερμίδες.

Σιρόπι αγαύης

Η αγαύη είναι το φυτό από το οποίο παράγεται η τεκίλα. Το σιρόπι αγαύης, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο υγιεινά φυσικά γλυκαντικά. Πέρα από τη γλυκιά του γεύση, το προτιμάμε γιατί αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, ενώ βοηθά και στην αύξηση των καλών μικροβίων στο στόμα και στο έντερο.

Στα πλεονεκτήματά του συμπεριλαμβάνεται και ότι δεν προκαλεί αυξομοιώσεις στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, άρα είναι κατάλληλο και για άτομα σε σακχαρώδη διαβήτη .

Μελάσα

Η μελάσα είναι ένα γλυκό, καφέ υγρό, το οποίο έχει παχιά υφή όπως το σιρόπι και είναι φτιαγμένο από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαρότευτλων. Περιέχει αυξημένη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και διάφορα αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, η μελάσα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο και ασβέστιο μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών και της καρδιάς .

zaxari ypokatastata 2Image by rawpixel.com on Freepik

Ζάχαρη Καρύδας

Ένα από τα πολλά προϊόντα που έχουν κατακλύσει την αγορά τροφίμων τα τελευταία χρόνια, είναι η ζάχαρη καρύδας. Πρόκειται για μία εναλλακτική γλυκαντική ουσία που παράγεται από τον χυμό του κοκοφοίνικα και τόσο οπτικά όσο και γευστικά μοιάζει με την καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Η ζάχαρη καρύδας είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μεταξύ των οποίων το κάλιο, το ασβέστιο και η βιταμίνη C. Οι ποσότητες αυτές όμως είναι μηδαμινές, οπότε προκειμένου να πάρουμε μια επαρκή ποσότητα, θα έπρεπε να καταναλώσουμε μία τεράστια μερίδα από τη συγκεκριμένη ζάχαρη .

Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα πως τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι πιο υγιεινά από τη συμβατική ζάχαρη. Αντίθετα, μπορεί να γίνουν περισσότερο επιβαρυντικά , εάν στη συνείδησή μας φαντάζουν ως προϊόντα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε άφοβα, καταλήγοντας έτσι να τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες από ότι εάν χρησιμοποιούσαμε συμβατική ζάχαρη.

Από την άλλη πλευρά, αν μας αρέσει η γεύση τους φυσικά και μπορούμε να την εντάξουμε στη διατροφή μας, αρκεί να γνωρίζουμε ότι δεν παύουν να παραμένουν αυτό που λέει και ο χαρακτηρισμός τους, υποκατάστατα ζάχαρης.

PAPAXRISTOPOULOU 1130x300

Κεντρική φωτογραφία: Racool_studio on Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις