Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει χωριό, καλή παρέα και γλέντι μέχρι τελικής πτώσεως... Και όταν μιλάμε για Πασχαλινό γλέντι στην αθάνατη ελληνική ύπαιθρο δεν θα μπορούσε να σημαίνει τίποτα άλλο από παραδοσιακή μουσική, άφθονο ποτό και φυσικά αρνί, μαγειρεμένο με κάθε τρόπο που μπορείς να φανταστείς.
Το σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης για την Κυριακή του Πάσχα είναι, φυσικά, το αρνί στη σούβλα. Η προετοιμασία του κρέατος την προηγούμενη μέρα, το ξύπνημα από τα χαράματα για να ετοιμαστεί η θράκα, ακόμα και το ατελείωτο στριφογύρισμα της σούβλας για αρκετές ώρες, συνθέτουν μια «ιεροτελεστία» που κάνουν αυτή τη μέρα ξεχωριστή.
Η ανταμοιβή για όλο αυτόν τον κόπο είναι εξαιρετικά γευστική και μπορεί να ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!! Γιατί ποιος μπορεί άραγε να αντισταθεί στην ιδιαίτερη γεύση του αρνιού ή στην ξεροψημένη πετσούλα που θα γίνει αιτία τσιμπολογήματος, πριν ακόμη κατέβει το αρνί από τη σούβλα;
Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Το πρόβλημα για τους περισσότερους από εμάς είναι ότι, όπως πολύ σωστά λέει ο θυμόσοφος λαός, «το μάτι είναι αχόρταγο» και ποτέ δεν αρκούμαστε σε μόνο ένα είδος κρέατος για το Λαμπριάτικο γεύμα. Λίγο που θα μαζευτεί όλο το σόι, λίγο που δεν θα υπάρξει περαστικός που να μην τον φωνάξουμε να πάρει έναν μεζέ, θα βάλουμε και το κοκορέτσι μας , θα βάλουμε και το κοντοσούβλι μας για να τσιμπολογάμε μέχρι να ψηθεί το αρνί και πάει λέγοντας… Και κάπως έτσι καταλήγουμε για την επόμενη εβδομάδα -τουλάχιστον- να τρώμε αρνί με κάθε δυνατό συνδυασμό μέχρι επιτέλους να τελειώσει…
Αν λοιπόν είσαι από αυτούς που αγαπούν το αρνί και θέλεις να το γευτείς πεντανόστιμο αλλά χωρίς υπερβολές, νομίζω πως σου έχω την κατάλληλη συνταγή… Καραμελωμένο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, αρωματισμένο με σκόρδο και δεντρολίβανο!!
Υλικά για 4-6 μερίδες
2 κιλά αρνίσιο μπούτι με κόκκαλο
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι - πιπέρι
2 σκ. σκόρδο σε φέτες
2-3 κλ. δεντρολίβανο
20 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το γλάσο
75 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
75 γρ. μέλι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας μας σε τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Χαράζουμε βαθιά και σταυρωτά το μπούτι σε 3-4 σημεία, έτσι ώστε να εισχωρήσει παντού η μαρινάδα.
Το αλείφουμε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα σκόρδα, τα φύλλα από το δεντρολίβανο και το βούτυρο στις σχισμές που έχουμε δημιουργήσει με το μαχαίρι.
Τοποθετούμε το αρνί σε λαδόκολλα και τυλίγουμε καλά.
Τυλίγουμε εξωτερικά και με αλουμινόχαρτο και φροντίζουμε να μην σκιστεί καθόλου για να μείνει η υγρασία στο εσωτερικό καθώς θα ψήνεται.
Μεταφέρουμε το μπούτι σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε προσαρμόσει μια σχάρα για να μπορεί ο καυτός αέρας να κυκλοφορεί σε όλες τις πλευρές του και ψήνουμε για 3 περίπου ώρες.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ετοιμάζουμε το γλάσο.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε τη ζάχαρη με το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και τοποθετούμε το αρνί πάνω στη σχάρα.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο C στον αέρα.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε αν θέλουμε να τοποθετήσουμε πατάτες μέσα στο ταψί, μπορούμε να το κάνουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού για να νοστιμίσουν.
Τοποθετούμε τη σχάρα με το αρνί πάνω από το ταψί και αλείφουμε ένα μέρος από το γλάσο με ένα πινέλο.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας κάθε 5 λεπτά να απλώνουμε κι άλλο γλάσο πάνω στο αρνί.
Σερβίρουμε ολόκληρο του μπούτι σε μια πιατέλα, με κλαδάκια δεντρολίβανου.
Καλή σας όρεξη!!
Κεντρική φωτογραφία: user6170755