Οι διακοπές του Πάσχα έφτασαν και όλοι οι μαθητές μικροί και μεγάλοι πανηγυρίζουν για τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που θα αποκτήσουν και για τις αμέτρητες ώρες ανέμελου παιχνιδιού χωρίς το άγχος των βιβλίων.
Είναι μια αγαπημένη παιδική γιορτή, συνδυασμένη κυρίως με τα δώρα από το νονό ή τη νονά, με τις λαμπάδες και τα πασχαλινά έθιμα όπως το τσούγκρισμα των αυγών, το αρνί στη σούβλα και τα δεκάδες βεγγαλικά την ώρα του “Χριστός Ανέστη”, που στα παιδικά τους μάτια φαντάζουν ως ένα μαγικό και εντυπωσιακό θέαμα.
Της Δήμητρας Βέλμαχου
Πως θα κάνουμε όμως τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το Πάσχα δεν είναι μόνο αυτό;
Πως θα τους διδάξουμε ότι το Πάσχα ως γιορτή συμβολίζει την αγάπη και τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο;
Πως θα τους εξηγήσουμε ότι η Μεγάλη Εβδομάδα, εμπεριέχει θλίψη και πένθος, εξαιτίας της προδοσίας, των μαρτυρίων και του θανάτου, έτσι ώστε το παιδί να μπορέσει να βιώσει το μεγαλείο της Ανάστασης;
Ξεκινήστε λοιπόν από το απλό αλλά ουσιαστικό μήνυμα της συγχώρεσης. Εξηγήστε, πως όπως η μαμά, ό,τι και να κάνει το παιδί της, βρίσκεται πάντα εκεί πρόθυμη να το βοηθήσει με αγάπη, να το διδάξει και να το συγχωρήσει, έτσι και ο Χριστός, προσέφερε τον εαυτό του στον άνθρωπο, συγχωρώντας όλους όσοι τον πρόδωσαν και τον σταύρωσαν.
Μέσα από αυτή την αφήγηση και τα πάθη του Χριστού, προσπαθήστε να μεταδώσετε στα παιδιά, το μήνυμα της αγάπης, της αλληλεγγύης και την αξία του να στεκόμαστε ο ένας πλάι στον άλλο και να προσφέρουμε αβίαστα την βοήθειά μας.
Αν θέλετε επιπλέον υποστήριξη σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχουν άπειρα παιδικά βιβλία αλλά και ταινίες για κάθε ηλικία που μπορούν με εύκολο και κατανοητό τρόπο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.
Εξάλλου πολλές ταινίες τις ημέρες αυτές αναπαριστούν τα πάθη του Ιησού. Σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού επιλέξτε, τι μπορεί να κατανοήσει αλλά και να αντέξει καθώς μερικές από αυτές περιέχουν ιδιαίτερα σκληρές σκηνές, που ενδεχομένως σοκάρουν και τρομάξουν τα μικρότερα παιδιά.
Αν δείτε τώρα πως το παιδί σας, δεν θέλει να παρακολουθήσει τα Θεία Πάθη, πιθανότατα επειδή δεν το αντέχει, τότε εσείς με όμορφο τρόπο κλείνοντας την τηλεόραση, μπορείτε να του μιλήσετε για τους συμβολισμούς στην σύγχρονη ζωή που έχει η πορεία του Ιησού.
Είναι λογικό ύστερα από μια τέτοια κουβέντα με τα παιδιά και κυρίως με όσα είναι μικρότερης ηλικίας να γεννηθεί πλήθος αποριών , με συνηθέστερη αυτή που αφορά τον θάνατο.
Στις περισσότερες οικογένειες, υπάρχουν παππούδες ή γιαγιάδες ή ακόμα και κάποιο κατοικίδιο, που έχουν “φύγει” από τη ζωή και ενδεχομένως αυτή η απώλεια έχει στιγματίσει την παιδική ψυχή τους.
Είναι πιθανό λοιπόν η Ανάσταση του Κυρίου, να δημιουργήσει το εύλογο ερώτημα για το αν πρόκειται να αναστηθούν και τα δικά μας αγαπημένα πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ακολουθήσουμε ακριβώς τις διδαχές της εκκλησίας μας για την Ανάσταση ή πιο απλά να εξηγήσουμε στο παιδί, ότι όπως ο Χριστός είναι κοντά μας και μας προστατεύει, έτσι και οι άνθρωποι που αγαπάμε και μας αγαπούν δεν φεύγουν ποτέ από κοντά μας, γιατί ζουν μέσα από εμάς, στην καρδιά, στο μυαλό και στην σκέψη μας.
Στιγμές ιδιαίτερης κατάνυξης, βιώνουμε όλοι κάθε χρόνο την Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής σε όλους εμάς τους μεγάλους που γνωρίζουμε τον συμβολισμό μας γεννά μελαγχολία.
Εξηγήστε λοιπόν στο παιδί, τι ακριβώς σημαίνει να ακολουθεί τον Επιτάφιο, κρατώντας το αναμμένο φαναράκι του. Βάλτε τα παιδιά στο κλίμα των ημερών και απαντήστε στις ερωτήσεις που θα προκύψουν.
Προσοχή όμως στην προσπάθειά σας να κάνετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν την σημασία των ημερών αυτών, μην ασκήσετε οποιαδήποτε μορφή πίεσης να ακολουθήσουν όλο το τελετουργικό, γιατί θα πετύχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφήστε τους ελευθερία κινήσεων και μην τους επιβάλλετε αν δεν το επιθυμούν, να περάσουν κάτω από τον επιτάφιο ή να αφήσουν λουλούδια..
Δώστε χρόνο στα παιδιά, να κατανοήσουν και βοηθήστε τα αν και τα ίδια θέλουν, εξιστορώντας τους δικές σας στιγμές από την παιδική σας ηλικία και εξηγώντας τους πως εσείς βιώνατε αυτές τις άγιες ημέρες στην εποχή σας.
Τα παιδιά, παραδειγματίζονται από τους γονείς τους. Του αρέσει να ακούει ιστορίες για εκείνον, για το πώς μεγάλωσε και τι έκανε όταν ήταν μικρός…
Μπορείτε να αναφέρετε λοιπόν πως νιώθατε εσείς τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα έθιμα που ακολουθούσατε με την οικογένειά σας και όλα όσα κάνατε τις ημέρες αυτές.
Μπορείτε να αναφερθείτε επίσης και σε ιστορίες από ακόμα παλαιότερα χρόνια που έχετε ακούσει από τους δικούς σας γονείς ή τους παππούδες σας. Αν μάλιστα έχετε και φωτογραφικό υλικό δείξτε το στα παιδιά.
Με τον τρόπο αυτό όμορφα και ομαλά ένα μικρό παιδί μπορεί στο βαθμό που είναι εφικτό να κατανοήσει τους συμβολισμούς της Εβδομάδας των Παθών και της Ανάστασης αλλά και τα μηνύματα της Αγάπης και της Συγχώρεσης που προκύπτουν από την πορεία του Ιησού στην Γη.
Κεντρική φωτογραφία: freepik