Net Billing και Virtual Net Billing: Η νέα εποχή της ενεργειακής αυτονομίας με φωτοβολταϊκά

Net Billing και Virtual Net Billing: Η νέα εποχή της ενεργειακής αυτονομίας με φωτοβολταϊκά

Net Billing intro

Τα τελευταία χρόνια, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει γίνει δυσβάστακτο για πολλά νοικοκυριά, με τους λογαριασμούς ρεύματος να αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους, η αναζήτηση λύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους γίνεται πιο επιτακτική.

Μία από τις πιο ελπιδοφόρες απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα είναι το σύστημα Νet billing, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια και να αντισταθμίζουν το κόστος, προσφέροντας μια βιώσιμη λύση στη διαχείριση της ενέργειας.

Της Δήμητρας Βέλμαχου

Ουσιαστικά όπως εξηγεί και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Ζώης Σιδηροκαστρίτης, με το Net Billing ή αλλιώς με τον Ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό προωθείται η αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.

Με το σύστημα αυτό, η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό, διοχετεύεται άμεσα στις καταναλώσεις του παραγωγού, ενώ το επιπλέον ποσό ενέργειας που δεν καταναλώνεται, εγχέεται στο δημόσιο δίκτυο και αποζημιώνεται βάσει της τιμής της χονδρεμπορικής αγοράς τη στιγμή της έγχυσης.

Διαφορές με το Net Metering

Το Net Billing, ήρθε να αντικαταστήσει το παλαιό σύστημα του Νet-metering, αλλάζοντας το τοπίο της αυτοκατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα. Η βασική διαφορά μεταξύ Net metering και Net billing έγκειται στον τρόπο που διαχειρίζονται την παραγόμενη ενέργεια. Στο Net Metering, η συνολική παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με την κατανάλωση και ό,τι περισσεύει «αποθηκεύεται» για 12 μήνες, ενώ στο Net billing συμψηφίζεται μόνο η ενέργεια που καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο.

Η περίσσεια ενέργειας αποζημιώνεται αμέσως χωρίς δυνατότητα «αποθήκευσης».

Εικονικός Ταυτοχρονισμένος Συμψηφισμός

Το Virtual Net Billing επιτρέπει σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις κατανάλωσης, αρκεί να βρίσκονται στο ίδιο ηλεκτρικό σύστημα.

Έτσι, κάποιος που διαμένει σε ένα διαμέρισμα στην πόλη, μπορεί να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό στο εξοχικό του και να συμψηφίζει την κατανάλωση και των δύο κατοικιών, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την οικονομία.

Συλλογική Αυτοκατανάλωση

Ένα επιπλέον εργαλείο είναι η “συλλογική αυτοκατανάλωση”, όπου τουλάχιστον δύο αυτοκαταναλωτές στο ίδιο κτίριο μπορούν να εγκαταστήσουν από κοινού φωτοβολταϊκούς σταθμούς και να επιμερίζουν την παραγόμενη ενέργεια, μειώνοντας το κόστος και μεγιστοποιώντας το όφελος.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και για την κατανάλωση των κοινοχρήστων ενός κτιρίου.

Οφέλη και Απόσβεση

Η απόσβεση για τα οικιακά φωτοβολταϊκά μέσω Net Billing κυμαίνεται μεταξύ 8-12 ετών, με τη δυνατότητα να μειωθεί σε 5-7 έτη αν υπολογιστούν οι εκπτώσεις δαπανών για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Για τις επιχειρήσεις, η απόσβεση μπορεί να φτάσει τα 5-7 έτη.

Σημαντικό ρόλο στην ταχύτερη απόσβεση παίζουν οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, ειδικά όταν το ποσοστό ταυτοχρονισμού μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης είναι χαμηλό.

Συνολικά, το Net Billing αποτελεί μία δυναμική λύση, που επιτρέπει τη μείωση του κόστους ενέργειας και την προώθηση της πράσινης ενέργειας, με ιδιαίτερη ευελιξία μέσω του εικονικού συμψηφισμού και της συλλογικής αυτοκατανάλωσης.

sidirokastritis w24

Όρια και προϋποθέσεις φωτοβολταϊκού net-billing και virtual net-billing

Θα μπορεί οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, επιχείρηση, ΟΤΑ, αγρότης, ενεργειακή κοινότητα, φορέας του δημοσίου, να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό net billing. Ο μόνος περιορισμός είναι πως πρέπει να υπάρχει ενεργή ηλεκτρική παροχή κατανάλωσης.

  • Σε οικίες θεσπίστηκε ειδικό πρόγραμμα “Οικιακών Φωτοβολταϊκών” μέγιστης εγκατεστημένης ισχύς φωτοβολταϊκών 10,8kW. Για μονοφασικές παροχές το όριο είναι στα 5kW.
    Για τα οικιακά φωτοβολταϊκά του προγράμματος δεν προκύπτουν φορολογικές υποχρεώσεις για την πώληση της πλεονάζουσας ενέργειας
  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση μπαταρίας για αύξηση του ποσοστού αυτοκατανάλωσης
  • Σε φωτοβολταϊκά με μηδενική επιστροφή ρεύματος στο δίκτυο (zero feed-in), επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού όσο είναι και η συμφωνημένη ισχύ της παροχής
    Για παράδειγμα σε τριφασική ηλεκτρική παροχή Νο2 (=συμφωνημένη ισχύς 25KVA), θα επιτρέπεται φωτοβολταϊκό μέχρι 25kW.
  • Επιτρέπεται σε όλους (φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, ΟΤΑ, αγρότες, Ενεργειακές κοινότητες) ο εικονικός ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός (virtual net-billing). Ο σταθμός παραγωγής (φωτοβολταϊκό), μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας, αρκεί να βρίσκεται στο ίδιο ηλεκτρικό σύστημα με την συμψηφιζόμενη παροχή κατανάλωσης (στο διασυνδεδεμένο σύστημα ή στο εκάστοτε μη διασυνδεδεμένο ΜΔΝ)
  • Συλλογική αυτοκατανάλωση σε επίπεδο κτιρίου. Επιτρέπεται σε τουλάχιστον 2 ηλεκτρικές παροχές κατανάλωσης που βρίσκονται στο ίδιο κτίριο να συμψηφίζονται με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net-billing) με το ίδιο φωτοβολταϊκό. Επιτρέπεται η συμμετοχή και του κοινόχρηστου ρεύματος μετά από τη συναίνεση όλων των ιδιοκτητών
    Στη συλλογική αυτοκατανάλωση το ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό, θα συμψηφίζεται με τις ηλεκτρικές παροχές κατανάλωσης, βάσει ποσοστών που έχουν δηλώσει οι συμμετέχοντες κατά την υποβολή της αίτησης αδειοδότησης.
  • Στο virtual net-billing το φωτοβολταϊκό θα συνδέεται στο δημόσιο δίκτυο με καινούργια ηλεκτρική παροχή
  • Σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές παροχές ρεύματος θα μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό net-billing μέχρι το ύψος της συμφωνημένης ισχύς με τον πάροχο.
  • Η ισχύς του φωτοβολταϊκού στις ενεργειακές κοινότητες, μπορεί να ανέρχεται μέχρι το άθροισμα της συμφωνημένης ισχύος όλων των προς συμψηφισμό ηλεκτρικών παροχών κατανάλωσης
  • Η διάρκεια της σύμβασης net-billing είναι 20 έτη

Κεντρική φωτογραφία: nazmussakibwinx

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις