Γράφει η Θεώνη Ρωμαίου
Ο συνδυασμός από παντεσπάνι αρωματισμένο με λικέρ κεράσι, βελούδινη σαντιγί, ζουμερά κεράσια και νιφάδες κουβερτούρας, έχει αποκτήσει φανατικούς λάτρεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει κατακτήσει δικαίως μια θέση ανάμεσα στα 50 πιο αγαπημένα γλυκά στον κόσμο.
Η τούρτα Black Forest, φαίνεται να πήρε το όνομά της από τον Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας (Μαύρο Δάσος). Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και όμορφες περιοχές της χώρας, που είναι διάσημη εκτός από τα πυκνά της δάση, για την παραγωγή μαυροκέρασων, αλλά και του περίφημου λικέρ Kirsch, που είναι βασικά συστατικά της παραδοσιακής συνταγής της λαχταριστής τούρτας.
Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως το όνομά της προκύπτει από την παραδοσιακή φορεσιά των γυναικών της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το φόρεμά τους ήταν μαύρο, όπως η σοκολάτα, η μπλούζα τους λευκή, σαν την σαντιγί και το καπέλο τους ήταν στολισμένο με μικρές κόκκινες φούντες που θύμιζαν κεράσια.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Black Forest δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού και συγκεκριμένα στην πολιτεία Schwarzwald, παρόλο που αναφέρθηκε για πρώτη φορά γραπτώς το 1934 και ήταν συνδεδεμένη με το Βερολίνο, όπου φαίνεται να ήταν διαθέσιμη μόνο σε high-class ζαχαροπλαστεία.
Από την άλλη μεριά, ο ζαχαροπλάστης Josef Keller ισχυρίζεται ότι ήταν αυτός που δημιούργησε, το 1915, το πρώτο «Schwarzwälder Kirschtorte» (τούρτα Black Forest), στο διακεκριμένο Café Agner, του οποίου ήταν ιδιοκτήτης, κάτι που όμως δεν έχει διασταυρωθεί.
Η Black Forest συναντάται επίσης στην Αυστρία και την Ελβετία, ενώ στην Αμερική τη φτιάχνουν συχνά χωρίς το Kirsch, γεγονός που οδήγησε τη Γερμανία να κατοχυρώσει ως αυθεντική τούρτα Black Forest μόνο εκείνη στην οποία χρησιμοποιείται το εν λόγω λικέρ.
Οι παραλλαγές της ανά τον κόσμο πολλές: ανάλαφρη ή πιο λιπαρή, με κεράσια ή με βύσσινα, με λικέρ, με ρούμι ή και χωρίς καθόλου αλκοόλ, με μαρμελάδα ή με ολόκληρα κομμάτια φρούτων, ακόμη και νηστίσιμη… Όσο κι αν διαφοροποιηθούν τα υλικά, η βασική της τεχνική είναι ίδια και θα την απολαύσεις εξίσου.
Στην εκδοχή που θα δούμε σήμερα, το σοκολατένιο παντεσπάνι θα αρωματιστεί με αυθεντικό λικέρ Kirsch για να υποδεχτεί τις στρώσεις από γλυκά μαυροκέρασα και αφράτη σαντιγί. Τη γευστική πανδαισία θα ολοκληρώσουν οι σοκολατένιες νιφάδες, που θα σου χαρίσουν την συγκλονιστική εμπειρία της… Black Forest!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΜΕΡΙΔΕΣ
Για το σοκολατένιο παντεσπάνι θα χρειαστείς:
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
5 αυγά
125 γρ. αλεύρι & λίγο για τη φόρμα (για όλες τις χρήσεις)
30 γρ. κακάο
λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Για το σιρόπι θα χρειαστείς:
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. νερό
60 γρ. λικέρ Kirsch
Για τη σαντιγί θα χρειαστείς:
800 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη (35% λιπαρά)
80 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη σύνθεση θα χρειαστείς:
300 γρ. κεράσια σε κονσέρβα & προαιρετικά μερικά extra για το στόλισμα (ή βύσσινα)
50-80 γρ. μαρμελάδα κεράσι
κουβερτούρα τριμμένη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη (ποσότητα κατά βούληση)
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι…
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα μας το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο.
Ανακατεύουμε παράλληλα με μια μαρίζ μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί πλήρως και να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών.
Τοποθετούμε εκεί το μείγμα για το παντεσπάνι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Αφαιρούμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Ιδανικά, μπορούμε να έχουμε κάνει αυτή τη διαδικασία από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε το παντεσπάνι μας να σφίξει και να μην τρίβει.
Αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε να το τυλίξουμε καλά με μεμβράνη και να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο.
Συνεχίζουμε με το σιρόπι…
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια θερμοκρασία, τοποθετούμε τη ζάχαρη και το νερό.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, μετράμε 3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε το Kirsch.
Ώρα να ετοιμάσουμε τη σαντιγί…
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.
Προσοχή!! Είναι σημαντικό η κρέμα γάλακτος να είναι παγωμένη γι’ αυτό μη την βγάλετε νωρίτερα από το ψυγείο.
Χτυπάμε τα υλικά μας μέχρι να δημιουργήσουμε μια αρκετά σφιχτή σαντιγί.
Ολοκληρώνουμε με την σύνθεση της τούρτας…
Κόβουμε το παντεσπάνι μας οριζοντίως σε 3 ισόπαχους δίσκους.
Στο κέντρο της πιατέλας που θα στήσουμε την τούρτα μας, τοποθετούμε μια κουταλίτσα σαντιγί για να στερεώσουμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι, το οποίο και τοποθετούμε.
Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, βρέχουμε με το σιρόπι το παντεσπάνι μας και συνεχίζουμε αλείφοντας το 1/3 της μαρμελάδας.
Τοποθετούμε και στρώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της σαντιγί και απλώνουμε διάσπαρτα τα μισά περίπου κεράσια.
Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το σιρόπι, τη μαρμελάδα, τη σαντιγί και τα υπόλοιπα κεράσια.
Τοποθετούμε και το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι στην τούρτα μας και το βρέχουμε κι αυτό με το σιρόπι που απέμεινε.
Απλώνουμε και την υπόλοιπη σαντιγί και στρώνουμε ομοιόμορφα από πάνω και στα πλάγια.
Γαρνίρουμε με την τριμμένη κουβερτούρα και τα extra κεράσια.
Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη!!