Γράφει η Βίκυ Γκουγκουστάμου
Για κάποιους Χριστούγεννα σημαίνει χιόνι, ξύλα στο τζάκι, ένα ζεστό ρόφημα και μάλλινα ρούχα. Για όλους εμάς που ζούμε στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη αυτές είναι οι οικείες εικόνες και όλες μας οι γιορτινές συνήθειες πηγάζουν και από την θερμοκρασία των χωρών που ζούμε. Κι όμως στο άλλο μισό ημισφαίριο τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στη… θάλασσα, με μαγιό και κοκτέιλ σε beach bar. Ο Αϊ Βασίλης καταφτάνει στις εντυπωσιακές παραλίες της Αυστραλίας, όχι με έλκηθρο αλλά, με σανίδα του σερφ και ανάλογη περιβολή ενώ στην Αφρική η εμφάνισή του «προστάζει» έθιμα και συνήθειες διαμορφωμένα στις παραδόσεις της καυτής ηπείρου. Ας δούμε λοιπόν πώς κυλούν οι Άγιες Ημέρες σε διάφορα σημεία του πλανήτη που το θερμόμετρο χτυπάει… κόκκινο!
Στη χώρα των Κανγκουρό
Ο εορτασμός των Χριστουγέννων στην Αυστραλία δεν διαφέρει και πολύ από αυτόν σε Ευρώπη και Αμερική. Ωστόσο το σκηνικό αλλάζει και κάποια έθιμα τροποποιούνται και εναρμονίζονται στο τοπίο και τις θερμοκρασίες της. Τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία πέφτουν την ίδια περίοδο με τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα σχολεία κλείνουν και οι μαθητές επιστρέφουν στις αρχές Φεβρουαρίου, στις μεγάλες εταιρείες γίνονται χριστουγεννιάτικα πάρτι αλλά αντί για «Χρόνια πολλά» λένε «Καλές διακοπές».
Εκτός από τα συνηθισμένα στολίδια των ημερών, οι Αυστραλοί, στολίζουν δύο δικά τους λουλούδια, τα Christmas bush και Christmas bellflower. Την Παραμονή των Χριστουγέννων ο πατέρας τοποθετεί ένα κερί στο παράθυρο του σπιτιού ως σύμβολο του Άστρου της Βηλθεέμ για να «οδηγήσει» στο σπίτι την Μαρία, τον Ιωσήφ και το Θείο Βρέφος.
Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακών φαγητών όπως γαλοπούλα ή κοτόπουλο με λαχανικά αλλά και θαλασσινά, ενώ το λουκούλλειο γεύμα ολοκληρώνει η εντυπωσιακή πάβλοβα.
Βέβαια το γιορτινό σκηνικό δεν περιορίζεται μόνο σε σπίτια και εστιατόρια. Στις παραλίες γίνονται μεγάλα πάρτι, με τον κόσμο να κάνει πικ-νικ, βουτιές στα ζεστά νερά του Ωκεανού και φυσικά πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την εικόνα είναι ο Άγιος Βασίλης-που δεν είναι μόνο ένας αλλά εκατοντάδες- να κάνει σερφ, να μοιράζει δώρα, να λερώνεται με την άμμο και να συμμετέχει σε ένα τεράστιο beach party.
Φλόριντα: Φιλανθρωπική δράση για τους καρκινοπαθείς
Στην Πολιτεία των ΗΠΑ που πάντα είναι καλοκαίρι, στη Φλόριντα, μια διοργάνωση που ξεκίνησε δειλά-δειλά από έναν σέρφερ έχει καθιερωθεί ως θεσμός και η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική δράση της περιοχής. Πρόκειται για τους «Surfing Santas», τους ΑγιοΒασιλιάτικους σέρφερ, που συγκεντρώνουν χρήματα για τους καρκινοπαθείς. Η ιδέα γεννήθηκε το 2009 από τον 72χρονο σήμερα Τζορτζ Τροσέτ όπου φόρεσε τη στολή του Άγιου Βασίλη με τον γιό του και κάνανε σερφ. Την επόμενη χρονιά τους ακολούθησαν 19 άτομα, μετά 80 και σήμερα εκατοντάδες πολίτες ντύνονται στα κόκκινα κάνουν σερφ, πλήθος κόσμου συμμετέχει και τους παρακολουθεί και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια συγκεντρώνονται υπέρ της φιλανθρωπική οργάνωσης για τους καρκινοπαθείς Grind for Life. Το ραντεβού δίνεται στην παραλία Cocoa της Φλόριντα κατά μήκος της λεγόμενης διαστημικής ακτής, όπου βρίσκεται και το διαστημικό κέντρο της NASA.
Στη ζούγκλα της Αφρικής
Πάνω από 350 εκατομμύρια Χριστιανοί στην αχανή Αφρικανική ήπειρο τιμούν και δοξάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Και σε αντίθεση με τον Δυτικό κόσμο όπου τα Χριστούγεννα έχουν «εμπορευματοποιηθεί» σε ένα σκεπτικό και συνήθειες υπερκατανάλωσης, στις οικονομικά ευάλωτες χώρες της Αφρικής, το πνεύμα της αγάπης, της προσφοράς και του ουσιαστικού μηνύματος που στέλνει η γέννηση του Θεανθρώπου δεν έχουν χάσει την πραγματική τους αξία.
Σε όλες τις χώρες λοιπόν που υπάρχει Χριστιανισμός μικροί και μεγάλοι ξεκινούν τον στολισμό των περιοχών τους, των εκκλησιών τους και τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους.
Στην προετοιμασία για τα Χριστούγεννα εκτός από τους μεγάλους, σημαντικό έργο προσφέρουν τα παιδιά μέσα από πανέμορφες εκδηλώσεις, χορωδιακές συναυλίες και θεατρικά δρώμενα που δίνουν τα δικά τους μηνύματα και προετοιμάζουν μικρούς και μεγάλους για την μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης.
-Στο Κονγκό, κάθε χρόνο ένα γκρουπ αναλαμβάνει το στολισμό της Χριστουγεννιάτικης παρέλασης, ενώ ένα άλλο τριγυρνά στα χωριά και τραγουδάει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και τραγούδια, ενώ στις εκκλησίες γίνεται συμβολική εναπόθεση δώρων για το Χριστό.
-Στη Γκάνα τα σπίτια και οι Εκκλησίες στολίζονται τέσσερις εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ παραμονές οι κάτοικοι ξεχύνονται στα καταστήματα για να αγοράσουν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
-Φοίνικας, αντί ελάτου, στολίζεται στη Λιβερία και στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι αντί για γαλοπούλα υπάρχει μοσχάρι και ρύζι για όλη την οικογένεια. Το βράδυ σε πόλεις και χωριά η γιορτή κλείνει με δεκάδες πυροτεχνήματα.
-Ο εορτασμός στην Αιθιοπία έχει πολλά από τα «δικά» μας στοιχεία καθώς ένα μεγάλο ποσοστό χριστιανών είναι ορθόδοξοι. Οι πιστοί σωρεύονται στις εκκλησίες, ενώ άντρες και γυναίκες κάθονται χωριστά. Ανήμερα των Χριστουγέννων σε όλα τα σημεία της χώρας προσκυνητές μένουν μέσα στις εκκλησίες προσεύχονται και τραγουδούν ύμνους. Μετά το τέλος της Λειτουργίας γίνεται πορεία σε κοντινό λόφο.
-Στο Μαλάουι, τα παιδιά ντυμένα με φούστες φτιαγμένες από φύλλα, κρατώντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα, λένε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και οι ιδιοκτήτες τους ανταμείβουν με ένα μικρό χρηματικό ποσό .
-Στην Κένυα το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι μια… ολόκληρη κατσίκα ψημένη ενώ στις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς κανένας δεν πηγαίνει με άδεια χέρια με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας τεράστιος μπουφές. Στις πιο πλούσιες οικογένειες γίνεται ανταλλαγή ακριβών δώρων, ενώ οι πιο αδύναμες οικονομικά οικογένειες ανταλλάσουν αντικείμενα για πρακτική και καθημερινή χρήση.
-Από τις πιο φιλόξενες χώρες την περίοδο των Χριστουγέννων είναι το Ζαΐρ. Οι ντόπιοι καλωσορίζουν τους ξένους, τους προσφέρουν φαγητό και τα σπίτια τους είναι πάντα ανοιχτά για όλους. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα περιέχει, μεταξύ άλλων, σαν κύριο φαγητό κοτόπουλο με ρύζι, και ΣΕΚΕ-ΣΕΚΕ (φύλλα μανιόκα, ψιλοκομμένα).