Γράφει η Βίκυ Γκουγκουστάμου
Στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, στη «χρυσή αίθουσα» του Μεγάρου Μουσικής «Μουζικφεράιν». Στην ωραιότερη και λαμπρότερη συναυλία κάθε 1η του έτους. Εκεί όπου έργα του «βασιλιά» των βαλς Γιόχαν Στράους, με κορυφαίο τον «Ωραίο Γαλάζιο Δούναβη» έχουν την τιμητική τους.
Το μεγάλο αυτό μουσικό γεγονός είναι το καθιερωμένο «ραντεβού» εκατομμυρίων τηλεθεατών και ακροατών σε όλο τον κόσμο. Μεταδίδεται ζωντανά από την πρωτεύουσα της Αυστρίας την 1η Ιανουαρίου, σε πάνω από 90 χώρες και 300 ραδιοφωνικά δίκτυα. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα που φιλοξενεί το σπουδαιότερο, ίσως, πολιτιστικό θέαμα μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ (11:15 ώρα Αυστρίας -12:15 ώρα Ελλάδος), και του Τρίτου Προγράμματος.
Στην αυτοκρατορική Βιέννη όπου τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά έχουν ιδιαίτερο χρώμα,η συναυλία αυτή αποτελεί το σήμα κατατεθέν. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, τα βαλς, οι μελωδίες, οι ήχοι και η αίγλη της πόλης, δεν μπορούν να ξεθωριάσουν με κανένα τρόπο. Είναι κάποια πράγματα που παραμένουν αναλλοίωτα, αποτελούν κληρονομιά για όλους τους λαούς, κι η μουσική, ιδιαίτερα η κλασική, ενώνει εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι μεγαλύτεροι μουσικοί του κόσμου
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης ιδρύθηκε το 1842 και από πολύ νωρίς αναδείχτηκε ως το κορυφαίο μουσικό σύνολο της πρωτεύουσας. Η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία, με την μορφή που ξέρουμε σήμερα, έκανε το ντεμπούτο της το 1939 και «κρύβει» μέσα, την σκοτεινή εκείνη περίοδο με μια Αυστρία μέλος του Άξονα. Την πρώτη συναυλία διηύθυνε ο Κλέμενς Κράους και τα έσοδά της διατέθηκαν για την ενίσχυση του στρατού των ναζί. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κράους αποκλείστηκε για δύο χρόνια από την Φιλαρμονική Ορχήστρα. Την πρώτη μεταπολεμική συναυλία διηύθυνε ο Γιόζεφ Κριπς, μεταδίδοντας έντονα συναισθήματα ανακούφισης και αισιοδοξία στους θεατές.
Από το 1946 και μετά, η Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης διευθύνθηκε από τους μεγαλύτερους αρχιμουσικούς όλων των εποχών. Τα σκήπτρα κρατά ο Βίλι Μποσκόφσκι (Willi Boskovsky) όπου έχει διευθύνει, από το 1946 και μετά 25 φορές την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία, και ακολουθούν με δέκα φορές ο Λορίν Μααζέλ (Lorin Maazel), με έξι φορές ο Κλέμενς Κράους (Clemens Krauss), και από πέντε ο Ζουμπίν Μετά (Zubin Mehta) και ο Ρικάρντο Μούτι (Riccardo Muti).
Το «χρυσό κτίριο» του «Μουζίκφεράιν»
Η κύρια αίθουσα συναυλιών του «Μουζίκφεράιν» , η λεγόμενη «Μεγάλη Αίθουσα», επονομαζόμενη και ως Χρυσή, θεωρείται μία από τις αίθουσες με την καλύτερη ακουστική στον κόσμο. Το αριστουργηματικό κτίριο χτίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν και εντάσσονται στο νεοκλασικό ύφος των αρχαίων ελληνικών ναών. Περιλαμβάνουν μια αίθουσα συναυλιών καθώς και μια μικρότερη αίθουσα μουσικής δωματίου. Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 6 Ιανουαρίου 1870.
Η χρυσοποίκιλτη αίθουσα στο βιεννέζικο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την ημέρα της Συναυλίας διακοσμείται με 30.000 λουλούδια από τους Κήπους του δήμου της Βιέννης. Από το 1980 ως το 2013, τα λουλούδια που διακοσμούσαν τη Χρυσή Αίθουσα προέρχονταν από την Ιταλία, ως ευγενική προσφορά του Δήμου του Σαν Ρέμο. Το 2014 τα προσέφεραν οι ίδιοι οι μουσικοί της ορχήστρας και από το 2015 τα τριαντάφυλλα συλλέγονται αποκλειστικά από τους εθνικούς και δημοτικούς κήπους της Βιέννης.
Παντού υπάρχει ένας Έλληνας!
Και για να μην έχουμε αμφιβολία, πάντα υπάρχει κι ένας Έλληνας σχεδόν σε κάθε ιστορία. Και δεν είναι άλλος από τον δευτερότοκο γιό του Στέργιου Δούμπα, Νικόλαο, έμπορος και ευεργέτης ο οποίος εμπνεύστηκε και χρηματοδότησε την ανέγερση του εμβληματικού Μεγάρου Μουσικής της Βιέννης.
Αν θέλουμε να καταλάβουμε το μέγεθος του Δούμπα, αρκεί να πούμε πως ήταν φίλος με τους τεράστιους συνθέτες Ρίχαρντ Βάγκνερ, Φραντς Σούμπερτ και Γιοχάνες Μπραμς καθώς και με τον διάσημο αυστριακό ζωγράφο Γκούσταβ Κλίμτ. Το Αυστριακό κράτος τον χαρακτήρισε «μαικήνα των Τεχνών», το όνομά του γράφτηκε στο Χρυσό Βιβλίο των επίτιμων πολιτών της Βιέννης ενώ ο δρόμος που περνά μπροστά από την κεντρική είσοδο του Μεγάρου, πήρε το όνομά του, Dumba Strasse (Oδός Δούμπα) ενώ ο δήμος της Βιέννης τοποθέτησε ανδριάντα του δίπλα σε αυτούς των Μπετόβεν, Μότσαρτ, Στράους και Μπραμς για την τεράστια προσφορά του στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης.