Το Σχέδιο Δράσης ανέλυσε σε Συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας
Πρόληψη – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση – Τελική Διάθεση είναι οι σταθεροί πυλώνες της πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Το Σχέδιο Δράσης ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018.
«Είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες που κατάφερε να απαλλαγεί από τους ανοικτούς ΧΑΔΑ, κλείνοντάς τους. Τερματίσαμε έτσι ένα προβληματικό καθεστώς και καταφέραμε να απαλλαγούμε και από βαριά πρόστιμα που επιβάλλονταν εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας και αναφέρθηκε στην εμφανή πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια στο ζήτημα των παράνομων χωματερών στην Δυτική Ελλάδα. Ζήτημα που άλλοτε αποτελούσε, πέραν της περιβαλλοντικής ζημιάς και στοιχείο διασυρμού για την περιοχή. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άλλοτε υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονταν έχουν σχεδόν μηδενιστεί, καθώς η Δυτική Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικά βήματα που μέχρι σήμερα έχουν επιτελεστεί, αλλά και στις νέες δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους και σύγχρονες τεχνολογίες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητες στην αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ευθύνες που ανήκουν στο στενό πυρήνα αρμοδιοτήτων των Δήμων.
«Έχουμε σχέδιο και πόρους. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάθε ώριμη πρόταση» είπε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει επίσης χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την αναβάθμιση των ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, Βλαχομάνδρας Ναυπάκτου και Φλόκα Αχαΐας.
Ωστόσο, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια έχει την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δράσεων που εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, όπως η κατασκευή ή η ενίσχυση υποδομών διαχείρισης αποβλήτων, πάντα με γνώμονα τις στοχεύσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού και το τρίπτυχο Μείωση Απορριμμάτων –Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις δυο μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Ναύπακτο και στη Τριανταφυλλιά Ηλείας, που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα και δρομολογήθηκε η κατασκευή τους. «Πρόκειται για δυο μονάδες οι οποίες θα εξυπηρετήσουν, η μεν πρώτη τους Δήμους Ναυπάκτου, Μεσολογγίου και Θέρμου, η δε δεύτερη, το σύνολο των Δήμων της Ηλείας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και εξέφρασε την προσδοκία οι εντάξεις να έχουν και συνέχεια.
Ακολούθως εστίασε στις ανοικτές προσκλήσεις, οι οποίες απευθύνονται στους Δήμους και στους ΦΟΔΣΑ, που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020 και να υλοποιήσουν όσες δράσεις εντάσσονται κι εξυπηρετούν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων .
Ειδικότερα, είναι ενεργή πρόσκληση από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί:
-Τη δημιουργία νέων ή την επέκταση υφιστάμενων Χώρων Υγειονομικής Ταφής.
-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων και
-Τη δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.
Επίσης, άλλες δυο, νέες προσκλήσεις που αφορούν:
-Πρώτον, στην διαχείριση βιοαποβλήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Δηλαδή, πρόσκληση που αφορά δράσεις οικιακής και δημοτικής κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων την προμήθεια απορριμματοφόρων για βιοαπόβλητα, αλλά και την ανάπτυξη δημοτικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Έχει προϋπολογισμό 7.300.000 ευρώ και θα είναι ανοικτή σε προτάσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2019. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση έργων από την προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης έως την αγορά εξοπλισμού.
-Και δεύτερον, στη δημιουργία Πράσινων Σημείων, δηλαδή για έργα υποδομής που εστιάζουν στην ανακύκλωση. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 5.700.000 ευρώ.
«Οι τρεις αυτές προσκλήσεις συνολικού ύψους 28,3 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αποτελούν καταλύτη για τη μετάβασή μας σε μια νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο: μείωση – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε: «Ακολουθώντας τις σύγχρονες πρακτικές που εστιάζουν στην Ανακύκλωση και στην Δραστική Μείωση των Αποβλήτων, μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας, την καινοτομία στη διαχείριση και τον οικολογικό σχεδιασμό, μπορούμε να υιοθετήσουμε μαζί την τάση που καλλιεργείται για την Ευρώπη της Ανακύκλωσης και την Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων».
Συνεχίζοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης ανέφερε: «Η Περιφέρεια έγκαιρα εκπόνησε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, σχεδιασμός που περικλείει το σύνολο των δράσεων μας για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα διασφάλισε τους πόρους χρηματοδότησης». Πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θέτει πλέον στη διάθεση των Δήμων και των ΦΟΣΔΑ το ποσό των 28,3 εκατομμυρίων ευρώ και περιμένει τις προτάσεις τους, ώστε να χρηματοδοτήσει έργα που θ’ απαντούν στις ανάγκες τους. Συνεχάρη δε τους φορείς υλοποίησης των δύο νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.
Η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, εξειδίκευσε στις δυνατότητες χρηματοδότησης των Δήμων, ακόμη και μέσα από την υλοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ που περιλαμβάνουν δράσεις για τα αστικά απόβλητα. Επίσης, συνέδεσε τη διαχείριση των απορριμμάτων με την κυκλική οικονομία, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για το οποίο υπάρχουν ανοικτά προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούν να αξιοποιηθούν.
Απ’ την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Βαγγέλης Καραχάλιος σημείωσε ότι κομβικό σημείο για την ορθολογικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια ήταν η εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και η συνακόλουθη χρηματοδότηση των δράσεων που αποφασίζονται και προτείνονται από τους Δήμους.