Αντιπλημμυρικά έργα και καθαρισμοί στον ποταμό Κλαδέο
Του Γιάννη Σπυρούνη
Σχεδόν 20 χρόνια είχε να καθαριστεί ο ποταμός Κλαδέος στην Αρχαία Ολυμπία και κυρίως στο τμήμα πλησίον του αρχαιολογικού χώρου. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε μήκος 7 χιλιομέτρων από τον ποταμό Αλφειό έως το χωριό Κλαδέος. Οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο να προστατευτεί τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, όσο και οι παραποτάμιες περιουσίες των κατοίκων.
Απρόβλεπτα μάλλον, όμως αναδεικνύεται και το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή, καθώς και η εξαιρετική προπολεμική γέφυρα του Κλαδέου στο ύψος του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο υλοποιείται πλέον μέσα από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και την Π.Ε. Ηλείας που από τον περασμένο Ιούλιο ελέω “Κλεισθένη” ανέλαβε την ευθύνη για όλα τα ποτάμια, χείμαρρους και ρέματα σε επίπεδο νομού και περιφέρειας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος πραγματοποίησε χθες αυτοψία στα έργα - παρουσία του προέδρου της ΤΚ Αρχ. Ολυμπίας κ .Σπηλιόπουλου, του αρχαιολόγου κ. Λιάγκουρα και του αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου κ. Θανόπουλου - και σε δηλώσεις του τόνισε πως ζητήθηκε παρέμβαση και απο την πλευρά της ΕΦΑ Ηλείας για τον καθαρισμό στην περιοχή ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος το χειμώνα στον αρχαιολογικό χώρο. “Αποφασίσαμε ότι πρέπει επιτέλους να κάνουμε ένα μεγάλο έργο εδώ. Όπως γνωρίζετε μέχρι πρότινος τα ποτάμια αυτά δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας παρότι πολλές φορές βοηθούσαμε τους δήμους. Απο τον Ιούλιο με την εφαρμογή του Κλεισθένη και με το νόμο πια η αρμοδιότητα όλων των ποταμών, των χειμάρρων ακόμα και οι γράνες έχουν περιέλθει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε απο τα μεγάλα ποτάμια. Εδώ με τον Κλαδέο που κάνουμε δύο έργα. Απο τη συμβολή με τον Αλφειό έως τη γέφυρα και από τη γέφυρα έως το χωριό Κλαδέος, ένα συνολικό μήκος πάνω από εφτά χιλιόμετρα. Είναι μεγάλη δαπάνη με τα λίγα μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε. Νομίζω ότι το οφείλουμε στον τόπο, στην προστασία του αρχαιολογικού χώρου και στους κατοίκους και τις περιουσίες τους. Συνεχίζουμε το έργο σε όλο το νομό. Τρέξαμε διαγωνισμό τεσσάρων εκατ. ευρώ που όμως δεν φτάνουν και εξετάζουμε τι θα κάνουμε με την Πολιτική Προστασία”.
Ο αντιπεριφερειάρχης σχολίασε πως το έργο συνδέεται και με τα μονοπάτια της ΟΧΕ καθώς ένα απο αυτά περνά απο τον ποταμό Κλαδέο στη χάραξη του φυσιολατρικού συλλόγου της Ολυμπίας. Στάθηκε ακόμα και στην ανάδειξη της γέφυρας η οποία απο την πλευρά θέασης του ποταμού, δείχνει εξαιρετικά εντυπωσιακή.
Ο αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ηλείας Χρίστος Λιάγκουρας, σε δηλώσεις του τόνισε πως “… είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Γεωργιόπουλο, για το έργο που έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία, για τη θωράκιση του ιερού απο τα πλημμυρικά φαινόμενα του Κλαδέου αλλά και του Αλφειού. Όπως γνωρίζεται μετά τις φωτιές του 2007 τα έργα αυτά ήταν αναγκαία και ιδιαίτερα οι περιοδικοί καθαρισμοί που γίνονται στις κοίτες των ποταμών και εδώ του Κλαδέου, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα για τον αρχαιολογικό χώρο”. Σημείωσε δε πως “… η κα Κόλλια ζήτησε απο την Περιφέρεια τη συνδρομή της και πέραν του απαραίτητου καθαρισμού κάποιος μπορεί να εντυπωσιαστεί από το φυσικό περιβάλλον. Και εδώ αναδεικνύεται και η γέφυρα ιδιαίτερα αν το δει κάποιος απο την πλευρά του ποταμού…”.