Αυτοδιοίκηση

Οι επισκέπτες μιλούν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Οι επισκέπτες μιλούν για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συλλογή εμπειριών σε Αρχαία Ολυμπία, Καλάβρυτα και Ναύπακτο μέσω του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC

Οι Τοπικές Συνέργειες στον κλάδο του Τουρισμού (LTCs) αποτελούν τον κεντρικό άξονα του ευρωπαϊκού έργου CI-NOVATEC, το οποίο εστιάζει στην «Πελατειακή Ευφυΐα για Καινοτόμα Τουριστικά Οικοσυστήματα (Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism ECosystems)».

Σε αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος.

Στόχος του προγράμματος είναι η συλλογή δεδομένων εμπειρίας από τον ίδιο τον επισκέπτη, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να διευκολύνουν επιχειρηματικές και πολιτικές αποφάσεις, που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ορίσει ως πιλοτικές περιοχές την Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα και τη Ναύπακτο, από όπου, μέσω της εφαρμογής μιας καινοτόμου μεθοδολογίας, θα συλλέξει τις εμπειρίες των επισκεπτών.

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, πραγματοποιήθηκε η τεχνική συνάντηση (kick-off meeting) του ευρωπαϊκού έργου, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι τοπικές συνέργειες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ενίσχυσης των τοπικών οικονομιών, εντός της διασυνοριακής περιοχής και αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορεί να ανήκουν σε διάφορους κλάδους της αγοράς π.χ. Τουρισμός, Δημιουργική Βιομηχανία, Αγροδιατροφή, Εμπόριο, Αναψυχή, Μεταφορές και να παρέχουν υπηρεσίες στον επισκέπτη - τουρίστα.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Καλάβρυτα, στις 29 Νοεμβρίου 2018, οπότε και θα συγκροτηθεί το περιφερειακό δίκτυο που θα λειτουργεί υποστηρικτικά και θα κινητοποιεί τις τοπικές συνέργειες τουρισμού, ενώ θα απαρτίζεται από πιλοτικούς τοπικούς εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχιερήσεων, τους διαχειριστές των ευρέως αναγνωρίσιμων σημείων ενδιαφέροντος, τον Δήμο και άλλους τοπικούς αντιπροσώπους.

Το περιεχόμενο του προγράμματος παρουσίασαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η υπεύθυνη της ομάδας έργου Βίκυ Καραπάνου, η οικονομική υπεύθυνη Κωνσταντίνα Λάνταβου και η υπεύθυνη επικοινωνίας Μαίρη Στεργίου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Γιάννης Γιαλελής και ο επιστημονικός συνεργάτης Δημήτρης Καραδήμας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαβρύτων Νικόλαος Μαγκαφάς, ο Διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων Λεωνίδας Σπυρόπουλος, η Διευθύντρια της «Αχαΐα Αναπτυξιακής» Ηρώ Τσιμπρή, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Γρηγόρης Ιατρού και η συντονίστρια του Φορέα Ελένη Κουμούτσου, η δημοτική σύμβουλος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Σκεπαστού Ευτυχία Παπαναγιώτου, ο εκπρόσωπος του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Θεοδόσης Παναγόπουλος, όπως επίσης εκπρόσωποι τουριστικών επιχειρήσεων, πολιτιστικών φορέων, αλλά και επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης και αναψυχής.

Το έργο CI-NOVATEC

Στο εταιρικό σχήμα του ευρωπαϊκού έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι επικεφαλής εταίρος και συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών), η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφέρεια Απουλίας, το Επιμελητήριο του Μπάρι και οι συνδεόμενοι εταίροι που είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Επιμελητήριο του Μπρίντεζι.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014 – 2020, που άπτεται του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Καινοτομία & Ανταγωνιστικότητα» και συγκεκριμένα του Ειδικού Στόχου 1.1 «Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της καινοτομίας και ανάπτυξης διασυνοριακών συμπλεγμάτων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup