Συνεδρίαση χθες με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου
Του Γιάννη Σπυρούνη
Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που μόλις έληξε (στα χαρτιά) και η προετοιμασία για τους κινδύνους του χειμώνα, απασχόλησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι εκπρόσωποι των δήμων και των φορέων έθεσαν επιμέρους ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν αλλά και τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι τους προηγούμενους μήνες.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε αρχικά μια σύντομη αναφορά στο ραντεβού της Παρασκευής με τον υπουργό Υποδομών κ. Σπίρτζη και στη συνέχεια στάθηκε στην ευθύνη που ανέλαβε η Π.Ε. Ηλείας και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας μέσω του “Κλεισθένη” για τον καθαρισμό των ποταμών, ρεμάτων και χειμάρρων στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών. Μάλιστα ζήτησε και τη συνδρομή των δήμων για την υπόδειξη επίμαχων προς παρέμβαση σημείων.
Απο την συζήτηση δεν έλειψε φυσικά το θέμα των σεισμών όπου επισημάνθηκε πως στον πρόσφατο σεισμό των 6.6R αν το σεισμικό κύμα ήταν προς την Ηλεία και όχι προς την Ιταλία, οι ζημιές θα ήταν τεράστιες. Κάλεσε δε τους δήμους να ενημερώσουν τους δημότες τους ώστε να υποβάλουν αιτήσεις στο ΤΑΣ για τις ζημιές που πιθανόν έχουν υποστεί, ώστε να προωθηθεί το θέμα στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί να κηρυχθεί ο νομός σεισμόπληκτος.
Ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου στην περιφέρεια, και ιδιαίτερα μετά την εκατόμβη των νεκρών στην Αττική, όλοι έδειξαν να αφυπνίζονται.
Για τη χειμερινή περίοδο αναφέρθηκε στους καθαρισμούς που πρέπει να γίνουν σε ποτάμια και ρέματα και την αναγκαιότητα προετοιμασίας ενόψει του χειμώνα, είτε για πλημμύρες είτε για χιονοπτώσεις.
Για τους σεισμούς ο κ. Γυφτάκης σημείωσε πως είναι το φυσικό φαινόμενο που δεν προειδοποιεί και οι διαχείριση των συνεπειών του πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι άμεση.
Τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου έκανε στο πλαίσιο της συνεδρίασης ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου και του νομού, Γιάννης Καραμαλίκης. Χαρακτήρισε την φετινή χρονιά αρκετά καλή με τη συμβολή των των εμπλεκόμενων φορέων και φυσικά του προσωπικού της Πυροσβεστικής που παρά την καταπόνηση απέδωσε άριστα.
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος μίλησε για την αναγκαιότητα καθαρισμών από τους δήμους για την αντιπλημμυρική θωράκιση, στάθηκε στα έργα που πραγματοποιούνται στον Αλφειό ποταμό και την επέκτασή τους απο την πλευρά της Αρχ. Ολυμπίας.
Το φαινόμενο της ροής θολού νερού απο φυσικές πηγές στα όρια του δήμου του, χαρακτήρισε ως ανησυχητικό μετά τον σεισμό των 6.6R ο κ. Μπαλιούκος, εκφράζοντας τους φόβους του για φαινόμενο ντόμινο ανάμεσα στα ρήγματα.
Την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης έθεσε ως ζητούμενο ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος. Για το θέμα των σεισμών μίλησε για το ρήγμα της Ανδραβίδας, αλλά και για τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού όπως ο πρόσφατος στο φράγμα του Πηνειού, το οποίο ελέγχεται συνέχεια από τους υπαλλήλους του δήμου. Παρεμβάσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΟΠΠ, πραγματοποίησαν όλοι οι συμμετέχοντες αντιδήμαρχοι των δήμων του νομού και οι εκπρόσωποι των φορέων Πολιτικής Προστασίας.