Το θέμα της μόλυνσης των Αγ. Θεοδώρων Λεχαινών στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το μαρτύριο των κατοίκων στους Αγ. Θεόδωρους Λεχαινών βρέθηκε στο προσκήνιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας, χθες το απόγευμα στην Πάτρα. Παρουσία κατοίκων της περιοχής, της δημοτικής αρχής, δημοτικών συμβούλων και κατοίκων το θέμα συζητήθηκε με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου να τάσσονται υπέρ των κατοίκων, στο θέμα της δυσοσμίας και της ρύπανσης στην περιοχή λόγω της λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας υποπροϊόντων κρέατος. Μάλιστα τέθηκε ευθέως το θέμα της προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της – καθώς υπάρχει σχετική εισήγηση - εφόσον δεν συμμορφωθεί.
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ στην τοποθέτησή του σχολίασε πως το θέμα έφτασε καθυστερημένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα εδώ και επτά χρόνια οι κάτοικοι να ζουν έναν εφιάλτη. Ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων Γιώργος Κατσαμπέρης στάθηκε στα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια, τις υποσχέσεις της εταιρίας και των αρμοδίων υπηρεσιών για βελτίωση της κατάστασης, χωρίς να υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή και κατέθεσε το αίτημα των κατοίκων, να ζητήσει η Περιφέρεια τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας. Ο κ. Κατσαμπέρης εστίασε και στην μόλυνση που υπάρχει και κυρίως στο ρέμα Βροντού το οποίο καταλήγει σε μια περιοχή που προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar και δέχεται σημαντική επιβάρυνση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στο ιστορικό της υπόθεσης και τις κινήσεις της ΠΔΕ και κατέληξε λέγοντας πως στο γραφείο του έχει τις τελευταίες ημέρες εισήγηση για προσωρινή διακοπή λειτουργίας της μονάδας, που δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα. Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως η εισήγηση βασίζεται στο γεγονός πως δεν έχει αδειοδοτηθεί ο νέος θερμοκαταστροφέας της μονάδας, ενώ υπάρχει το περιθώριο υποβολής αντιρρήσεων. Ακόμα σημείωσε πως έχει εγκριθεί το ποσό των 15.000 ευρώ για την διενέργεια μετρήσεων για τις οσμές που πνίγουν την περιοχή των Αγ. Θεοδώρων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας τοποθετήθηκε και επί των επισημάνσεων του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου περί ευθυνών στην Περιφέρεια, σε ότι αφορά την παραβίαση των κανόνων νομιμότητας εκ μέρους της εταιρίας. Ο κ. Γεωργιόπουλος σημείωσε πως αυτή είναι μια εσφαλμένη εντύπωση του υπουργού λέγοντας πως την ευθύνη των αδειοδοτήσεων έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο κ. Γεωργιόπουλος είπε χαρακτηριστικά πως «…η επιχείρηση ή θα συμμορφωθεί με τους κανονισμούς ή θα κλείσει». Αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης δεσμεύτηκε για τη διενέργεια μετρήσεων στο ρέμα Βροντού και εφόσον χρειαστεί θα επιβληθούν κυρώσεις.
Στην Πάτρα μαζί με τους κατοίκους μετέβησαν ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, ο αναπληρωτής δήμαρχος Λάμπης Δημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστασία Οικονομοπούλου, Γιάννης Λέντζας και Νεόφυτος Παπαδόπουλος, καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Καρβουνιάρης.