Αυτοδιοίκηση

Η δικαστική απόφαση που προκάλεσε αναταράξεις στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Η δικαστική απόφαση που προκάλεσε αναταράξεις στο δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων καταδικάστηκαν οι 11 από τους 14 αιρετούς του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης που εμπλέκονταν σε μια υπόθεση από το 2013, με την κατηγορία της απιστίας.

Ανάμεσα τους και δύο υποψήφιοι δήμαρχοι για τις εκλογές του Μαΐου, ο νυν Ναμπίλ Μοράντ και ο Διονύσης Μάλιαρης και ακόμα οι Ανδρέας Κορομηλάς, Αλίκη Τεμπέλη, Τρύφωνας Πέρδικας, Βασίλης Αρβανίτης, Παναγιώτης Σάμαρης, Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, Διονύσιος Μάλλιαρης, Γεράσιμος Βαγγελάκος, Νικόλαος Κόλλιας, Παναγιώτης Δημητρόπουλος, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Βραχνής και Δημήτριος Κουτρούλης .

Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Ιανουαρίου και χθες εκδόθηκε η απόφαση όπου κρίθηκαν αθώοι οι Ναμπίλ Μοράντ, ο πρώην επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δ.Σ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δημήτριος Κουτρούλης.

Στους υπολοίπους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Η υπόθεση

Η δίωξη εναντίον των αιρετών, ασκήθηκε με αφορμή απόφαση που είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο του 2013, για αναστολή είσπραξης των ανταποδοτικών τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, από 79 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενώ οι εκλεγμένοι ήταν αρμόδιοι για το προσδιορισμό και την είσπραξη των δημοτικών τελών και προστίμων, «εν γνώσει τους επιχείρησαν να ελαττώσουν την περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης», η διαχείριση της οποίας, τους ήταν εμπιστευτική, και «να τον ζημιώσουν κατά το ποσό των 2.261.375,27 ευρώ, με αντίστοιχο περιουσιακό όφελος 79 επιχειρήσεων». Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την 1/7/2013 και εντεύθεν, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει έλεγχος σε 79 επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν δηλώσει μικρότερες επιφάνειες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει ζημιωθεί από τη μη είσπραξη τελών και προστίμων κατά την τελευταία πενταετία (2008-2012), κατά το συνολικό ποσό των 2.261.375 ευρώ. Και ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες είσπραξης των ποσών αυτών, κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13/12/2013 οι κατηγορούμενοι φέρονται να ψήφισαν, κατά ομάδες ελαφρώς διαφοροποιημένες προτάσεις (οι τρεις που αθωώθηκαν την πρόταση Γ. Παναγιωτόπουλου και οι υπόλοιποι 11 την πρόταση Π. Δημητρόπουλου) , οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την έκδοση της υπ. αριθμ. 319/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η εφαρμογή της οποίας ανέστειλε τη διαδικασία είσπραξης των τελών, που είχε διατάξει ο τότε Δήμαρχος Δημήτρης Αρβανίτης, για όσο καιρό θα διαρκούσε η επικαιροποίηση των μη καταγεγραμμένων επιφανειών και να ανακληθούν από τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των νέων τετραγωνικών μέτρων, η επιβολή προστίμων, κ.ά. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ήταν να απειληθεί ζημία στην περιουσία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης ποσού των 2.261.375 ευρώ, η οποία εντέλει δεν επήλθε, λόγω της έκδοσης της 19159/769/10.3.2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία ακυρώθηκε η 310/13.12.2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι 14 κατηγορούμενοι στις απολογίες τους υποστήριξαν σε γενικές γραμμές ότι «παγιδεύτηκαν» από την τότε πλειοψηφία και τον τότε δήμαρχο, αφού η εισαγωγή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, έγινε αρχικά με την μορφή της ενημέρωσης. Ανέφεραν ακόμα ότι δεν είχαν καμία εισήγηση στα χέρια τους και ψήφισαν υπό την ασφυκτική πίεση δεκάδων επιχειρηματιών που βρίσκονταν στην αίθουσα του συμβουλίου και ότι η πρόταση που ψήφισαν, θα έδινε αναστολή είσπραξης για μια μόνο εβδομάδα, μέχρι η αρμόδια Επιτροπή του Δήμου εξετάσει το ζήτημα. Ωστόσο, η πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία μιλά για αναστολή «και αυτό ήταν παράνομο» είπε. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες, διοικητικοί υπάλληλοι του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σύμφωνα με τους οποίους, «εάν εφαρμοζόταν η απόφαση θα υπήρχε μείζον ζήτημα για τον δήμο», αλλά και ότι, «το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αναρμόδιο για μια τέτοια απόφαση». Ο πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι 11 που κρίθηκαν ένοχοι ήδη έχουν ασκήσει έφεση και η υπόθεση θα εκδικαστεί στο 5μελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Θέμα αργίας

Η ερμηνεία του νόμου και η απόφαση που θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω του Συντονιστή θα κρίνει το αν τεθούν σε αργία οι καταδικασθέντες - έως ότου εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο - σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το θέμα αφορά τους νυν δημοτικούς συμβούλους: Ανδρέα Κορομηλά του Κωνσταντίνου, Διονύσιο Μάλλιαρη του Δημητρίου, Νικόλαο Κόλλια του Γεωργίου, Παναγιώτη Δημητρόπουλο του Κωνσταντίνου, Νεόφυτο Παπαδόπουλο του Ηρακλή.

Το άρθρο 6 αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

Θέση αιρετών σε αργία» Η παρ. 2 του άρθρου 236 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «2. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή καταδικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας. Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εάν έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Τυχόν μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα. Εάν εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται αναδρομικά η αντιμισθία του αποκατασταθέντος από του χρόνου εκδόσεως της διαπιστωτικής σε βάρους του πράξης. Τυχόν άρνηση ή υπαίτια καθυστέρηση του Ελεγκτή Νομιμότητας να εκδώσει άμεσα τη σχετική διαπιστωτική πράξη συνιστά παράβαση καθήκοντος». *(ΦΕΚ Τεύχος Πρώτο 21/2/2016- άρθρο 6 – «θέση αιρετών σε αργία»)

Μοράντ: Θα σταθώ αρωγός στην αθώωση των υπολοίπων

Υπέρ της αθώωσης και των υπολοίπων στάθηκε στη δήλωσή του ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ.

"Έχω τονίσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στην Ελληνική Δικαιοσύνη και την αυστηρή προσήλωση μου στο Σύνταγμα, τους Νόμους και τους θεσμούς της Ελληνικής Πολιτείας.

Εκ πεποιθήσεως υποστήριζα πάντοτε ότι ανεξάρτητα από τα μέσα και τις μεθόδους που ορισμένοι – λίγοι ευτυχώς – επιστρατεύουν προκειμένου να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους το φως τελικά νικά το σκοτάδι, η αλήθεια το ψέμα και η αδήριτη πραγματικότητα, τη συκοφαντία, την κακοήθεια, τη χυδαιότητα και τη λάσπη.

Αυτό επιβεβαίωσε πανηγυρικά σήμερα η ομόφωνη Δικαστική Απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας για το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης της απιστίας σχετική με την υπηρεσία από κοινού , με αντικείμενο πράξης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ( Δημοτικής Περιουσίας).

Παρά το ότι εγώ δικαιώθηκα( και άλλοι δύο συνάδελφοι) από την απόφαση του Δικαστηρίου δεν μπορώ να μην εκφράσω την διαφωνία και την αντίθεση μου για την καταδίκη έντεκα (11)συναδέλφων αυτοδιοικητικών με ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή και τριετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων τους επειδή ψήφισαν κατά την συνείδηση τους στην συνεδρίαση του θεσμικού οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς να προκαλέσουν οικονομική απώλεια στον δήμο ,δικάστηκαν με μια αυστηρή απόφαση.

Δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στην παραπέρα προσπάθεια δικαίωσης και αθώωσης τους. Η πολιτική θα πρέπει να διεξάγεται στα δημοτικά συμβούλια και όχι στα δικαστήρια. Θα συνεχίσω να υπηρετώ την κοινωνία του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τον απλό κόσμο, και θα υπερασπίζομαι τα συμφέροντά του απέναντι σε οποιαδήποτε συμφέροντα, όσο ισχυρά και αν είναι.

Αν αυτό από κάποιους θεωρείται “αμάρτημα”, καθώς και το γεγονός ότι δεν ανήκω στους “πορφυρογέννητους”, ας το πάρουν απόφαση και ας το χωνέψουν, ότι μοναδικός εντολοδόχος μου είναι ο λαός του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης".

Μάλιαρης: Συνεχίζω πιο αποφασισμένος, πιο δυνατός, πιο αφοσιωμένος

Σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Διονύσης Μάλιαρης, τόνισε πως "... στις χώρες της Δημοκρατίας οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές από όλους ακόμα και όταν αυτές μας πικραίνουν και μας αδικούν. Στις χώρες της Δημοκρατίας η ελευθερία της σκέψης και το δικαίωμα στην διαφορετική άποψη είναι επίσης ιερό. Σήμερα δικάστηκε και καταδικάστηκε αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα στην σκέψη και στην πρόταση, στην ουσία δικάστηκε η Δημοκρατία! Με τον απόλυτο σεβασμό προς την Ελληνική Δικαιοσύνη και με αίσθημα ότι έπραξα ως δημοτικός σύμβουλος το καθήκον μου όπως από το Σύνταγμα ορίζεται δηλώνω ότι: Συνεχίζω την πορεία μου προς τον τελικό στόχο που είναι οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019. Πιο αποφασισμένος, πιο δυνατός, πιο αφοσιωμένος απέναντι στους συνεργάτες μου και στους συνδημότες μου με στόχο έναν και μοναδικό: να αλλάξουμε την μοίρα του τόπου".

Η δήλωση Παναγιωτόπουλου

Ο τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Παναγιωτόπουλος στη δική του τοποθέτηση για το θέμα με αφορμή την αθώωσή του ανέφερε τα εξής:

"Το 2010 μία ετερόκλητη συμμαχία συμφερόντων, τοπικιστικού θυμού και θυμάτων παραπληροφόρησης, αλλοίωσε την απόφαση του 40% των δημοτών του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης οι οποίοι επέλεξαν ως Δημοτική Αρχή το συνδυασμό Νέα Αρχή και ως Δήμαρχο εμένα. Η «κατά πλάνη» εκλογή του Δημητρίου Αρβανίτη στο Αξίωμα του Δημάρχου, ουσιαστικά κατέστρεψε τον Δήμο και τη λειτουργία των Δημοτικών Θεσμών.

Η κοινωνία με το αλάνθαστο κριτήριό της δικαίωσε τη στάση μας και ανέδειξε το 2014 Δήμαρχο τον Ναμπίλ Μοράντ και τους Δημοτικούς Συμβούλους που αποτέλεσαν την παράταξή του. Με ενέργειές του και παράτυπες αποφάσεις του σε βάρος των δημοτών και επιχειρηματιών οι οποίες ακυρώθηκαν, μετέπειτα, δημιούργησε ένα πραγματικό χάος στο θέμα του προσδιορισμού και της είσπραξης των δημοτικών τελών. Σα να μην έφτανε αυτό και σε καιρό που είχε απωλέσει τη δεδηλωμένη, ενέπλεξε το Δημοτικό Συμβούλιο σε μία συνεδρίαση – παρωδία η οποία είχε μόνο στόχο τη δημιουργία νομικών κωλυμάτων στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το αποτέλεσμα ήταν η -εκ του μη όντος- δίωξη του συνόλου, σχεδόν, του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ως νομικός έπρεπε να γνωρίζει ότι ήταν παντελώς αναρμόδιο να λάβει απόφαση περί την είσπραξη δημοτικών τελών. Σε εκείνη την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2013 είχα προτείνει τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής αποτελούμενης από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών και τοπογράφους μηχανικούς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ώστε οι δημότες να γνωρίζουν όσα και γιατί πληρώνουν στο νεοσύστατο, τότε, Δήμο. Άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν την πρόταση του κ. Δημητρόπουλου, η οποία ζητούσε το ίδιο πράγμα με αναστολή επιβολής προστίμων για λίγες μέρες έως ότου το Σώμα ενημερωθεί από τον αρμόδιο Δήμαρχο με εισήγηση που να αιτιολογεί γιατί δεν εφαρμόζει την είσπραξη των τελών όπως ορίζει ο νόμος.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2019 εγώ, ο σημερινός Δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ και ο, τότε, Δημοτικός Σύμβουλος Τάκης Κουτρουλής αθωωθήκαμε πανηγυρικά μετά την ομόφωνη γνώμη Εισαγγελέα και Δικαστών στο Τριμελές Εφετείο Πατρών. Αυτή ήταν η δεύτερη δικαίωση που ήρθε έστω και αργά, αυτή τη φορά από τη Δικαιοσύνη. Στην ίδια δίκη συνέβη το αδιανόητο για τη δική μου συνείδηση. Οι πολιτικοί φίλοι και «αντίπαλοι» που ψήφισαν τότε την πρόταση Δημητρόπουλου καταδικάστηκαν σε πέντε χρόνια φυλάκιση και διετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Το «φάντασμα» Αρβανίτη εξακολουθεί να πλανάται και με τα πεπραγμένα του να εκδικείται και να διασύρει με τις παραλήψεις του έντιμους ανθρώπους υπέρ των οποίων θα ζητήσω να κληθώ ως μάρτυρας στην εκδίκαση της έφεσης που υπέβαλαν. Χωρίς καμία διάθεση, για λόγους Αρχής, να κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης θέλω να επισημάνω τη θλίψη μου για το γεγονός ότι η Δημοκρατία μας δεν έχει θεσπίσει ασφαλιστικές δικλείδες που να αποτρέπουν την ποινικοποίηση της δημόσιας έκφρασης των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού. Εύχομαι το σοκ που αισθάνομαι σήμερα να το αισθανθούν όλοι οι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, έτσι ώστε, ποτέ πια στο μέλλον, να μην εκλεγούν στο Αξίωμα του Δημάρχου άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν τη Δημοκρατία και να είναι συνεπείς στα καθήκοντά τους. Δηλώνω αλληλέγγυος στο πλευρό των συναδέλφων που κρίθηκαν ένοχοι. Είμαι βέβαιος ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να αργεί αλλά στο τέλος απονέμεται".

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα