Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του Πύργου ήταν το θέμα προ ημερησίας διάταξης που συζητήθηκε περισσότερο στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αρχικά ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής ενημέρωσε το Σώμα αναφορικά με το έργο, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Τα έργα που εντάσσονται στην ΟΧΕ ολοκληρώνονται με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Περιφέρειας. Για τον Πύργο η διανομή προβλέπει το έργο της ανάπλασης της πλατείας του Πύργου. Η μελέτη έγινε από τον δήμο και οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτό παρακολουθούνται από την Άλκηστη Σταθοπούλου της Διαχειριστικής Αρχής. Το έργο από την αρχή μπήκε στο στόχαστρο από ανθρώπους που ήταν αρχιτέκτονες αλλά είχαν διαφορετική αισθητική, λογική από αυτή του κ. Φιλιππόπουλου. Δεν μπήκα σε τέτοια διαδικασία για τον απλό λόγο ότι η πλατεία δε θα γινόταν ένα μεγάλο μπαλκόνι που θα έβγαινε στο Επαρχείο. Ιστορικό κέντρο στον Πύργο δεν υπάρχει σε κανένα ΦΕΚ, έτσι το χαρακτήρισα εγώ, για να καταλάβει ο κόσμος. Ο κ. Καννής το θεώρησε ως δεδομένο και έκανε προσφυγή στην Διαχειριστική Αρχή. Το θέμα πήγε στην Αρχιτεκτονική Επιτροπή στην Αθήνα και συζητήθηκε εκεί… το θεωρώ μεγάλη έκπληξη ένας Πύργιος να εμποδίσει αυτό το έργο. Το τι θα γίνει εξαρτάται από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων, που έχει καιρό να συνεδριάσει. Ενημέρωσα τον κ. Κατσιφάρα τονίζοντας του ότι αυτό το έργο πνοής, που αλλάζει την ποιότητα ζωής, και να γίνει ο Πύργος τόπος προορισμού, δεν πρέπει να εμποδιστεί και τα χρήματα που είναι παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια, να μην χαθούν. Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει και ζητώ την συμπαράσταση σας».
Ακολούθησε ο Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι υπήρχαν επιφυλάξεις για τη μελέτη του έργου αλλά λήφθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει χαρακτηρισμός Ιστορικού κέντρου από αρμόδια Αρχή και οι εξελίξεις δημιουργούν κίνδυνο απώλειας του έργου.
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία να είναι παρόντες οι Μηχανικοί του δήμου Πύργου και η κα Σταθοπούλου, ζήτησε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ο Αντώνης Καράμπελας, ο οποίος ζήτησε επίσης από τον δημαρχο να δώσει εντολή να προχωρήσουν τα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές του δήμου.
«Η βούληση μας να αλλάξει η πλατεία είναι δεδομένη πλην όμως θεωρούμε ότι υπάρχει λάθος στη διαδικασία που ακολουθήθηκε αφού δεν υπήρξε διαβούλευση. Ας μας εξηγήσει ο κ. Παναγόπουλος που ανήκει στην παράταξη του κ. Καννή γιατί έφτασε ο ίδιος σε αυτή την ενέργεια». Ήταν τα λόγια ακολούθως του Γιάννη Αργυρόπουλου, για να συνεχίσει ο Θανάσης Παναγούλης, με ερωτήματα που αφορούσαν την φάση που βρίσκεται το έργο, πότε πρόκειται να χρηματοδοτηθεί και αν μπορεί να χαθεί.
Καυστική εμφανίστηκε στη συνέχεια η Άβα Βαγγελάτου, όπου με το χαρακτηρισμό έργα βιτρίνας, ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται από τον Θεό ή κάποιους υπουργούς.
«το θέμα επανέρχεται επαληθεύοντας αυτό που είχαμε πει, ότι ήταν λάθος ο τρόπος που ακολουθήθηκε. Διάγουμε έντονη προεκλογική περίοδο όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι άλλο η ουσία κι άλλο οι εντυπώσεις». Ήταν τα λόγια του Χάρη Μιχαλακόπουλου.
Ο Βασίλης Παναγόπουλος στη συνέχεια τόνισε ότι ψήφισε υπέρ σχετικά με το έργο αλλά με την προϋπόθεση να τηρηθεί η Πολεοδομική νομοθεσία κάτι που δεν έκανε η δημοτική αρχή. Υπεραμύνθηκε του κ. Καννή που όπως είπε προς τιμήν του επώνυμα κι όχι ανώνυμα έκανε την καταγγελία. Υπογραμμίζοντας που αν είχε τηρηθεί η νομιμότητα δεν θα μιλούσε κανείς. Τα αίματα άναψαν όμως όταν ο κ. Παναγόπουλος αφού μίλησε για το Ποτόκι σύγκρινε την θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής με την παρούσα. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ένας έντονος διάλογος με τον δήμαρχο.
Μιλώντας για προεκλογικά τσαλιμάκια το λόγο πήρε ο Χρήστος Αθανάσουλας, ο οποίος συμφώνησε με την πρόταση για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα ζήτησε και την παρουσία του Στάθη Καννή.
Αναφορικά με την πορεία του έργου μίλησε στο τέλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Πύργου Άγγελος Τσίκας, ο οποίος είπε πως θα κάνει αγώνα να συνεδριάσει το ΣΥΠΟΘΑ και ότι από την γνωμοδότηση του για το αν πρόκειται περί αξιόλογου ή μη έργου θα κριθεί τι θα συμβεί.
Ομόφωνα εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για ένταξη στον «Φιλόδημο» των έργων «Επισκευή και αποκατάσταση κλειστού γυμναστηρίου Πύργου Γ. Βασιλακόπουλος» και «Βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου εντός διοικητικών ορίων Δήμου Πύργου», αλλά και το έργο «Παρεμβάσεις στις υποδομές των πυρόπληκτων περιοχών Δήμου Πύργου».